fbpx
ОбществотоСамопознаниеЧовекът

Кое ни прави по-щастливи: времето или парите?

Една от класическите жизнени дилеми е „Какво ни носи повече щастие- времето или парите?“. Изследване на Ашли Уиланс, която е бихевиорист и професор в Хардвардското бизнес училище, показва, че това е времето. Основните въпроси, с които тя се занимава, са за това как парите, щастието и времето си влияят взаимно, за което тя разказва в своята прекрасна книга Time Smart.

Централната тема в книгата се състои в това, че в нас много повече ентусиазъм предизвиква печеленето на пари, отколкото увеличаването на количеството достъпно време. Затова има три прости причини:

– Парите в своя широк смисъл се явяват необходимост в нашето общество;

– Преобладава мнението, че парите и успехът са синоними;

– От гледна точка на психологията парите по-лесно се проследяват и ние чувстваме по-голямо удовлетворение, когато ги имаме. 500 долара по банковата ни сметка са нещо обективно и осезаемо. Три часа повече в събота? Не е така впечатляващо.

Ето защо ние с по-голяма готовност жертваме времето си, отколкото парите си. Но за загубата на времето трябва да се плаща и Уиланс твърди, че е много важно да ценим времето си, така както ценим парите си. Съгласно нейно изследване, даже хора, които казват просто така, че времето за тях е по-важно, се чувстват по-щастливи, по-малко са подложени на стрес и са по-удовлетворени в своите социални отношения. Хората, които ценят времето повече от парите, освен това са по-продуктивни и по-творчески настроени, тъй като използват времето си за създаването на нови отношения и възстановяване на силите си. Това са конкретни положителни резултати, които могат да поставят като приоритет времето на първо място.

Уиланс предлага няколко ценни стратегии, помагащи да се постави времето над парите. Повечето от тях нищо няма да ни струват и затова развенчават мита, че само богатите могат да си позволят да поставят времето на първо място. Тези стратегии се делят на две категории:

– тези, които ни позволяват да си запазим времето;

– тези, които ни позволяват да си върнем времето;

За да си запазим времето, трябва да решим въпроса с капаните, в които то попада. Представете си постоянните уведомяващи звуци от всякакви приложения и как те пречат на почивката ни. Този технологичен капан ни разбива скъпоценното време на хиляди малки несвързани времеви фрагменти, които Уиланс нарича „времеви конфети“.

Освен това капаните на времето възникват от елементарния ефект за срочност. Този феномен ни кара да даваме приоритет на нещо срочно, но не толкова важно. Например, постоянно да си проверяваме електронната поща или съобщенията, вместо да прекарваме пълноценно времето си със семейството.

За да съхраните времето си, може да пробвате:

– Специално да планирате време, когато вие ще можете да се съсредоточите на най-важната, но не е задължително да е най-срочната работа. В началото на всяка седмица отделяйте по 30 минути , за да си планирате примерно два двучасови блока за такива важни неща. Използвайте тези времеви блокове, за да можете напълно да изключите от всичко и да се съсредоточите над най-важните задачи.

– Концентриране на вниманието на неголеми всекидневни решения. По-осъзнатият подход е една от тези тактики, позволяващи да си запазим времето. Всеки път, когато ние вземаме решение да излезем от работа по-рано, да направим ясно разграничаване между работата и дома или да се отнесем с внимание към предстоящите почивни дни или празници, ние разпределяме приоритетите си между времето и парите. Обмисляйте своите всекидневни решения и подтискайте желанието си да проверявате електронната си поща или съобщенията в извънработно време, вместо да прекарвате пълноценно времето си със семейството и приятелите си.

Тактиката за „купуване на време“ преосмисля ценностите, които ние свързваме с времето и щастието. Тъй като парите са показател, който всички ние разбираме, Уиланс е разработила концепцията за „доларите на щастието“. Тази концепция ни позволява да дадем конкретна ценност на радостта, която възниква, когато ние даваме приоритет на времето. Уиланс е пресметнала тези значения с помощта на анкети, в които участниците са разсъждавали за нивото на своето щастие, свързано с различни дейности.

Например:

– Хората, които ценят повече времето от парите, са щастливи както тези, които печелят повече 4400 долара годишно, но не ценят времето толкова високо.

– Аутсорсинг на най-неприятните задачи е еквивалентен на годишна добавка към доходите от 10 хиляди долара.

– Повече общуване, отколкото обикновено, е прибавка към щастието, все едно сме спечелили повече 20-30 хиляди долара годишно.

Приоритетът на времето над парите е въпрос на осъзнатост. Както казва Уиларс, ориентацията ни към времето може да ни направи по-щастливи и да подобри качеството ни на живот, но трябва да вземем съзнателно решение да тръгнем по този път.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x