Дари
Климат и екологияПрирода и общество

Спасителен план Маршал за планетата

През миналата 2020 година, когато всичко се въртеше около пандемията от Covid-19, човечеството до известна степен пренебрегна по-дълбоката екзистенциална криза, с която ние се сблъскваме, а това е стремителната промяна на климата. Докато не е станало твърде късно, хората трябва да наваксат пропуснатото.

За щастие, перспективите за ефективни международни действия в областта на климата през 2021 година изглеждат много по-добри, отколкото преди няколко месеца. Първо, новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари и по неговите предизборни обещания САЩ ще се присъединят отново към Парижкото споразумение за климата от 2015 година. Този исторически протокол е насочен към ограничаването на глобалното затопляне и то да е по-малко от 2 ⁰С до 2050 година, а желателно – и под 1,5 ⁰С, относително нивото в доиндустриалната епоха.

Това ще стане позитивен сигнал, че най-голямата световна икономика отново е настроена да ускори своя преход към нулеви емисии на въглероден диоксид . Към това можем да добавим и неотдавнашното обещание на Китай да стане въглеродно неутрален до 2060 година. Тези две свръхдържави по всяка вероятност ще доминират през настоящия век и затова перспективата за разширено сътрудничество в областта на климата дава реален повод за оптимизъм.

По аналогичен начин, Европейският съюз предвижва своята амбициозна Зелена сделка за Европа, според която Стария континент трябва да стане климатично неутрален до 2050 година. Освен това, Плана за Зелена промишлена революция за Великобритания на министър-председателя Борис Джонсон предвижда 10 важни точки, които показват положителното движение в същата посока. Енергоефективността и диверсификацията, устойчивата инфраструктура и жилищното строителство, производството на възобновяема енергия, зелените технологии, улавянето и съхраняването на въглерод и екологичните решения, всичко това осигурява ясен път към бъдеще с нулеви емисии. Това е „План Маршал за планетата“, който е необходим срочно и затова ние трябва да удвоим своите усилия за достигане на истинско зелено възстановяване.

Обнадеждаващо е да се наблюдава мобилизацията на световната общност. През следващата година, Китай ще играе ключова роля в защитата и възстановяването на природата, в качеството на приемаща страна на Конференцията на ООН по биоразнообразието (СОР 15). Срещата ще се проведе в критично важен период. Според последните изследвания милион видове се намират под заплаха за изчезване, а негативното въздействие върху океаните, горите, торфищата и мангровите гори, които действат и като основни поглътители на въглерод, в последно време стана обичайно явление.

Реалните източници на нашето богатство се явяват нашия природен капитал и биоразнообразие, които се оценяват на 125 трилиона годишно. Или както твърди икономистът Херман Дейли „икономиката се явява дъщерна компания , намираща се в пълна собственост на околната среда, а не обратното“. Ето защо Business for Nature, разнообразна група, състояща се от повече от 600 компании и 50 партньорски организации, настоява и съдейства за разработването на по-амбициозни правителствени и корпоративни мерки за осигуряване на защитна мрежа за природата, необходима за устойчивост и растеж.

Срещите на ООН, свързани с “Продоволствените системи” (Food Systems Summit 2021) и “Здравословно хранене за растеж” (Nutrition for Growth Summit) през следващата година, също така ще станат добра възможност за повишаване на колективните амбиции и усилия. Необходимо е срочно да се насочат селскостопански субсидии за подобряване положението на хората, климата и природата. Освен това, трябва да се преориентират държавните покупки към селскостопански продукти с висока степен на преработка, да се внедрят по-продуктивни и регенеративни методи за водене на селскостопанското стопанство, да се подкрепи селското население и да се предприемат решителни и амбициозни мерки за съкращаване на хранителните загуби и хранителните отпадъци. Отчитайки, че 25% от глобалните емисии на СО₂ са свързани с използването на селскостопанските земи, ние не трябва да недооценяваме приноса, който може да внесе трансформацията на продоволствените системи в борбата с промените на климата.

Но може би най-важната международна среща през 2021 година ще стане ноемврийската Конференция на ООН за климатичните промени (СОР 26) в Глазгоу. На нея правителствата трябва да засилят своите мерки за съкращаването на емисиите на парникови газове, които ще гарантират достигането на нулеви емисии не по-късно от 2050 година. Изключително важно е СОР 26 да подкрепи поетите задължения от страна на богатите страни да помогнат на по-бедните страни в борбата с промяната на климата. Това е необходимо в борбата с екстремалните природни явления, като бури, суша и горски пожари, които стават все по-често явление и сдържат развитието и растежа.

Но решителните мерки в борбата с промените на климата не са само задължение на правителствата. Бизнесът също трябва да изиграе своята роля в това, установявайки научно обосновани цели по съкращаването на емисиите, повишавайки енергоефективността, подобрявайки отчетността и разкривайки информацията, касаеща климата, а също така отстранявайки обезлесяването във веригата на доставки.

Коалицията „We Mean Business coalition“ се явява отличен пример за съвместни действия. Компании със съвкупна пазарна капитализация от повече от 24 трилиона долара работят съвместно за провеждането на по-амбициозна политика в областта на климата и за ускоряването на прехода към икономика с нулеви емисии на въглерод. По същия начин, Целева група по разкриването на финансова информация, свързана с климата (Task Force on Climate-related Financial Disclosures), помага на компаниите по-добре да пресмятат рисковете и възможностите при промяната на климата, като по този начин облекчава инвеститорите в поддържането на устойчив бизнес. Това създава ефекта на доминото, което помага за движението на финансовите пазари в по-екологична насока.

Пандемията доведе до временно намаляване на емисиите на парникови газове и възраждане на природата. Но краткосрочната пауза не може да замени съгласуваната глобална климатична стратегия за спасяване на планетата. Като цяло, 2021 година обещава да стане супергодина в действията за борба с промените на климата, когато звездите ще се подредят за по-чисто и устойчиво бъдеще. Засега това е в нашите сили и ние трябва да се възползваме от тази възможност!

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x