Дари
Самопознание

Великите също грешат. 10 начина да се справим с неуспехите

Виновна ли е съдбата за вашите провали? Едва ли. С неуспехи се е сблъсквал всеки. В началото на кариерата си Илон Мъск не са го взели на работа в една от водещите тогава технологични компании – Netscape. Той е нямал опит в информатиката и на неговото писмо даже не му отговорили. Мъск преосмислил този свой неуспех и решил да създаде първата си собствена компания Zip2. Какво е последвало след това, всички знаем. Невропсихологът Оливър Сакс бил много разочарован, че не можал да излекува много от своите пациенти, и решил да опише своя опит в книгата „Човекът, който взе жена си за шапка“, а тя станала бестселър. Ако човек приема своите неуспехи рационално, а не като нещастно стечение на обстоятелствата или катастрофа, то те могат да станат много важен стимул и урок за по-нататъшния му професионален и личен път.

Ето 10 практични тактики за преодоляване на неуспехите.

1. Приемете своите емоции

Неуспехът може да бъде съпровождан от различни чувства. Смущение, тревога, гняв, мъка, срам – това са само някои от тях. Тези усещания са неприятни и много хора правят всичко възможно да избегнат емоционалния дискомфорт.

Изследване от 2017 година, публикувано в списание Journal of Behavioral Decision Making, показва, че не е нужно да се избягват неприятните усещания след неуспеха. Изследователите изяснили, че осмислянето на емоциите, предизвикани от неуспеха, вместо мислите за самия неуспех, се отразяват по-благоприятно на нашето ментално състояние. Когато си позволим неприятни емоции, това ни мотивира по-внимателно да търсим успешни решения на подобни проблеми в бъдещето.

Не се крийте от емоциите. Признайте своите чувства и си позволете за известно време да бъдете в лошо и подтиснато настроение. Определете своите емоции и ги преодолейте.

2. Признайте си опитите да смекчите болката

Проваляйки се на събеседване, вие може би си казвате: „Ако трябва да бъда честен, аз така или иначе не исках много тази работа“. Но подтискането на изпитваната болка няма да ви помогне да се избавите от нея. Същото може да се каже и за опитите да постигнете това с помощта на храна, алкохол и не дай си боже по-силни стимуланти. Те ще ви донесат само временно облекчение. Признайте си, че понякога прибягвате към „нездравословни“ начини за да се справите с болката. Разберете, че такива тактики, носещи повече вреда, отколкото полза, само влошават ситуацията.

3. Практикувайте правилни начини за да се борите с преживяванията си

Позвънете на приятел, направете дихателни упражнения, вземете си вана, разходете се, поиграйте с домашния любимец. На различните хора помагат различни неща. Вие просто намерете какво ще помогне на вас.

Ако в отговор на стреса вие автоматично задействате някои ваши нездравословни навици, то съставете си списък със здравословните и го поставете на видно място. Когато ви е зле, използвайте този списък, за да си напомните как най-добре да се върнете в балансирано състояние.

4. Признайте си, че може би си обяснявате своя неуспех ирационално

Възможно е такива събития във вашия живот да са ви накарали да гледате на неуспехите ирационално. Например, вие можете да си мислите, че провалите , които ви се случват, са заради това, че вие „за нищо не ставате“ или че при вас „никога нищо няма да се получи“. Или пък вие на никого няма да сте интересен, ако се провалите. Такива убеждения могат да ви накарат да избягвате ситуации, в които е възможен неуспех.

5. Гледайте на неуспехите реалистично

Изследване от 2010 година , появило се в списание Appetite, показало, че ако хората са убедени, че тяхната грешка е довела до пълен провал, те стават по-склонни към самосаботаж, тоест поведение, вредящо на самите тях. На участниците в експеримента им давали пица, а след това – бисквити. Едната част от хората спазвала диета, а другата нямала никакви ограничения в храненето. Парчетата пица били с еднакъв размер, но на тези, които били на диета и им се струвало, че тяхното парче е по-голямо, отколкото на другите, ядели след това с 50% повече бисквити, отколкото тези, които не били на диета.

Когато си мислите, че сте неудачник и не си струва отново да опитвате, пробвайте да промените начина си на мислене. Напомнете си за по-реалистичните гледни точки на провала, например:

– Неуспехът е знак за това, че аз сам се предизвиках да се справя с нещо сложно;

– Аз мога да се справя с неуспеха;

– Моите неуспехи могат на да ме научат нещо полезно;

6. Не преувеличавайте своята отговорност за провала

Да разбираш своята отговорност за провала е важно, но нейната оценка трябва да бъде адекватна. Ако вие почнете да я преувеличавате, рискувате да се обвините в това, за което не сте виновен. В същото време , ако започнете да обвинявате в неуспеха си другите хора или стечението на обстоятелствата, това ще ви попречи да си вземете урок от грешките си.

Когато размишлявате за провала си, търсете обяснения, а не оправдания. Определете причината за неуспеха си и помислете как да постъпите следващия път.

7. Запознайте се с историите на провалите на известни хора

В биографиите на много известни хора можете да откриете доста провали. Проведете неголямо проучване за да разберете за тези неуспехи. Най-вероятно, вие ще откриете, че те са се сблъсквали с провали неведнъж в живота си.

Много успешни хора продължават да бъдат съпътствани от неуспехи. На актьорите им отказват роли, спортистите не ги вземат в известни отбори, при бизнесмените се провалят сделки. Разберете какво на тях им е помагало да преодолеят неуспехите и може би това ще ви помогне.

8. Попитайте себе си, на какво може да ви научи този неуспех

Направили сте грешка? Направили сте много грешки? Неуспехът може да е добър учител, ако вие сте готов да се учите. Помислете, какво можете да направите следващия път по друг начин. След такова преосмисляне провалът може да се превърне в изключително важен жизнен урок.

9. Съставете си план за по-нататъшните си действия

Не е нужно да се зацикля на неуспеха. Ако вие проигравате неприятната ситуация отново и отново, това няма да ви донесе никаква полза. В психологията това е известно като руминация или казано по друг начин, ходене в кръг. Вместо това си съставете план, който ще ви помогне следващия път да използвате натрупаната информация и опит.

10. Приемете своя страх от неуспехите

Ако вие сте провели по-голяма част от живота си, избягвайки неуспехите, то перспективата да преживеете провал постоянно ще ви плаши. Но ако се срещнете със страха си лице в лице, много е вероятно това да ви помогне да намалите душевния си дискомфорт.

От време на време излизайте от зоната си на комфорт. Оказвайте се в ситуации, където можете да получите отказ. Пробвайте предизвикателства, където има вероятност да претърпите неуспех. С течение на времето ще разберете, че неуспехите не са толкова страшни, както вие сте си представяли.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x