Дари
Наука и технологииТехнологии

Interstellar Lab планира да строи „извънземно селище“ в пустинята Мохаве

Да се достигне до Луната или Марс е първата част от предстоящите мисии, а да се построят там селища и да се живее там е съвсем отделна задача. За да се помогне на учени и астронавти да разберат и да се подготвят за живот извън пределите на Земята, ситуираният в Париж стартъп Interstellar Lab планира от следващата година да започне изграждането на мрежа от експериментални селища тук на Земята с цел по-нататъшно изучаване на това, как хората ще могат да живеят на Луната и Марс.

Източник: ©Interstellar Lab

Селищата, които са получили наименованията EBIOS (Experimental BIO-regenerative Station) ще са разположени под прозрачни куполи и осигурени с технологии за пълно регенеративно животообезпечаване. Te ще са абсолютно самодостатъчни и ще имитират максимално възможно извънземни условия. В тях се предвижда да бъдат изградени системи за пречистване на вода, отглеждане на подходящи хранителни продукти, преработка на отпадъците и създаване на подходяща околна среда.

Източник: ©Interstellar Lab

Всяко от селищата ще се състои от няколко модула, в които ще бъде създадена и поддържана контролирана жизнената среда, следена от напълно автоматизирана система. Така EBIOS ще послужи като център за подготовка на астронавти, научно-изследователски център и полигон за отработване на различните технологии, които се очаква да бъдат използвани в извънземните селища. Очаква се натрупаният опит от изследванията и тестовете, провеждани в EBIOS, да послужат в бъдеще като основа за програмата Environment Controlled Life Support Solution (ECLSS) за изграждане на реални извънземни селища на Луната и Марс.

Източник: ©Interstellar Lab

В продължение на последните няколко месеца Interstellar Lab много плътно са си сътрудничили с NASA в различни сфери – от създаването на системи за очистване и преработване на вода и отглеждане на подходящи растения до технологии, свързани с 3D печат и анализ на поведението на човек в затворена среда. В края на строителството такова селище ще може да осигурява вода, хранителни продукти и енергия за максимум 100 жители.

Комплексът ще бъде разположен в калифорнийската пустиня Мохаве. Планира се първия етап в изграждането на селище да започне през 2021 година. Предполага се , че обектът ще съвместява както научна, така и туристическа функция. През част от годината „марсианското селище“ ще функционира в качеството си на научно-изследователски център, а през другата ще приема туристи. Така, освен учените и астронавтите, цели семейства, пътешественици, студенти и деца ще могат да придобиват реална представа как ще изглежда живота в извънземните селища.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x