fbpx
На фокусПрогнози и тенденции

Марк Зукърбърг за мозъка, образованието, виртуалната реалност и своя бъдещ идеален свят

Може да харесвате или да не харесвате Марк Зукърбърг и неговата интернет империя, но винаги е интересно и полезно да разберете какво той мисли за бъдещето. В интервю за престижното френско издание „ Льо Поан” ( Le Point) , Зукърбърг разсъждава за мозъка, образованието, виртуалната реалност и въобще как той вижда своя бъдещ идеален свят. Той твърди, че скоро ще настъпи епохата на виртуалната реалност, когато всеки има равни възможности независимо от своето местожителство.

„Льо Поан”: Вие смятате, че допълнената реалност и виртуална реалност ще променят човешките възприятия?

Марк Зукърбърг: Аз винаги съм предавал голямо значение на пресичането на технологиите и на това, как хората взаимодействат един с друг. Когато бях в Харвард, даже и не за толкова дълго (усмихва се), аз изучавах психология. В нея винаги ме е интересувало , как функционира кората на главния мозък при общуване с други хора. При човек цяла част от мозъка отговаря за езика. Зрителната кора е насочена преди всичко на четене на емоциите и връзките между хората. Ако вашата вежда се повдигне даже на милиметър, аз веднага виждам това, определяйки новата емоция. Ако моя ритъм на дишане се промени, вие веднага ще забележите това. Освен това съществуват огледални неврони, които създават емпатия, проявявайки интерес към това, какво се случва с хората около нас. Ние сме създадени за да взаимодействаме с нашето обкръжение. Но така или иначе съвременната технология работи по друг начин. Тя се базира на нашия смартфон и се организира преди всичко около приложенията и изпълняваните от смартфона задачи. Именно това аз искам да подобря.

Защо Фейсбук може да промени ситуацията в тази сфера? Големи планове имат и другите компании, например американската Magic Leap и китайската Nreal.

Задачата на Фейсбук е в това да даде на хората глас, да предостави на всички възможността да основават общности и да сближи хората един с друг. Нашата цел е да създадем технология, която ще може да отговори на тези нужди. Доскоро ние правихме това с помощта на най-популярните приложения в света ( Facebook, Whatsapp, Instagram). А какво е общото в тези приложения? Те сближават хората. Време е да преминем на нов етап.

Тоест?

Всеки петнадесет години възниква нов начин за използване на информатиката. Спомнете си появата на персоналните компютри, които работеха преди всичко с Windows. След това дойдоха търсачките, с които можеше да се влезе в интернет през преносим компютър. Сега интернет е в мобилните телефони. Скоро ще настъпи епохата на допълнената и виртуална реалност. Характерната черта на тези технологии е в това, че те ви позволяват да се намирате на определено място и да взаимодействате с обкръжението си. Когато седите до някого, който се е вторачил в своя смартфон, вие не чувствате неговото присъствие. С помощта на допълнената и виртуална реалност вие ще можете да взаимодействате с близките ви хора.

Наскоро вие обявихте за покупката на ню-йоркската компания CTRL-Labs , която е създала гривна, способна да интерпретира сигналите от мозъка.

Това ще позволи по естествен начин да се обработва повече информация. Нашият мозък може да произвежда за една секунда терабит данни, което е равно на 40 филма със свръхвисока разделителна способност. Целта е да се създаде платформа, която ще позволи на човек да изразява себе си по по-гъвкав начин.

Един от проблемите на нашия разделен свят се явява нарастването на неравенството. Това прекрасно е отразено в книгата на учени от Пристънския университет „Портфолиото на бедните: как бедните живеят с 2 долара на ден”. Технологията ще може ли да промени ситуацията?

Един от главните проблеми на нашия свят се състои в равното разпределение на талантите, но не и на възможностите. Освен това, съществува неравенство между жителите на града и селото. В повечето страни, за да намериш добра работа, трябва да се преселиш в големия град, което създава проблеми с недвижимите имоти. Затова ние, разбира се, ще размишляваме за иновационни видове транспорт, но на сегашния момент „битовете” се движат по-бързо от „атомите”. В икономически план, вие можете да работите, където си поискате и разработените от нас шлемове, например Oculus Quest ще ви позволяват да осъществявате „телепортация”. Така изглежда света, в който аз искам да живея. Свят, в който всеки от нас ще има равни възможности, независимо от своето местожителство.

