Дари
На фокусНаукаНаука и технологии

Съществувала ли е друга Вселена до Големия взрив?

„ До Големия взрив е съществувала по-ранна Вселена, която сега може да се наблюдава. Големият взрив не е бил началото“ – тези думи на световноизвестния английски физик и математик сър Роджър Пенроуз, произнесени по време неговото удостояване с Нобеловата премия по физика за 2020 година, отново насочиха вниманието на научната общност към един от най-вълнуващите и загадъчни въпроси в съвременната космология, а именно съществувало ли е „нещо“ преди Големия взрив и ще има ли „нещо“ след края на нашата Вселена.

Британската The Telegraph цитира други думи на известния и понякога доста спорен учен сър Роджър Пенроуз :

„Нещо е съществувало преди Големия взрив и това нещо ще продължи своето съществуване в бъдещето“.

Нобеловият лауреат смята, че нашият Голям взрив е започнал с това, което е било далечното бъдеще на по-ранната епоха. Причината, поради която той мисли така, се крие в тайнствената физика на черните дупки. Още през 1964 година, девет години след смъртта на Алберт Айнщайн, сър Пенроуз е предположил, че черните дупки се явяват неизбежно следствие от Общата теория на относителността (ОТО). Тази негово новаторско изследване и досега се смята за един от най-важните приноси към теорията на относителността от времето на Айнщайн и доказателство за Големия взрив.

Какво представляват „точките на Хокинг“?

Пенроуз е открил шест „топли“ точки на небето , които са наречени „точките на Хокинг“ ( Hawking points), чиито диаметри на небесния небосклон са осем пъти по-големи от този на Луната. Своето име те са получили в чест на другия легендарен британски физик-теоретик Стивън Хокинг. Негово е предположението, че черните дупки „изпускат“ лъчение (лъчението на Хокинг) и като краен резултат те напълно изчезват. Времето, което е необходимо на черната дупка напълно да се „изпари“ е огромно, възможно по-голямо от възрастта на сегашната наша Вселена и затова те не могат да бъдат открити. Но Пенроуз смята, че „мъртвите“ черни дупки от предишните Вселени или „Eони“ сега могат да се наблюдават. Ако той е прав, това доказва правилността на теорията на Хокинг.

„Ние сме във Вселена, която постоянно се разширява и разширява. Цялата маса в нея ще се разпадне и според тази моя налудничава теория това отдалечено бъдеще ще се превърне в Големия взрив на следващия Еон. Възможно е черните дупки в предишната вселена да са изчезнали заради лъчението на Хокинг и да са създали така наречените от мен точки на Хокинг. Ние ги виждаме. Тези точки са приблизително осем пъти по-големи от диаметъра на Луната и представляват леко нагрети области. Към днешния ден ние имаме доказателства за съществуването на поне на шест от тях“ – смята сър Роджър Пенроуз.

По-рано през юли тази година в списанието Monthly Issues of the Royal Astronomical Society беше публикувана статия на британския физик, посветена на точките на Хокинг. Интересен е факта, че тази статия, която е съвместна работа с американския физик Даниел Ан и полските физици Кшиштоф Майснер и Павел Нуровски, за пръв път беше публикувана на платформата за нерецензирани статии arXiv.org още през август 2018 година, но бяха нужни две години да намери признание в официалния научен свят. Там са представени данни от наблюдения на многочислени по-рано ненаблюдавани аномални кръгли петна в космическото микровълново фоново излъчване (реликтовото излъчване), които са със значително повишена температура.

Реликтовото излъчване по своята същност е електромагнитно излъчване от най-ранния космологичен етап, което пронизва цялата ни Вселена. Смята се, че реликтовото излъчване се е формирало приблизително 380 000 години след Големия взрив и то ни подсказва как са формирали първите звезди и галактики.

Според Пенроуз, точките на Хокинг всъщност за загинали черни дупки, които са съществували преди Големия взрив, породил нашата Вселена и които са надживели своята собствена Вселена. Но сега вече те се намират на края на своя живот, изпускайки лъчение, изпарявайки се в нищото.

Нобеловият лауреат отбелязва, че „ нашия Голям взрив е започнал от нещо, което е било далечното бъдеще на предишния Еон и в него също е имало черни дупки, както и в нашата Вселена, които са подложени на лъчението на Хокинг. Именно те са произвели тези точки в небето, които аз наричам точките на Хокинг“.

Спорна теория

Както отбелязва The Telrgraph тази идея е доста спорна, въпреки че много учени смятат, че Вселената съществува в непрекъснат цикъл на разширяване, протичащ до „Голямото свиване“, след което следва нов Голям взрив. Пенроуз отбелязва, че черните дупки в миналото също са били само теоретически съществуващи обекти, преди да се появят доказателства за тяхното реално съществуване.

Наскоро публикувахме материал за изследването на физика от Илинойския университет Мат Каплан, посветено на края на нашата Вселена, който смята, че последното интересно събитие в нашата Вселена ще бъдат експлозиите на отработилите звезди и е пресметнал кога космосът ще бъде озарен от прощалните фойеверки.Според него към изчисления от него момент няма да има не само живот, но и черни дупки.

Трябва да отбележим, че тазгодишната Нобелова премия по физика беше връчена на сър Роджър Пенроуз за неговите гениални математически методи за изследване на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, чрез които той показа, че следствие на теорията е образуването на черни дупки. Другата половина от премията беше разделена между професор Райнхард Генцел (Reinhard Genzel) от Института по извънземна физика към Обществото Макс Планк в Гархинг, Германия и професор Андреа Гез (Andrea Ghez) от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, които са доказали, че в центъра на Млечния път се намира свръхмасивната черна дупка Стрелец А* (Sagittarius A*).

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x