fbpx

След 20 години всичко ще бъде много по-различно: от какви умения ще се нуждаят децата ни

Живеем във време, когато промените се случват все по-бързо, понякога светкавично. Реалността се променя, а с това и изискванията към уменията, знанията и качествата на хората стават различни. Все по-често се среща мнението, че за децата училищните знания не са толкова важни, колкото способността им бързо да научават нови неща и да се адаптират към новите условия. Кои умения в бъдещето ще са важни, на какво и как да учим децата си сега?

Какви биват уменията

Човешките умения обикновено се разделят на две основни групи: твърди умения (hard skills) и меки умения (soft skills).

Към „твърдите“ умения (hard skills) се класифицират професионалните умения, специфичните знания и навици, които са необходими за изпълнение на определена работа. Те се преподават в училищата и университетите.Такива са например уменията ни да четем и пишем, да умножаваме и делим, да работим на компютър и много други.

„Меките“ умения (soft skills) са по-широко понятие и се отнасят преди всичко за социалните умения, тоест те помагат за постигане на успех не само в работата, но и в живота. Такива например са умението за общуване с други хора, емоционалната интелигентност, лидерските качества и други.

Учените смятат “меките” умения за умения на бъдещето и настояват да им се обръща специално внимание, тъй като успехът на човек както в професията, така и в живота зависи преди всичко от тях. Например учени от Харвард, Станфорд и Фондация Карнеги в свои изследвания са установили, че 85% от професионалния успех на човек се определя от меките умения и само 15% зависят от твърдите.

Първата група умения е лесна за овладяване, няма ясни срокове и винаги можете да наваксате. Например, можете да запълните някои дупки е своите знания по всяко време от живота си и не е толкова страшно, че не сте ги усвоили в училище. Освен това винаги можете да отидете на курсове за преквалификация и да придобиете нова професия, ако желаете.

Меките умения се развиват по-трудно, а понякога може да се пропусне правилния момент, тъй като повечето от тях се развиват в детска възраст. Разбира се, възрастен също има шанс да развие своите меки умения, но е много по-добре и по-лесно детето да ги усвои в подходящата възраст.

Какви меки умения и как да ги развием у децата

Експерти от Global Education Futures и WorldSkills са идентифицирали няколко ключови тенденции, които ще характеризират образа на работното място през 21-ви век. Сред тях могат да се отделят четири основни групи тенденции: технологични, техно-социални, социални, както и нарастващата скорост на всички тези промени. Именно на базата на тези тенденции в бъдещето могат да се определят основните умения, които е добре да се развиват в децата сега.

Комуникационни умения

В бъдеще ще става все по-важно децата да знаят как да общуват и да вазимодействат с другите. Общувайки, детето се научава да изразява и защитава своята гледна точка, да говори за чувствата си, да слуша другите, да разбира, че хората могат да имат различни възгледи. Също така е необходимо децата да бъдат обучавани да работят в екип, да бъдат част от нещо, да действат в общ интерес. Това умение е необходимо за успех в професионалните дейности, тъй като пазарът все повече избира екипни играчи.

Важен момент е междукултурната комуникация. Все повече компании предпочитат да създават международни екипи и в бъдеще тази тенденция явно ще се развива все повече. Например екипите от учени, които работят над екологичните проблеми на планетата , са съставени от представители на много националности. Тоест, трябва да можеш да общуваш с напълно различни хора, като се съобразяваш с особеностите на техния манталитет, религия, да си отворен и приемащ.

Как да развиваме комуникационните умения

– Създавайте възможности за общуване на вашето дете: както в детската градина и училище, така и в различни кръжоци, в двора и парка, на почивка.

– Не говорете от името на детето, в противен случай то никога няма да се научи да общува. Нека се опитва да се изкаже, да моли, да говори за това, което чувства.

– Запознавайте детето с културата на различните континенти и страни.

Концентрация

В бъдеще много от процесите ще бъдат автоматизирани, тоест все повече професии ще стават ненужни. Но далеч не всички задачи ще могат да се изпълняват от машини; за по-сложните, неформални решения ще са необходими хора. За да бъде едно дете успешно в бъдещия свят на технологиите, то трябва да може да се концентрира и да управлява собственото си внимание.

Как да развиваме концентрацията

– Играйте с децата настолни игри, които развиват паметта и вниманието. Подходящи са и някои приложения в електронните устройства.

– Усложнявайте правилата на играта. Ефектът от геймификацията е важен за децата и за тях е интересно да преминават ниво след ниво. Например, такъв инструмент използва образователната платформа iSmart в своята работа – децата придобиват знания, надграждайки своя персонаж.

Лидерство и инициативност

Тези качества са ценни във всяка професия и по всяко време. Ценният служител е този, който умее да поема отговорност, който е инициативен и не проявява безразличие.

