fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

2019 e била най-горещата година в историята на Европа

Никога за цялата история на измервания на температурата в Европа, тя не е била толкова висока, както през 2019 година, съобщава немския Der Spiegel, позовавайки се на отчета на Службата по контрол на промените на климата към програмата „Коперник“ на Европейския съюз. Периодът от 2010 до 2019 година е отчетен като най-горещото десетилетие досега.

Промените в климата стават все по-видими, съгласно текущата метеорологична статистика, съобщиха от Службата за контрол на климата към програмата „Коперник“ на Европейския съюз на 08.01.2020г. в Рединг, Великобритания.

Съгласно приведените данни, температурата на въздуха през 2019 година е била почти 0,6 градуса по-висока от осреднената температура за периода от 1981 до 2010 година. При това средната температура за последните пет години е с 1,1 – 1,2 градуса по-висока от температурата в доиндустриалната епоха ( преди 1760 г. – бел.ред.).

Съгласно данните от програмата „Коперник“, в Европа 2019 година е била най-горещата, надминавайки последните температурни рекорди. Средните температури по сезони не са счупили досегашните рекорди, но като цяло Европа е преживяла най-топлата календарна година в сравнение с последните най-горещи години, а именно 2014, 2015 и 2018 година. Периодът от 2010 до 2019 година е отчетен като най-горещото десетилетие от момента на началото на събиране на метеорологични данни в Европа.

Данните на ЕС са в пълно съответствие с проучванията на Световната метеорологична организация (WMO). Съгласно нейния последен доклад от декември, периодът от 2010 до 2019 година е било най-горещото десетилетие, откакто е започнало събиране на метеорологични данни. През 2019 година осреднената температура е била с 1,1 градуса по Целзий по-висока в сравнение с тази от доиндустриалната епоха.

Нови температурни рекорди в Германия

В края на декември Германската метеорологична служба (DWD) представи годишния си отчет.

Според данните в него, осреднената температура за единадесетте месеца на 2019 година е била най-високата досега във Федералната република. Освен това, в отчета се отбелязва, че в в Германия никога досега не са били отчитани три дни подред температури по-високи от 40 градуса по Целзий. По всяка вероятност екстремално високите температури през лятото ще поставят 2019 година на трето място по висока средногодишна температура от 1881 година насам. На 25 юли в Линген, намиращ се в район Емсланд, Долна Саксония е отчетена рекордно висока температура за Германия от 42,6 градуса по Целзий. В няколко други федерални земи през това лято също са отчетени нови локални температурни рекорди.

„Девет от десетте най-горещи години в Германия се падат на последното десетилетие и това не е случайно – казва говорителят на DWD Андреас Фридрих – Климатичните промени явно вече са на бързата писта“.
„Трябва да се предположи, че лятото в Германия ще продължи да се характеризира с екстремно време през следващото десетилетие“, продължава той.

През август 2019 година изследователи от World Weather Attribution Project публикуваха резултати от своята работа, в която те описват как климатичните промени допринасят за екстремните летни температури (по-подробно с изследването може да се запознаете тук). За Западна Европа рискът от горещи топлинни вълни е нараснал поне пет пъти, а някои изчисления предполагат коефициент 100. Анализът се базира на данни от различни райони във Франция, Германия, Холандия и Великобритания.

„2019 година се оказа не само най-горещата в Европа, но и втората по този показател за цялата планета в история на метеорологични наблюдения“, добавя ръководителят на Службата по контрола за промените на климата Карло Буонтемпо (Carlo Buentempo).

Температурата на въздуха на височина 2 метра през 2019 година в сравнение с осреднената температура за периода 1981 – 2010 г. Източник: ERA5
Credit: Copernicus Climate Change Service (C3S)/ECMWF

Както може да се види от горната графика, за други части на планетата 2019 година също е била по-топла от обичайното. Например за Аляска и големи части на Арктика температурата е била значително по-висока от осреднената температура за периода 1981 – 2010 година. Според статистиката в много други райони температурите също са били по-високи, особено в Източна и Южна Европа, Южна Африка и Австралия, където в момента бушуват огромни пожари. Само в част от Канада годишните температури за били под средните.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x