fbpx
На фокусОбществотоПрирода и общество

4 принципа на Бил Гейтс по пътя към щастието

Един от най-богатите хора на планетата намира щастие в простите неща и казва, че на 63 години е по-щастлив отколкото на 25.

В последния брой на „Питай ме каквото искаш” на Reddit съоснователя на Microsoft Бил Гейтс отговаря на най-разнообразни въпроси, започвайки с такива теми, като промяната на климата и свършвайки с бъдещето на образованието.
Някъде около тридесетата минута след началото на дискусията, участниците започнали да се интересуват от личния живот на Бил Гейтс, който сега е на 63 години и му задали два пронизващи въпроса ”Вие щастлив ли сте?” и „ Какво ви прави щастлив?”.
На първия въпрос човекът, заемащ второто място по богатство на планетата, отговорил: „Да! Когато бях на малко повече от тридесет, аз не мислех, че хората на 60 са много умни и получават удоволствие от живота. Сега мисля по друг начин. Попитайте ме след 20 години и аз ще ви разкажа колко умни са 80-годишните.”
На втория въпрос Гейтс отговорил:” Наскоро чух израз, че успеха на вашите деца е особено усещане и като родител съм напълно съгласен. Понякога изпълнението на задълженията пред себе си, например да се занимавате със спорт, също ви прави по-щастлив.”
Интересно е прозрението на Гейтс за щастието на неговите шестдесет и малко отгоре години в сравнение с периода , когато е бил между 20 и 30. Когато е бил на 30, без съмнение, от гледна точка на бизнеса, му е било „весело”. Трябвало е да реализира мисията на Microsoft – „Компютър на всяка маса и във всеки дом”.
Тази мисия, поне в развитите страни, беше изпълнена. Оттогава за Гейтс всичко се промени. Наскоро той сподели в свой пост на стената си във Фейсбук” Когато бях на 20 и малко повече от 30, аз бях обсебен от програмното осигуряване. Не вземах нито отпуска, нито имах почивни дни, нито исках да се женя. (Безусловно това се промени, когато срещнах Мелинда!)”.
Сега той се наслаждава на плодовете на своя труд, а също така реализира грандиозното си намерение да спомогне за преодоляването на крайната нищета и глада по целия свят чрез Фонда на Бил и Мелинда Гейтс.
Но не бързайте да кажете :”Аз не съм Бил Гейтс и в моя живот няма такъв разкош”. Не трябва да си милиардер за да достигнеш щастието, за което той говори. Перефразирайки неговите откровения, ето как всеки може да е щастлив като Гейтс.

Следвайте призванието си

Това че хората стават по-умни с възрастта е свързано не само с увеличаването на интелектуалните им качества или натрупването на богатство ( въпреки че и едното, и другото произтича благодарение на правилния избор). Както казва Гейтс, става въпрос за избора и изпълнението на това, което е най-важно – изпълнението на вашите задължения.
Много е възможно да се заседнали в една безперспективна работа, избрали сте си неправилна кариера или чувствате, че сте създаден за нещо много по-значимо.
Напълно нормално е да си задавате въпросите за посоката на вашата кариера или мотивацията ви за работа. Но не е нормално ако това постоянно е във вашето съзнание, когато знаете, че сте създаден за нещо по-голямо.
Ако вие се сблъсквате постоянно с мисли „какво, ако”, започнете с въпроса „Правя ли това, което искам и какво за мен е най-важно?”.
В такъв момент е нужно човек да престане да подтиска вътрешния си глас и да произнесе на глас какво в края на краищата за него има значение.
Тогава питайте себе си какво искате и слушайте своята душа „Това е това, което искам”. Този проницателен глас е гласа на истината, на който вие и трябва да се доверите от цялото си сърце.

Умейте да давате

Покойният гуру на мотивацията Джим Рон е казал „ Само тогава, когато можете да давате, можете да получите повече, отколкото имате”. Благодарение на огромния си фонд Гейтс е достигнал това в мащаби, които мнозинството от нас няма да можем да постигнем.
През 2006 година неговият близък приятел Уорен Бъфет, заемащ третото място по богатство на планетата, е предоставил 31 милиарда долара на Фонда Гейтс за борба с инфекциозни болести и за реформиране на образованието.
Умението да даваш е полезно за нашето собствено благополучие. Науката потвърждава, че пожертванията ни правят по-щастливи, полезно е за здравето и предизвиква чувството на благодарност. В изследване на Harvard Business School показва, че ние емоционално получаваме най-много, когато правим нещо за други хора, например участваме в събирането на парични средства за приятел, болен от рак, на GoFundMe.
Но не трябва да се ограничавате своите идеи само с финансова щедрост.Положителен ефект носи настойничеството на работа, борбата с несправедливостта и ред такива наглед не особено значими дейности, но които помагат неоценимо на някого.

Отнасяйте се към тялото си като към свещен храм

Гейтс споделя, че физическите упражнения го правят по-щастлив. И съгласно множество изследвания, той е попаднал в целта. Физическите упражнения подобряват настроението и подтискат чувството за депресия, безпокойство и стрес.
Но ако самата мисъл от необходимостта да се качите на бягащата пътека в голяма фитнес зала, предизвиква във вас ужас, вашето настроение ще се подобри след няколко прости упражнения, независимо от интензивността и продължителността.
Изследване на 24 жени с диагностицирана депресия показало, че физическите упражнения с каквато и да е интензивност, значително е намалило чувството за депресия. Подтиснатото настроение се подобрявало след 10 минути, а след това и след 30 минути физическа активност.

Поставяйте на първо място семейството

По признанията на Гейтс, неговите приоритети се изместили към по-голямо внимание на семейството и особеното усещане от това, как неговите деца успяват в живота.
Решението да не поставяте семейния живот на една плоскост с кариерата или даже да давате по-голям приоритет на кариерата, може скъпо да ви струва. В научен анализ за причините довели до смърт на работното място, се посочват такива източници на стрес като „извънреден труд” и „конфликт между работата и семейството”.
Ако балансът между работата и личния живот предизвиква чувството на вина, защото вие си мислите, че ще пострада или едното, или другото, решението е просто. Отначало поставете границите, които не се обсъждат, около вашето семейство, а след това със същата строгост очертайте тези около вашата работа.
Тези граници в края на краищата ще ви направят по-фокусирани, ефективни и дейни на работа. А на вашите деца ще има хареса, ако мама или татко се връщат на време вкъщи, за да погледат балетното им представление или важната среща в детската лига.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x