fbpx
Климат и екологияНа фокусПрирода и общество

Защо възрастните хора са най-силно засегнати от изменението на климата

Един от най-големите проблеми, с които най-често се сблъскват възрастните хора е ейджизмът (възрастовата дискриминация), но в друг много сериозен проблем за тях се превръщат ефектите от глобалното затопляне.

Какво се случва?

Екстремните климатични условия влияят върху качеството на живот на всички хора. Най-уязвими обаче са възрастните хора, особено възрастните жени и хората с увреждания. Степента на опасност се определя не само от възрастта, но и от състоянието на физическото и психическото здраве, социалните и икономически условия.

Успоредно с ускоряващите се промени в климата, населението на света все повече застарява. През 2030 г. приблизително всеки шести човек на планетата ще бъде на възраст над 60 години и броят на жителите на планетата в тази възрастова група ще бъде около 1,4 млрд. души, а до 2050 г. ще нарасне до 2,1 млрд. души.

Защо екстремните горещини са опасни за възрастните хора?

Много възрастни хора нямат физически, психически, социални и финансови ресурси, за да избегнат или сведат до минимум ефектите от екстремните климатични условия. Топлинните вълни могат да бъдат смъртоносно опасни за възрастните хора поради намалената способност за регулиране на телесната температура с напредване на възрастта. Това се задълбочава още повече и от хроничните проблеми със здравето в тази възраст и най-вече при сърдечно-съдови, респираторни и ендокринни заболявания.

През последните 20 години смъртността от горещини сред хората на възраст над 65 години в света почти се е удвоила. През 2018 г. броят на смъртните случаи, причинени пряко от екстремални температури, е достигнал 300 хиляди годишно.

Глобална смъртност, свързана секстремални температури, при хора над 65 години. Източник: Watts et al., 2020 г

В Европа през лятото на 2022 г. са констатирани 9 226 смъртни случая, свързани с горещини, сред хора на възраст 65-79 години. Сред групата на „80 и повече години“ тази цифра се увеличава значително и възлиза на 36,8 хиляди смъртни случая. Тази статистика не отчита смъртните случай, когато екстремално високи температури са били косвена причина за летален изход.

Разпределение по възрастови групи на свързаните с екстремални горещини смъртни случаи през лятото на 2022 г. в Европа. Ballester et al / Nature Medicine, CC BY-SA

Наводненията също се превръщат в сериозна заплаха

Сред последствията от изменението на климата не само горещото време е опасно за възрастните хора. Природните бедствия също могат да причинят наранявания и смърт. Поради намалената възможност за предвижване те представляват групата, която е най-трудно да бъде евакуирана от бедстващите райони. Например големите наводненията в Пакистан през 2022 г. са засегнали непропорционално повече възрастни хора (приблизително 2,3 милиона). Много от тях не са били достатъчно подвижни, за да избягат. Освен това възрастните хора са особено уязвими от стомашно-чревни разстройства, малария и други болести, които се разпространяват бързо в наводнените райони.

Горските пожари и ураганите

В случай на горски пожари вероятността възрастните хора да получат навременни предупреждения е по-малка, тъй като използват по-рядко смартфони и други комуникационни технологии. В резултат на това те може да не узнаят навреме за надвиснала опасност, което затруднява тяхната евакуация. Освен това могат да понесат значителни финансови загуби, ако загубят домовете си и срещат значителни трудности при възстановяването им поради ограничените си доходи, особено ако не са застраховани.

Зачестилите тропически циклони също се свързват с повишени хоспитализации сред възрастните хора. Например, в началото на 2023 г. циклонът Фреди удари силно няколко държави в Южна Африка. Малави понесе основната тежест и въпреки че възрастните хора бяха засегнати най-тежко, те бяха последните, които получиха помощ.

Ейджизмът изостря опасността

ООН призна, че изменението на климата представлява заплаха за правата на възрастните хора. Ейджизмът, който води до това те да бъдат игнорирани или пренебрегвани, изостря ефектите от глобалното затопляне. Проблемът е в предубеждението, че възрастните хора са „крехки, болни и зависими, така или иначе в края на жизнения си път“ , което увеличава социалната им изолация и намалява целенасочената помощ като една от най-засегнатите от климатичните промени социална група.

Когато става въпрос за борба с глобалното затопляне, възрастните хора често се сблъскват със стереотипите, че са „пасивни, неактивни и затворени“. Това до известна степен е вярно, поради естественото напредване на възрастта, но и заради факта, че тяхното поколение в своята активна възраст не се е сблъсквало с този проблем и неговото решаване. От друга страна те могат да имат голям принос в борбата с глобалното затопляне благодарение на своя политически вот и икономическо влияние. Обикновено се смята, че младото поколение трябва да е най-активно в борбата за предотвратяване на климатичната катастрофа. Според глобално проучване на ООН 70% от хората под 18 години смятат, изменението на климата представлява извънредна ситуация от глобален мащаб. Хората над 60 години не са много далеч от този показател – 58% от тях смятат същото. Включването на възрастните хора в усилията за овладяване на климатичната криза както на глобално, така и на локално ниво, като особено засегната социална група, но и отговорна за бъдещето на поколенията на техните деца и внуци, може да помогне за укрепване на цялостната подкрепа за движението за климата.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x