fbpx
ИкономикаНаука и технологии

Слънчевата енергетика на Европа бие рекордите благодарение на коронавируса

Пандемията предизвикана от коронавируса, помага на много европейски страни да поставят рекорди по производството на електроенергия от слънчева енергия.

Генериращата мощност на електроенергия от слънчеви панели във Великобритания е достигнала пик от 9,68 гигавата миналия понеделник (20.04 в 12:30ч.), съгласно информация от проследяващия тракер на Университета с Шефилд и Националната енергосистема. По данни на Solar Trade Association (STA), тази мощност е била достатъчна да задоволи една трета от нуждите на британските потребители. Предишният рекорд от 9,55 гигавата е бил фиксиран през май миналата година.

„Това е удивително постижение и то показва само началото на това, на което е способна тази индустрия – казва д-р Нина Скорупска, генерален директор на REA, британската търговска асоциация за възобновяеми източници на електроенергия и чисти технологии.

Както пише Bloomberg, същия ден в Германия е установен слънчев рекорд с от 32,33 гигавата. Испания също е достигнала пик от 6,34 гигавата на 29 март, съобщава националния мрежов оператор Red Eléctrica de España. Това е със 7,4% повече, отколкото предишния рекорд, поставен през февруари. Въобще в последно време все повече зачестиха случаите на рекордно производство на електроенергия от възобновяеми източници, което даже провокира появата на отрицателни цени на електроенергия, когато на потребителите трябва да им се доплаща за използваната електроенергия.

Обяснението за така създалата се ситуация има няколко компонента. Преди всичко над Европа се наблюдава ясно време с абсолютно безоблачно небе, което над Северна Европа продължава достатъчно дълго.

Освен това намаляването на замърсяването на въздуха, свързано с пандемията, явно също е допринесло за това. Избухването на коронавируса е накарало много европейски граждани да работят от вкъщи и да избягват излишните пътувания. Тези безпрецедентни мерки рязко съкратиха трафика по пътищата и в следствие намалиха емисиите на парникови газове, ежедневно произвеждани от транспортните средства. По този начин слънчевите панели са получили допълнителна възможност да поглъщат по-голямо количество слънчева светлина.

Друг фактор е пролетта, която осигурява идеални температури за фотоелектрическите модули. Въпреки разпространеното мнение, слънчевите панели работят най-ефективно в прохладни условия. Това е така, защото те получават енергия от прехода на електроните от състояние на „покой“ към „възбудено“ състояние. Горещото време повишава температурата на покой на частиците, което намалява напрежението в системата и като следствие ефективността.

„Идеалното време и по-ниското ниво на замърсяване, отколкото при нормални условия в слънчевите електростанции, осигурят рекордни нива на евтина, чиста енергия в енергоразпределителните мрежи – казва Крис Хюит, генерален директор на STA – Във времето, когато повечето от нас работят от вкъщи, ние можем да кажем, че слънчевата енергия действително осигурява непрекъснатото функциониране на Wi-Fi”.

Бавният, но устойчив ръст на слънчевите инсталации, както в жилищния , така и индустриалния сектор, несъмнено е помогнал за развитието на тази тенденция. Съгласно отчета на SolarPower Europе, инсталираните мощности на фотоелектрическите инсталации миналата година са се увеличили два пъти в сравнение с 2018 година. Испания е била лидер в това отношение с нови 4,7 гигавата , следвана от Германия с 4 гигавата и Нидерландия с 2,5 гигавата.

Европа все още е много далеч от отказ от изкопаемите горива. Когато отпадне карантината и хората постепенно започнат да преминават към нормалния си ритъм на живот, сигурно отново ще сме свидетели на предишните нива на замърсяване на въздуха. Но така или иначе , постигнатите рекорди за последните два месеца, благодарение и на намалялото замърсяване на въздуха, ни дават достатъчно основания да се замислим за проблемите с опазването на околната среда и че това е възможно при съгласувани действия на обществото.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x