Как да ги развиваме

– Основният враг тук е стремежа към свръхзащитеност на детето. Давайте му колкото си може повече свобода.

– Предоставяйте му избор там, където има такава възможност. Не решавайте за детето, нека само да избере с какво и как ще се разхожда утре или какво ще закуси сутринта. Ако е необходимо, предложете му няколко варианта: каша или бъркани яйца, синя тениска или жълта.

Емоционална интелигентност

Това е умението, което особено силно ни отличава от машините. Бъдещето ще има нужда от хора, които могат да слушат, да съчувстват, да проявяват емпатия. Освен това ще е важно да разбират собствените си чувства и настроения.

Как да я развиваме

– Стимулирайте детето да играе с други деца.

– Учете го да изразява чувствата си. Например, не просто да се обижда мълчаливо, а да обясни „Сега съм обиден и разстроен, защото…“.

Креативно, критично и логично мислене

Умението да намираш нестандартни решения, да гледаш на нещата по по-различен начин от останалите, да правиш разлика между истинска и невярна информация са също качества, които отличават хората от машините и ще бъдат много полезни в бъдеще.

Как да ги развиваме

– Играйте с децата, създайте им условия, които да стимулират мисловната им дейност. Не приемайте за отговор баналности.

– Учете ги как да използват правилно интернет ресурсите, как да проверяват информацията за достоверност.

– Използвайте възможностите на различните форми на обучение. Сега има специални курсове за развитие на тези умения.

Дигитална грамотност

Сега е изключително трудно да се живее без използване на съвременни технологии и професиите на бъдещето изискват отлична дигитална грамотност. Учените смятат, че много скоро способността за програмиране ще стане толкова необходима, колкото и способността за четене.

Как да я развиваме

– Не забранявайте използването на различните електронни устройства, но ги научете да ги използват разумно.

– Предложете на детето си курсове за овладяване на съвременните технологии.

Самообучение и саморазвитие

Все повече и повече ученето се превръща в самостоятелен процес и най-важното – постоянен. Все по-трудно е човек да е в крак с промените, а в бъдеще ще трябва постоянно да се адаптира към ускоряващите се промени и по всяка вероятност да сменя професията си. Затова много важно е да успеете да създадете навик в детето си постоянно да придобива нови и различни знания, и да се самоусъвършенства.

Как да ги развиваме

– Не отбягвайте въпросите на детето, а насърчавайте любопитството му. Събирайте заедно информация, потърсете отговори, особено за темите, които интересуват детето.

– Развивайте в детето самостоятелност.

– Учете го лесно да приема промените и да се адаптира към новото.

Самоорганизация

Човекът на бъдещето ще контролира себе си, сам ще изгражда и контролира работните процеси, което означава, че ще трябва да умее да управлява времето си компетентно. Вече е широко разпространена дистанционната работа с плаващ график. Международната организация на труда е изчислила, че делът на дистанционно работещите служители към всички работещи в развитите страни представлява 17%. В САЩ и Япония повече от 40% работят извън офиса. Тези цифри нарастват с всеки изминал ден. В бъдеще няма да се оценява броят на часовете, които служителят е прекарал зад компютъра, а количеството и качеството на свършената работа.

Как да я развиваме

– Учете детето да управлява времето си (тайм-мениджмънт) .

– Разказвайте му и му показвайте как правилно да планира деня си, как да си създава подходящ график.

Как да развиваме меките умения – общи съвети

И така, ние се опитахме да анализираме видовете умения на бъдещето и как да развиваме всяко умение поотделно. По-долу ще намерите общи съвети за развиване на меките умения, които са еднакво приложими за всеки навик.

Диагностика. Наблюдавайте детето си: как се държи в компания, как общува, показва ли лидерски качества, как мисли и говори. Това ще ви помогне да разберете кое умение не е добре развито, къде детето има нужда от помощ. Също така, изкуственият интелект се превърна в добър помощник за определяне както на гъвкави, така и на твърди умения, с негова помощ например образователната платформа iSmart диагностицира нивото на знания на детето и способността му да използва критично, логическо и творческо мислене.

Личен пример. Децата винаги повтарят след възрастните, възприемат поведението, начина на общуване. Ако родителят знае как да слуша, да съчувства, да помага, да мисли критично, тогава и детето ще възприеме тези поведенчески модели.

Заобикаляща среда. Следете средата, в която се намира детето: семейство, приятели, съученици. Меките умения се развиват там, където то има възможност за самоизява.

Не можем да предвидим точно бъдещето, но можем да помогнем на децата си да успеят в него. В природата на детето е да се развива и затова основното тук е да се създадат условия за това развитие: да обича, да уважава, да му се позволява да прави избор и да взема решения.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x