fbpx

5 важни неща, които ни позволяват по-спокойно да живеем и по-малко да се тревожим

Всеки ден ние се сблъскваме с куп неприятности и неуредици. Конфликти, неудобства и други подобни ситуации нарушават нашето спокойствие. Затова е много важно да намерим способи, които ни позволяват да не трупаме стрес и ни помагат да запазим душевното си спокойствие, даже в този хаотичен и напрегнат свят.

Разбирайте кога ви въвличат в спор

Някои хора обичат да провокират конфликти. Само в нашите сили е да решим дали да се поддадем на техните манипулации или не. Ако вие често се оказвате в ситуации, когато след безобидна фраза или пост, се въвличате в конфликти без за това да има явна причина, постарайте се да анализирате, как обичайно протича този спор. Това е особено полезно, ако в такива дълги и досадни разсъждения ви въвлича един и същи човек. Представете си колко време и нерви ще можете да икономисате, ако не се въвличате в това?

Разбирайте как работят логическите уловки

Логическите уловки сега практически се използват навсякъде – в общуването, в новините, в социалните мрежи. Полезно е да знаете за най-разпространените от тях и да разберете как да им противодействате. Научете се да намирате логическите несъответствия в това, което четете или слушате, и това ще ви позволи да си изработите филтри за това, в което искат да ви убедят.

Например, един от често срещаните капани се явява аргумента на „сламения човек“. Някой изслушва вашето мнение, създава негова фиктивна ( много често възмутителна) версия, изградена от „слама“, а след това ви атакува с нея. Това много често може да ви унижи и да ви дискредитира. Например, вие казвате откровено, че сте веган, а човекът отсреща ви пита „Ти смяташ ли, че всички ние трябва да се храним с листа?“. В така създалата се неочаквана ситуация вие можете да се притесните, да не намерите подходящ отговор и даже да почнете да се защитавате и оправдавате. Но всъщност да се спори с хора, използващи такива логически уловки, е безполезно, така че въобще не си струва да си губите времето с тях.

Разбирайте кога можете да убедите някого

Някои хора няма да променят мнението си, колкото и грешно да е то. Забелязвайте кога човекът отсреща става излишно емоционален и започва с личностни нападки. Не си хабете силите в спорове и разговори с тези, които не са готови да приемат и да разгледат разумни контрааргументи.

Разбирайте защо ви е тъжно

Понякога ние се чувстваме подтиснати. Не е задължително да се опитваме да излизаме от това състояние веднага. Полезно е осъзнато да приемем нашите емоции. Може би ние лошо сме спали или сме изморени след тежката и дълга седмица. Когато осъзнаваме нашето емоционално състояние, ние с по-малка вероятност ще обвиняваме или ще изливаме негативизма си върху някой друг. Ако не знаете откъде да започнете, може да пробвате да си водите дневник на емоциите.

Разбирайте кога на другите им е мъчно

Човешките емоции са изключително заразни. Когато се срещате с хора, които изпитват неудовлетворение или мъка, които могат да се проявяват чрез интонацията, жестовете или думите, вие неосъзнато започвате огледално да приемате тези чувства. Именно затова е важно внимателно да се отнасяте към околните и да помните, че не е задължително да приемате чуждите проблеми в себе си. Достатъчно е да подкрепите човека отсреща и да му покажете, че вие сте до него.

Източник

2 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x