fbpx
ОбществотоПрирода и общество

Аргументи в полза на „проектираните” деца

Ние организираме за нашите деца уроци по музика, поставяме им брекети и наемаме преподаватели за допълнителни занятия. Защо да не им дадем по-добри гени? , се интересува авторът от интернет –списанието Reason Джон Тросел. Повечето от страните са забранили създаването на „ деца по проект”. Той твърди ”Но въпреки забраните, това ще се случи. САЩ не трябва да забраняват тази технология на тези от нас, които искат да я изпробват.”

Скоро някои от вас ще пробват да получат „подобрени деца”.
Хора вече плащат на специални лаборатории за провеждане на анализи на ембриони и избиране на вариант с най-подходящо ДНК. Някой хора правят изследвания с цел определяне на пола или цвета на очите. Други вземат мерки против определени болести.
Засега техните възможности се ограничават от генома, съществуващ в родителите. Този геном не се конструира, но скоро ситуацията в това отношение ще се промени.

Китайски специалисти съобщиха наскоро за изменение на ДНК в човешки ембрион.
Тези „проектирани” деца, две сестри близначки, се родиха с имунитет против човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), твърдят специалистите . Но от друга страна добавянето на гени може да съкрати продължителността на живот, а повечето учени смятат, че още е твърде рано да се говори за безопасно изменение на генома.
„На него му беше наложен домашен арест….. и китайците правилно направиха, наказвайки този учен”, казва в моето ново видео Шелдон Кримски (Sheldon Krimsky) биоетик от Медицинското училище на Университета Тафтс ( William Howard Taft University).

Повечето от американците са съгласни с това.

Проведената анкета от факултета по статистика към Харвардския университет показала, че 83% от анкетираните смятат, че създаването на по-умни и по-силни деца с помощта на редактиране на гените трябва да бъде признато като незаконно.

„Разбира се, че те така смятат- казва професора по философия на Джорджтаунския университет (Georgetown University)  Джейсън Бренън – Aко разговорът върви към такава нова намеса в човешкото тяло, то хората смятат, че това е неправилно. На базата на това чувство на „неправилност” те започват да морализират и да смятат, че тук има възражения от морален аспект”

Подобен интуитивен подход заплашва медицинските иновации, смята Бренън.

Джена Буш Хагер, дъщеря на 43-я президент на САЩ,  изказа морална загриженост в телевизиона програма на Мегън Кери. Тя зададе въпроса:”Къде този процес трябва да спре? Трябва ли да се случват такива неща, които ние оставяме в ръцете на Господ”.

„Аз не съм сигурен, дали съм готов да се съглася с нея – казва Бренън. – А ако Господ се появи пред мене и каже „Не прави това”, аз ще спра”

Но защо Господ трябва да каже : „Спри!” ?

Ние организираме за нашите деца уроци по музика, поставяме им брекети и наемаме преподаватели за допълнителни занятия. пращаме ги в секция по карате, т. е. даваме им всичките преимущества, на които сме способни. Но защо в такъв случай не им дадем по-добри гени. Представете ли си свят, казва Бренън, където хората са много по-умни. Възможно те ще бъдат достатъчно умни за да могат да избягват войни,  да ни изпращат на други планети и да правят други неща, които ние даже не можем да си представим.

„Възможно е ние да ги превърнем в хора-Х (X-men)”, казва той, имайки предвид мутантите-супергерои от такива филми като например излезлия наскоро „Тъмен Феникс”( Dark Phoenix).

Нямаше да е лошо да имаме реални хора „Х”, спасяващи животи.

Още едно възражение против „направените по поръчка” деца се състои в това, че първоначално само богати хора ще могат да платят за тази услуга. „Това ще е нов начин за създаване на неравенство между бедните и богатите” казва Кримски.
Бренън с това не е съгласен и смята, че същото може да се каже за много неща.
„Всеки пример за нова технология, която ние днес използваме, минава по същия път. Погледнете вашия автомобил и вие там ще видите компакт диск, MP3 плеер и GPS. Всички тези неща, веднага след като се появиха, бяха невероятно скъпи….. богатите плащат инфраструктурата за развитието на технологиите, а след това тези технологии се разпространяват…. И стават обичайни и достъпни за всички”.
Въпреки, че богатите първи ги получават, те също заплащат за скъпо струващите неудачи и помагат за финансирането на развитието на технологиите, които след това се използват от всички останали. Богатите хора първи са започнаха да пътешестват със самолети, първи си направиха лезерна корекция на зрението, но аз не бих искал тези неща да бъдат забранени заради това. Свободният конкурентен пазар е най-добрия начин за гарантиране намаляването на цените.
„Даже ако цените на тази услуга бъдат намалени, несправедливостта само ще се увеличи” смята Кримски. Аз нарекох Кримски мърморещ консерватор, който обича да участва в заседания на държавни комитети и се страхува от промените. През 70-те години на миналия век той пледираше против изкуствено оплождане (In vitro fertilization).

„Аз харесвам промените! – казва той, – Но… има неща, към които ние не трябва да се отнасяме лекомислено”.
С това са съгласни правителствата на повечето страни. Те забраниха създаването на „деца по проект”.

Но така или иначе, това ще стане.

В САЩ е забранена продажбата на бъбрек, отбелязва Бренън, но „това не означава, че хората не купуват бъбреци, те просто ги купуват на друго място”. Забраната на технологиите на проектиране на деца, прогнозира той „ гарантира, че тази технология ще бъде достъпна само за свръхбогати и само за тези, които имат влиятелни връзки.”
Мисля, че Бренън е прав. Появата на проектирани деца наближава. Ако генното инженерство не почне да се използва тук, то тогава ще почнат да го използват на друго място.
САЩ не трябва да забраняват използването на тази технология, на тези от нас, които искат да я използват.
Нашите потомци трябва да имат право да използват науката, за да направят себе си такива, каквито те биха могли да бъдат.

Източник

Бел.ред. Редакцията не споделя част от мненията в тази статия, но в името на свободния обмен на различни гледни точки я публикуваме.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x