fbpx
На фокусСамопознаниеЧовекът

4 предразсъдъка за живота и кариерата, които водят директно към прегаряне

По всяка вероятност концепцията за баланса между личния живот и работата е позната на всички. Но много от нас продължават да са подложени на влиянието на такива стереотипи за кариерното развитие, като „За да се достигне до успех, трябва много и усилено да се работи“ и други подобни митове, които могат много сериозно да се отразят на нашето ментално и физическо здраве. Тези професионални предразсъдъци не ни водят на никъде, освен към почти сигурно прегаряне (burnout).

Ето и четири от тях.

1. Ако се откажа, то ще подведа всички останали. И кой ще го направи освен мен?

Често ние казваме „да“ на хора, проекти и задължения, които не ни интересуват, тъй като искаме да бъдем полезни или се притесняваме да не обидим някого. Така се появяват допълнителни задачи, за които трябва да се изразходва време и енергия. Често това води до претоварване, което значително повишава нивото на стрес.

Важно е да се определи, кое на нас действително ни харесва и ни се иска да правим. Научете се да казвате „не“ на нещата, които не влизат във вашия приоритетен списък. В момента, когато съкратите броят на възложените ви задачи, се появява време, което можете да използвате лично за себе си.

До момента, в който вие се съгласявате на всяко предложение и поемате допълнителни задължения, то никой друг няма да трябва да ги поема и да ги изпълнява. Затова следващият път, когато на общо събиране попитат кой е готов за някаква нова задача, която не ви е много интересна, просто премълчете. Дайте възможност да възникне тиха пауза. Ще видите, че ако вие не се намесите, някой друг ще заеме това място. Това ще ви облекчи живота и ще се научите да не се нагърбвате с прекалено много задачи.

2. За да се достигне успех, трябва много и усилено да се работи

Тактиката „ да се караш да работиш все повече и повече“ няма да ви помогне да се предвижите по кариерната стълбица. Това само ще ви направи по-напрегнат и по-изтощен. Вместо „двойни смени на работа“ започнете да работите над управлението на енергията си, за да може винаги да разполагате с необходимия ресурс. Това ще ви помогне да постигнете значително повече.

Колкото повече работите, толкова по-близо се приближавате към прегарянето. Постоянното напрежение и умора заради това, че не се грижите за себе си, няма да ви предвижат напред, а ще ви оставят далече назад.

Колкото повече жертвате от себе си ( сън, почивка или здравословно хранене), толкова по-голяма вреда причинявате на организма си. Отначало това може да е незабележимо, но ако вашето тяло повече не се справя с натоварването, ще ви е нужно доста време, за да се възстановите.

3. Аз нямам време за себе си, а още повече за хобито си

В началото отказът от хоби и лично време действително може да ви дадe допълнителни възможности. Но ако сред вашите приоритети дълго време са само работните ви задачи, то много скоро във вашия живот няма да остане нищо, което да ви дава допълнителен ресурс – енергия и вдъхновение. Без тях вие няма да можете да работите истински ефективно.

Ако вие започнете да отделяте достатъчно време за физическото си и ментално здраве, във вас ще се появят повече сили за ефективна работа. Само си помислете как няколко часа на седмица, отделени за вашето хоби, ще ви заредят с добро настроение.

4. Най-лесно е да направя всичко сам

Когато нас ни притискат крайни срокове или много работни задачи, може да ни се стори, че е много по-бързо и просто всичко да направиш сам. Освен това много хора грешно предполагат, че молейки за помощ, те ще покажат слабост или некомпетентност.

Но опитите да се направи всичко сам само ускоряват вашата среща с прегарянето. Колкото на по-голямо натоварване се подлагате, толкова по-голям стрес изпитвате.

Вместо това се научете да споделяте натоварването си. Помолете някого да ви помогне с проектите и задачите, които изстискват вашата енергия и ви карат да се чувствате безкрайно изморен. Колкото повече делегирате и отпускате контрола, толкова повече ще можете да постигнете.

Емоционалното прегаряне не трябва да става маркер за вашата усърдна работа. Никой няма да ви благодари за жертвите, които правите със съня си, здравето и личния живот. Не е задължително да участвате в надпреварата, за да станете „най-добрия от оцелелите“. Доброто ментално и физическо здраве, а също така доброто настроение, са най-лесния път към успеха.

Източник

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x