fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Виновно е глобалното затопляне: предричат на света това, което сега се случва в Австралия

Такива пожари като в Австралия чакат целия свят, ако човечеството не успее да се справи с глобалното затопляне и промените в климата, предупреждават британски климатолози. Те са установили ясна връзка между затоплянето и честота и мащабите на пожарите. Ако нищо не се промени, учените се опасяват, че към края на столетието такива пожари ще бушуват навсякъде.

Пожарите в Австралия са предупреждение за човечеството, демонстриращо какво може да се случи, когато температурата на планетата се повишава. Така смята професорът по география от Ексетърския университет (University of Exeter) Ричард Бетс. Заедно със свои колеги той е анализирал редица научни работи, посветени на промените на климата и е установил, че нарастването на средната температура в света е свързана с честотата на възникване на пожари. С детайли от това изследване може да се запознаете на онлайн-платформата Science Brief.

Понастоящем средната температура в света е нараснала с приблизително 1°С от 1850-те години. Периодът между 1983 и 2012 година вероятно е бил най-топлия период за Северното полукълбо за последните 800 години. Промените в климата, предизвикани от парниковите газове, още в първата половина на ХХ век са повлияли на развитието на растенията, в частност от началото на ХХ век се е увеличил риска от суши по цялата планета.

Много от последствията от промените на климата, такива от отстъплението на ледниците, по-ранното цъфтене на растенията, промяната в производителността на селското стопанство се наблюдават в наши дни.

Даже, отчитайки съществуващите планове за съкращаване на емисиите на въглероден диоксид, към края на столетието по всяка вероятност средната температура ще се повиши с 2°С. Ако на човечеството не му се отдаде да смекчи последствията, възможно е повишаване на температурата да бъде с 3°С и повече.

Британските учени са анализирали 57 научни статии, публикувани от момента на излизането на последния голям климатичен обзор през 2013 година. Във всички тези научни работи се проследява връзка между промените на на климата и увеличената честота на пожари . Предразполагащите за това условия, а именно високата температура, ниската влажност, по-малкото количество валежи и силните ветрове, са започнали да се срещат все по-често.

С течение на времето влиянието на човешкия фактор за глобалното затопляне става все по-видимо, отбелязват изследователите. Например, в една от анализираните научни работи от 2019 година, показва, че на 22% от земната повърхност, където са възможни пожари, климатичните промени вече се намират извън границите на естествения диапазон на климатичните показатели.

„Като цяло, 57 от разгледаните научни работи ясно показват, че затоплянето, благодарение на антропогенния фактор, е довело дo ръст на честотата на пожароопасни условия, увеличавайки риска от горски пожари –казва Матю Джонс от Университета на Източна Англия (The University of East Anglia), намиращ се в Норич,Великобритания. – Това се наблюдава в много региони, включително западната част на САЩ и Канада, южната част на Европа, Скандинавия и Амазония. Антропогенното затопляне увеличава риска от пожари и в други райони, включително Сибир и Австралия.“

Впрочем, доколко е голямо влиянието на човешкия фактор за пожарите в Австралия е трудно да се оцени, отбелязват учените. Значителна роля в тях са изиграли природните условия. Но така или иначе, антропогенният фактор също присъства сред причините за пожарите.

„Пожарите може и да са започнали сами по себе си, но ние сме уверени, че те станаха толкова опасни именно заради влиянието на човешкия фактор.“ – казва Бетс.

Той посочва, че сега средната температура в Австралия е с 1,4°С по-висока, отколкото през доиндустриалната епоха.

„Температурата, която се наблюдаваше в Австралия през декември, беше твърде висока. – казва Бетс – Но това ще бъде нова норма, когато температурата на планетата се повиши с 3°С. И вие виждате какви ще бъдат тогава условията и последствията.“

Останалите изследователи отбелязват, че такива пожари са последствие от глобалното затопляне, което хората могат да видят със собствените си очи.

„Това са последствия, които ние наблюдаваме при затопляне само с 1°С – казва професор Корини Льо Кер от Университета на Източна Англия – Въздействието ще се задълбочава , докато ние не направим всичко възможно, за да стабилизираме световния климат. Ние трябва да сведем емисиите на СО₂ и другите парникови газове до нула. Ако ние не направим това, последствията ще бъдат много по-лоши.“

Още в края на пролетта миналата година писахме, че според сведение на австралийското Бюро по метеорология, Австралия преживя от януари до април най-горещата поредица от месеци за цялата история на наблюдения. Тогава температурата е била по-висока от средния максимален показател почти на целия континент. А миналата седмица публикувахме материал, в който според отчета на Службата по контрол на промените на климата към програмата „Коперник“ на Европейския съюз, 2019 година е била най-горещата за Европа, а десетилетието от 2010 до 2019 година най-горещото, откакто е започнало наблюдение за климатичните показатели.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x