Големите технологични компании са обвинявани, че притежават прекалено много власт. Казват, че вие правите твърде малко в борбата с омразата, манипулациите с видео и намесата в изборите в чужди държави. Вие смятате ли, че тези обвинения са основателни?

Аз мисля, че ние сме направили не малко за решаването на тези проблеми. А по много от тях сме направили големи крачки напред. Но, така или иначе, ще е необходимо известно време широката аудитория отново да започне да ни вярва. Мисля, че това е справедливо. Ние разбираме, че върху нас лежи огромна отговорност. Ние постоянно създаваме услуги и искаме да сме уверени, че добре си вършим нашата работа. Но така или иначе, аз разбрах, че ние трябва да поемем отговорност по много теми. Надявам се след пет години хората да могат да кажат, че ние сме разчистили пътя и сме успели да се предвижим напред в регулирането на тези проблеми.

Преди две години вие проведохте своята лятна отпуска в Аляска, където заявихте за общ безусловен доход, който трябва да позволи на всички да живеят в епохата на изкуствения интелект и да се помогне за създаването на нова работа на тези, на които това им е нужно. Какво трябва днес да развиваме в нашите деца?

Любопитство. Защото новият свят ще се променя много бързо и нови неща ще се появяват безкрай.

Това всичко ли е?

Ние с моята жена Пресила инвестираме през non-profit проект в образованието на бъдещето. На първо място поставяме персонализираното и самостоятелно обучение. Трябва да се разграничават учащите се, които се събират за занятия в класа, от тези, които могат да играят, експериментират, да вземат нещата в свои ръце. Това е много съществена разлика и аз се надявам тя да бъде взета под внимание от всички образователни системи по целия свят. Във виртуалната реалност на вас не ви е нужен свръхкомпетентен програмист, за да създава достъпни за всички програми, такива като игри с лазери, пинг-понг или дартс. И след това вие да можете да поканите приятелите си да поиграят с вас. Това е изключително интересно!

В студентските си години вас са ви впечатлили „Енеида” на Вергилий и историята на римския император Август. Може ли технология да предаде знанието на историята?

Виртуалната реалност позволява да се отправим там, където е сложно или даже невъзможно да попаднем. Това се отнася за културно събитие, историческа реконструкция или за напълно измислен сценарий. Виртуалната реалност може да е полезна за подготовка на хирурзи или да разбереш как може да изглежда живота на бежанеца. Същото се отнася и със запознаването с живота на исторически персонаж.

Преподавателят по информатика в Южно-Калифорнийския университет Хао Ли (Hao Li) предрича появата на цяло множество видео-„фейкове” след половин година. Виртуалната реалност представлява оръжие за масово потапяне. Може ли тя да спомогне за увеличаването на количеството на такива манипулации?

Точно обратното. Това е най-добрия начин да се оцени човек. Всеобщата възможност за самоизразяване има положителна роля в интернет. Но възможността да погледнеш другия в очите е още по-добре. Общуването в мрежата, това е прекрасно, но да виждаш лицето и жестовете на събеседника е още по-добре. Освен това, колкото по-широк достъп имат хората до тези възможности навсякъде, а не само в градовете, толкова по-стабилни ще бъдат нашите общества.

Защо направо не преминем към допълнената реалност? Тя все пак е доста по-богата от виртуалната…

Допълнената реалност е по-мобилна. Вие няма да отидете на улицата с шлем за виртуална реалност на главата. Аз бих казал, че допълнената реалност , това е телефона на бъдещето, а виртуалната – телевизора на бъдещето. Те и двете са важни. Готов съм да поспоря, че дялът на виртуалната реалност ще е доста по-голям, отколкото си представяте.

Но сега са малко тези, които гледат телевизор!

Не, вие го гледате на мобилния си телефон!

Това си е вашата истина…. Но да се върнем на темата. Google наскоро демонстрираха квантово „превъзходство”, показвайки прототип на процесор, който може за 4 минути да изпълни операция, за която на суперкомпютър ще са му необходими 10 000 години. Струва ли си тази надпревара?

Да, това може да е полезно за някои алгоритми.

Facebook е на 15 години. Ще видим ли включени шлемове в интернет след по-малко от 15 години?

Да!

А след по-малко от 5 години?

