fbpx
Наука и технологииТехнологии

DARPA ще създава шлем за управление на дронове с помощта на мисълта

Управлението за перспективни изследователски проекти към Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) публикува на своя сайт прес-релийз , в който посочва различните направления на програмата за неинвазивни методи за управление на различни системи с помощта на мисълта. Програмата носи наименованието Next Generation Nonsurgial Neurothechnology, или съкратено N3.

Екипи от различни университети и научни организации (Battelle Memorial Institute, Carnegie Mellon University, Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, Palo Alto Research Center (PARC), Rice University, и Teledyne Scientific) разработват двупосочни мозъчно-машинни интерфейси за използването им от специално обучен персонал. Тези интерфейси ще позволяват да се „ръководят активни системи за киберзащита, рояк от дронове или да осъществяват връзка с компютърна система”.
В съобщението се отбелязва , че DARPA последните 18 години се е занимавала с „изтънчени невротехнологии”, които са включвали в себе си мозъчни хирургически операции и имплантиране на електроди в мозъка. Управлението е постигнало успешни резултати, в частност, в мозъчния контрол на протези, възстановяване на чувствителността на притежателите на тези протези и подобряване на паметта. Но в DAPRA отбелязват, че за военни цели са необходими методи, изключващи хирургическа намеса.
В Battelle Memorial Institute работят над система с минимална инвазивна намеса. В нея се осъществява връзка между външно приемно-предавателно устройство и електромагнитни нанотрансдуктори, които се свързвани с определени неврони. Нанотрансдукторите ще преобразуват електрическите сигнали на невроните в магнитни, които ще се приемат и анализират от приемно-предавателното устройство. Такъв процес ще произтича и в обратната посока.
Екипът на Carnegie Mellon University имат за цел да разработването на напълно неинвазивно устройство, което използва акусто-оптичен подход за записване сигналите от мозъка и електрически полета за локализирана стимулация на определени неврони.
В Johns Hopkins University изследванията са насочени към създаването на неинвазивна, кохерентна оптична система. Тя ще измерва изменението дължината на пътя в нервната тъкан, която се корелира с невронната активност.
Подходът на компанията PARC обединява ултразвуковите вълни и магнитните полета, за да се генерира локален електрически ток за невромодулация.
В Rice University се стремят да създадат минимално инвазивна система. За определяне на невронната активност, системата ще използва дифузна оптическа томография. За да стигат сигналите до мозъка, ще се използва магнитно-генетичен подход, който ще направи невроните чувствителни към магнитни полета.
Екипът на Teledyne има за цел да разработи напълно неинвазивно, интегрирано устройство, което използва микрооптични магнитометри за откриване на малки локализирани магнитни полета, които корелират с невронната активност. За предаване на информация към невроните ще се използва фокусиран ултразвук.

„DARPA се готви за бъдещето, където комбинацията от безпилотни системи, изкуствен интелект и кибероперации може да доведе до такива бързо протичащи конфликти, при които човешката реакция ще се окаже недостатъчна при съществуващите технологии. Създавайки достъпен интерфейс „ мозък-компютър” , който не изисква хирургическа намеса, DARPA предоставя възможност на военните активно да участват в динамични операции, развиващи се с висока скорост” – казва управляващия програмата Ал Емонди (Al Emondi).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x