fbpx
Наука и технологииТехнологии

ROBOpilot за пръв път осъществи полет с реален самолет (Видео)

На 9 август тази година комплекс от програмни и технически средства с името ROBOpilot, монтиран на малък самолет 1968 Cessna 206, успешно издигна този самолет във въздуха от пистата на изпитателния полигон Дъгуей на ВВС на САЩ и извърши първия си двучасов изпитателен полет. Комплексът ROBOpilot е разработен съвместно от специалистите на Научно-изследователската лаборатория на ВВС на САЩ (AFRL) и компанията DZINE Tehnologies Inc. в рамките на програмата Robotic Pilot Innamed Conversion Program. Предназначението на ROBOpilot е да превръща бързо и евтино всеки самолет или хеликоптер в безпилотен летателен апарат.

Трябва да се отбележи , че понастоящем практически всички, даже и малките самолети, се оборудват със система на автопилот. Но съществува голяма разлика между поддържането на зададен курс и височина на полет, и пълното управление на самолета така както го осъществява човек-пилот. Разбира се, съвременните безпилотни летателни апарати стават все по-съвършенни, но те продължават да бъдат тясно специализирани и скъпи летателни средства.

Комплексът ROBOpilot е разработен като компромисно решение на тези два проблема. Идеята за създаването на този комплекс е била , той да може да бъде монтиран на пилотското място на всеки сериен летателен апарат, самолет или въртолет. В състава на комплекса влизат манипулатори, предавки, камери и други датчици, позволяващи на компютъра на комплекса да получава информация от бордовите прибори и дисплейните панели на самолета и да управлява всичките превключватели, лостове, педали и други елементи на управлението.

Пилотската кабина на 1968 Cessna 206 оборудвана с ROBOpilot
Източник: AFRL

Съгласно достъпната информация, комплексът ROBOpilot е относително прост и много надежден, въпреки че е изработен изключително на база достъпни търговски технологии и компоненти. Неговата гъвкавост (възможността да се преконфигурира) позволява бързо и без големи разходи всеки летателен апарат да се превърне в безпилотник. Освен това, всеки модернизиран по този начин апарат може да бъде върнат без проблеми в първоначалното му състояние, ако има такава необходимост.

Поглед отстрани на пилотската кабина
Поглед отстрани на пилотската кабина на 1968 Cessna 206, оборудвана с ROBOpilot
Източник: AFRL

Проведеният полет е бил един от последните етапи на тазгодишната изпитателна програма. В началните етапи на изпитанията на ROBOpilot, той е управлявал летателен тренажор RedBird FMX. Това позволило да бъдат настроени апаратните му средства и програмното му осигуряване, преди инженерите да му „доверят” управлението на реален самолет. Сега вече комплексът ROBOpilot има пилотско удостоверение, издадено от Федералното управление за авиация на САЩ, за което му се наложило да премине изпит, в хода на който му трябвало да проведе серия от излитания, полети по зададен маршрут и кацания в нормални и извънредни условия.

Самолетът 1968 Cessna 206 готов за излитане под управлението на  ROBOpilot
Самолетът 1968 Cessna 206 готов за излитане под управлението на ROBOpilot
Източник: AFRL

„Представете си възможността за бързото и евтино превръщане на всеки, даже и граждански, самолет, такъв като Cessna или Piper, в безпилотен летателен апарат, способен да действа абсолютно самостоятелно или с помощта на дистанционно управление. И когато изчезне тази необходимост , да го върнете в първоначалното му състояние” –разказва д-р Алок Дас ( Dr. Alok Das), старши научен сътрудник в AFRL, – „ Трябва да отбележа, че това се осъществява без каквито и да било съществени промени в оригиналната конструкция на летателния апарат, подложен на такава модернизация.”

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x