Надявам се (смее се). Но погледнете на всичко това, до което днес имаме достъп. Ние влагаме в този отрасъл повече от всяка друга компания в света. И прогресът вече е поразяващ. Само преди няколко години за попадане във виртуалния свят на вас щеше да е вие необходим шлем за 600 долара, компютър за няколко хиляди долара, специални слушалки и множество конектори. Днес за пътешествие в пространството и времето ви е достатъчен шлем за 400 долара. Ние искаме да направим тази технология общодостъпна. Именно за това миналата година сме инвестирали 10,2 милиарда долара, тоест 20% от нашия оборот в изследвания в сферата на изкуствения интелект , виртуалната и допълнената реалност, а също в създаването на по-екологични дейта-центрове.

Какво място заема Франция във всичко това? Много французи заемат отговорни постове във вашата компания, например отговарящия за приложенията на Facebook Фиджи Симо (Fidji Simo), отговарящия за изкуствения интелект Ян Ле Кен (Yann Le Cun), занимаващия се с Facebook at Work Жюлиен Кодорню (Julien Codorniou) , ръководителя на проекта Libra Давид Маркус (David Markus). Защо в нашата страна не успя да се създаде собствен Фейсбук?

Мисля, че Франция и в частност Париж може да заеме много достойно място в развитието на сферата на изкуствения интелект. Струва си, вие да се съсредоточите на перспективните за вас отрасли. Ако сравняваме Франция с останала Европа, вие лидирате в много области. Вие може да се опрете на добрите университети, отличните познания по математика, изследователските институти, които са на високо ниво, прекрасните стартапи и компании като Ubisoft.

Да, това е така. Но защо при нас има толкова малко лидери в технологичната сфера в сравнение с Китай и САЩ? Когато през 1984 година задали този въпрос на Стив Джобс, той отговорил, че в Европа и в частност Франция, много се страхуват от неуспеха …

Правителството е приело правилните решения в сферата на изкуствения интелект. Но както правилно е казал Стив, в Европа дълго време беше трудно да се създаде компания. Ние се стремим да поддържаме екосистемата за иновации във Франция и Европа. Когато взехме решение за съхраняване на центъра за изкуствен интелект в Париж, ние се ориентирахме за дългосрочна перспектива, минимум за 15-20 години.

Относно криптовалутата на Facebook Libra, вие разбирате ли сдържаното отношение към нея от страна на някои правителства, включително френското?

Мисля, че тази услуга ще бъде полезна преди всичко за тези, които сега нямат достъп до финансовата система. В САЩ и Европа имаме достъп до стабилна валутна система, прекрасно работеща платежна система. Libra ще подпомага не дотам добре развитите сфери, такива като микроплащанията, но тя ще донесе полза преди всичко в развиващите се страни, където населението има проблеми с достъпа към банкови услуги. Или в случаите, когато правителството може да ви отнеме парите или да си играе с инфлацията, подкопавайки стойността на парите. Затова аз смятам, че такава услуга като Libra е необходима на много милиони, а сигурно на милиарди хора по целия свят. Аз прекрасно разбирам, че блокчейн е нова технология. Ние не можем да стартираме криптовалутните услуги без разрешението на регулаторите във всяка страна.

Като студент вие сте говорили на френски, иврит, латински, древногръцки …

Аз не говорех на тези езици, но ги изучавах ( смее се).

Сега вие учите китайски, за да можете в бъдеще да влезете на пазара на тази страна, където вие ще се сблъскате с конкурент в лицето на WeChat. Ако можехте да започнете живота си отначало, какви грешки бихте се постарали да не допуснете?

Не знам (мълчи). Това е интересен, но сложен въпрос.

Вие можехте ли да си представите, че някога ще се окажете лице в лице с членове на Конгреса, които ще искат от вас да разформировате вашата компания?

Аз нямах планове и за създаването на компанията. Да, аз имах някакви проекти и създаването на компания се оказа най-доброто средство за тяхната реализация. Вие можете да наемете изключителни хора и добре да им плащате, за да постигнете важни неща, които променят живота. Доколкото до разформироването на компанията, аз не си представям как това ще разреши главните проблеми на отрасъла като защитата на личния живот, изборите или борбата с оскърбителното съдържание. Аз призовавам за справедливо и еднакво отношение към всички технологични компании. Освен това, ако нас ни разформироват, това ще означава намаляване на ресурсите нужни за преодоляване на проблемите.

Вие поставихте на пауза проекта за дронове на слънчеви батерии Aquilla, който трябва да осигури достъп до интернет в отдалечени региони. Той не е ли актуален повече?

Съвсем не! Ние безусловно ще се върнем с модифициран проект. Мога да ви кажа, че програмата за присъединяване чрез Internet.org за нас остава приоритетна.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x