fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Какво ще се случи и колко ще струва внезапно изключване на системата GPS?

Системите за глобално позициониране  все повече увеличават своето значение. Ново изследване оценява ползите,  която  е донесла системата GPS и какво би се случило при внезапното и изключване.

От момента на въвеждане в експлоатация през 1995г., глобалната система за позициониране ( по-известна като GPS ) получи широко разпространение в САЩ и отвъд неговите предели. Концепцията за спътникова навигация стана толкова важна, че другите големи държави и съюзи, като Китай, Русия, Европейския съюз, Индия и Япония започнаха да създават своите регионални или глобални системи. Едно от най-пълните изследвания на тази тема оценява ценността на технологията на GPS за икономиката на САЩ и изяснява какъв ефект може да окаже 30-дневното и изключване. Такова изключване се разглежда във връзка със сериозни събития предизвикани от космически явления, или от „вредоносна активност от страна на злоумишленици”. Изследването е финансирано от Националния институт на стандарти и технологии на САЩ ( National Institutes of Standards and Technology) е проведено от изследователската организация RTI International.

Значението и финансовите ползи на технологията GPS за икономиката

В рамките на анализа, учените са анкетирали повече от 200 експерта в най-различни области на използването на GPS. Обхватът на използване на системата на позициониране се разглежда в много широк спектър – от селското стопанство до позициониране на морски сондажни платформи и определянето на местоположението на шофьорите-доставчици. Изследването е обхванало периодa от 1984 г, когато зараждащата се мрежа на GPS е била за пръв път използвана за комерсиални цели, и до 2017 г. Констатирано е, че за този период GPS е донесла икономически изгоди за приблизително 1,4 трлн. долара.

Най-голямата изгода, по оценката на изследователите от 686 млрд долара, е била получена в областта на „телекомуникациите”, включително повишаване надеждността и използваемостта на  честотните ленти за безжичните мрежи. Телематиката (повишаване ефективността, намаляване на разходите, екологическата полза, свързана със диспечеризацията и навигацията) заема второ място сред най-ценните области на използване – 325млрд. долара. Услугите на базата определянето местоположението на смартфоните е оценена на 215млрд. долара.

Трябва да се отбележи, че ценността на технологията GPS за икономиката на САЩ, а и за целия свят, само расте. Финансовите ползи  от технологията за икономиката от 2010 г. се оценяват на 90% от всичко получените ползи , но само за 20% от изследвания период. Много сегменти в икономиката започват все повече да осъзнават ценността на технологията на GPS и да намират все по-нови възможности за нейното използване, се отбелязва в доклада. Ценността на технологията, като платформа за иновации ще продължава все повече да расте.

графика за финансовите ползи от GPS
Финансовите ползи от системата GPS по години
Източник:arstechnika.com

Последствията от изключването на GPS

В случай на „неблагоприятно” събитие, водещо до цялостно изключване на системата, изследването оценява, че такова спиране на услугата GPS ще доведе до загуби от 1 млрд. долара на ден, въпреки че това е само приблизителна оценка. Вероятно загубите ще бъдат по-големи през април и май, т. к. много фермери силно зависят от GPS –системата, получавайки информацията от полета.
За да оцени последствията от такова спиране, изследването разглежда няколко различни променливи. Сред тях са „точната синхронизация”, която обезпечава редица безжични услуги, включително синхронизация на трафика между операторите на мрежи, безжичната връзка между базовите станции и управлението на сметките на клиентите. Освен това по-високото ниво на точност на синхронизацията обезпечава по-висока пропусквателна способност и достъп до по-голямо количество устройства. Например внедряването на технологията 4G LTE щеше да е невъзможна без технологията GPS.
В случай на спиране на услугата, в първите 2 дена последствията ще бъдат не големи, но след това услугите, предоставяни от безжичните мрежи ще започнат значително да се влошават. По оценка на изследването след 30 дена функционалността ще бъде в диапазона от 0 до 60% от нормалното работно ниво. На стационарните телефони това няма да повлияе.

„GPS се появи по време на бурното развитие на телекомуникационния сектор и изигра решаваща роля в цифровизацията на телекомуникационната инфраструктура и развитието на безжичните технологии”, пишат изследователите. „Безжичните технологии продължават да се развиват, което увеличава тяхната зависимост от високоточната синхронизация, което на свой ред увеличава зависимостта от GPS. Многочислените технологични тенденции, от автономните автомобили до интернет „нещата”, ще разширяват границите на използване на безжичните технологии в близките години”.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x