fbpx
АкцентиИзкуствен интелектНаука и технологии

Как изкуственият интелект ще преоткрие индустрията, продуктите и услугите: пет очаквани пробива до 2024 година

Нил Якобщайн е специалист в областта на изкуствения интелект с огромен опит ( повече от 25 години консултиране). В настоящия момент той работи в Singularity University на Питер Диамандис, друг известен учен в областта на изкуствения интелект, роботехниката, удължаването на живота и други футуристични направления. Тази година на ежегодната среща Abudance 360, организирана от тяхната организация, Нил Якобщейн предсказва 5 интересни тенденции в развитието на изкуствения интелект за периода 2019-2024 година, които по негово мнение, ще претърпят бурно развитие.

Изкуственият интелект ще постигне нови „не-човешки” резултати в разпознаването на образи и интелект

AlphaGoZero е компютърната програма за машинно обучение, която се самообучи да играе в „го”, която се смята със своите безброй варианти за може би най-сложната логическа и стратегическа игра. През 2016 година тя победи световния шампион корееца Лий Седол с резултат 4:1. Интересното при AlphaGoZero е това, че след първоначално вкарания масив от варианти, тя е продължила да тренира, играейки против себе си. Този метод е известен като обучение с подкрепления.
По този начин AlphaGoZero демонстрира нова форма на творчество, свободна от преднамереността на човек. Това, което е още по-важно, че такъв тип разпознавания на шаблони и образи позволява на машините да натрупват знания от няколко хиляди години за броени часове.
Въпреки че системите засега не могат да отговорят на въпроса „Какво е това портокалов сок?” или да се конкурират с интелекта даже на петокласник, те се усъвършенстват стратегически, сливайки се с други форми на тясно профилиран изкуствен интелект. В течение на следващите пет години, никой не знае какви наследници на AlphaGoZero ще се появят, както с бизнес-функции и приложение, така и в ежедневния живот на хората.

Лекарите рискуват работата си, не използвайки изкуствения интелект за диагностика и планиране на лечението

Наскоро, група американски и китайски изследователи създадоха система с изкуствен интелект, която диагностицира развитието на детски болести, от грип до менингит. Обучената от електронни медицински карти , събрани от 1,3 милиона амбулаторни визита на 600 000 пациента, изкуственият интелект се е научил да диагностицира болестите с безпрецедентна точност.
Въпреки че американската система за здравеопазване няма това ниво на достъпни универсални данни за здравето, както някои китайски системи, то и двете системи прогресират в областта на медицинския изкуствен интелект. Доктор Кан Чжан, ръководител на центъра за офталмологична генетика към Калифорнийския университет Сан-Диего, е създал собствена система , която определя признаците на диабетична слепота, базирайки се както на текст, така и на медицински изображения.
Якобщайн предсказва, че в бъдеще „ще видим преломен момент, когато лекарите ще почувстват, че не използвайки машинно обучение и изкуствен интелект в своята ежедневна практика, те много рискуват, защото може да се пропускат важни диагностични сигнали”.

Квантовият пробив значително ще ускори търсенето и изпитването на нови лекарства

По оценка на учените, съществуват 10⁶⁰ възможни лекарствени молекули, което е повече от атомите в нашата Слънчева система. Но днес учените имат възможност да прогнозират състава на лекарствата, стъпвайки на свойствата на молекулярните структури, а след това да синтезират множество варианти за проверка на хипотезите си.
Квантовите изчисления могат да превърнат този дълъг и скъпоструващ процес в много по-ефективен, без да смятаме възможните големи пробиви в търсенето на нови лекарства.
„Квантовите изчисления ще имат голямо промишлено значение,” – говори Якобщайн „ но не за сметка на разбиването на криптирането, а за сметка на навлизането в дизайна на лекарствата на масовото използване на паралелните процеси, задействащи суперпозицията, квантовата интерференция и квантовата заплетеност. По този начин те съществено ще задминат сега съществуващите класически изчисления.

Изкуственият интелект ще ускори както уязвимостта, така и защитеността на системите за безопасност

С включването на изкуственият интелект практически във всеки аспект на нашия живот, кибератаките ще стават все по-опасни. „Дълбоките атаки” (Deep Attacks) могат да използват създадено от изкуствен интелект съдържание, за да се избегне контрола от страна на хората и ИИ.
Скорошни примери за това бяха такива, като фейковото видео с бившия президент на САЩ Барак Обама, на което той произнася манипулирани изречения, а и също, когато изкуствен интелект, лъже друг алгоритъм , „подменяйки” знак „STOP” със знак за ограничение на скоростта до 60 км/ч. Без съответните системи за защита, системите с изкуствен интелект могат да бъдат манипулирани за изпълнение на всякакви разрушителни задачи, например за унищожаването на нечия репутация или въвеждане в заблуда на автономни превозни средства.
Мнението на Якобщайн в това отношение е : „ Всички ние имаме системи за безопасност в сградите, в нашите домове, в системата за здравеопазване, авиодиспечерските служби, финансовите организации, военните и разузнавателните служби. Но всички ние знаем , че тези системи периодично биват разбивани. По тази причина, и бизнеса, и всички ние имаме възможност да се замислим още сега и да се погрижим за безопасността, преди да е станало много късно.”

Дизайнерските системи с изкуствен интелект ще направят пробив в прецизните на атомно ниво производства

Подобно на това, как съвременният компютър промени нашите отношения с помощта на битове и информация, изкуственият интелект ще преразгледа нашите отношения с молекулите и материалите. Към настоящия момент изкуственият интелект се използва за търсене на нови материали в областта на чистите технологии: слънчевите панели, акумулаторите и устройствата за изкуствена фотосинтеза.
По думите на експертите в отрасъла, за създаването на нов материал се изискват от 15 до 20 години. Но тъй като системите за проектиране с изкуствен интелект стремително набират скорост, то това значително ще ускори процеса в намирането на нови материали, което ще позволи решаването с рекордна скорост на наболели проблеми, например изменението на климата. Такива компании като Kebotix са на път да оптимизират създаването на материали и химикали с едно натискане на бутон, така че прецизното на атомно ниво производство ще ни позволи да произвеждаме това, за което по-рано даже не сме мечтали.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x