fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

2023 г. е била най-горещата година в историята на наблюденията и то с голяма разлика

Изследвания на европейски и японски учени показват, че през 2023 г. повишаването на глобалните температури е стигнало много близо до прага, определен от Парижкото споразумение като гранична негативна цел. Какви са техните неутешителни изводи?

В какво се изразява тенденцията на глобалното затопляне и до какво може да доведе тя?

Глобалното затопляне представлява повишаването на средната температура на Земята и се смята, че основна причина за това е човешката дейност. Тази тенденция се наблюдава от края на 19 век, като скоростта на повишаване непрекъснато нараства. Ако глобалното затопляне не бъде овладяно, планетата в близко бъдеще ще се изправи пред сериозни негативни последици: някои крайбрежни градове ще изчезнат, миграционните процеси ще нарастват, ще има много повече гладуващи хора, ще избухнат войни за жизненоважни ресурси и ред други негативни последствия. Именно затова борбата с него трябва да се превърне в глобална и устойчива тенденция за цялото човечество през нашия век, особено в развитите страни.

Повишаване на глобалните температури

През 2023 г. на нашата планета е било с 1,48 ⁰C по-горещо, отколкото в доиндустриалния период 1850 – 1900 година и с 0,6 ⁰C по-горещо от осреднената температура за периода 1991 – 2020 година. Тази цифра е много близка до целта от 1,5⁰C, която страните си поставиха съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. Според документа държавите трябва да направят всичко възможно, за да предотвратят повишаването на глобалните температури над това ниво. Учени от Европейската служба за изменение на климата Коперник (the EU’s Copernicus Climate Change Service – C3S) смятат, че то ще бъде преодоляно много преди 2050 г. и сегашните ориентири са за 2033 година.

Средната температура през 2023 г. е била с 0,17⁰C по-висока тази през 2016 г., която досега беше предишната рекордна година с най-висока средна температура и осреднената по планетата годишна температура е достигнала 14,98⁰C. Смята се, че основната причина за това увеличаване на глобалното затопляне са продължаващите рекордни емисии на въглероден диоксид в земната атмосфера, в съчетание със завръщането през 2023 г, на естествения климатичен феномен Ел Ниньо. Така се нарича затоплянето на екваториалната част на Тихия океан. Високите температури през 2023 г. причиниха редица екстремални събития като топлинни вълни, наводнения и горски пожари по цялата Земя.

„Зашеметяващо луди“ температури

Данните от C3S също така показват, че 2023 г. е първата година в историята, в която всеки ден е бил поне с 1 ⁰C по-топъл от периода преди индустриалната революция (1850–1900 г.). Почти половината от дните са били по-горещи с 1,5 ⁰C и за първи път два дни са били по-горещи с цели 2 ⁰C. Повишаването на температурите е започнало през юни, а жегата през септември с толкова е надхвърлила предишните средни показатели , че изследователят Зик Хаусфатер от Калифорнийския университет ги е определил като „зашеметяващо луди“ (gobsmackingly bananas).

По повод тези екстремални събития директорът на C3S Карло Буонтемпо споделя:

„Екстремните събития, които видяхме през последните няколко месеца, са драматични доказателства за това колко далеч сме сега от климата, в който се е развивала нашата цивилизация.“

Наскоро учените предупредиха, че животоподдържащите системи на Земята са толкова повредени, че планетата вече е „далеч от състоянието на безопасно жизнено пространство за човечеството“.

Природните катаклизми

Стотици научни изследвания показват, че изменението на климата причинява все по-чести и по-екстремни метеорологични явления. C3S е идентифицирала през годината редица такива събития спомогнали за това:

Огромните горски площи в Канада, които са увеличили глобалните емисии на въглероден диоксид от горски пожари с 30%;

Безпрецедентно високите температури на океана, които предизвикаха горещи вълни в редица крайбрежните райони на Земята;

Антарктическият морски лед е намалял до рекордно ниски нива и др.

Поредица от температурни рекорди

Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S, споделя:

„2023 г. беше изключителна година, като климатичните рекорди падаха един след друг като домино. Температурата вероятно ще надвиша показателите за всеки период през последните поне 100 хиляди години.

Анализаторите от Японската метеорологична агенция в свое независимо изследване са стигнали до подобни резултати при своя анализ. По тяхна оценка температурите през 2023 г. надвишават нивата преди индустриалната революция с 1,43 ⁰C и предишният рекорд е побит с 0,14⁰C.

Професор Андрю Деслер от Тексаския университет A&M в САЩ коментира песимистично резултатите от тези изследвания:

„Всяка година до края на живота ви ще бъде една от най-горещите в историята, а това от своя страна означава, че 2023 г. ще бъде една от най-студените години през този век. Наслаждавайте се, докато можете.“

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x