fbpx
АкцентиОбществотоПрирода и общество

Въпреки заблужденията: смартфоните не влошават психическото здраве на подрастващите

Изследователски екип от различни университети в САЩ не е открил никаква връзка между прекомерното използване на смартфони и депресията, самотата и суицидните мисли при подрастващите. Резултатите от изследването са представени в изданието Clinical Phychological Science.

В последните години при подрастващите все по-често възникват проблеми, свързани с психическото здраве. Много експерти обвиняват в това вездесъщите гаджети и социалните мрежи. Но досега имаше малко доказателства, потвърждаващи тази хипотеза.

Новото изследване показва, че времето проведено в компанията на смартфона или таблета, не е свързано с влошаване на психическото здраве при младите хора.

В рамките на това изследване, учените в продължение на няколко години изучавали състоянието на здравето на 400 подрастващи . Участниците били на възраст от 10 до 15 години. Ежедневно те ползвали смартфони, за което съобщавали в специално подготвена анкета. Там те посочвали количеството текстовите съобщения, изпратени през деня и времето, проведено заедно със смартфона или таблета. Освен това подрастващите описвали своето психическо състояние.

Времето, отделяно за електронните устройства , било разделено на няколко категории : общуване в социалните мрежи, учебни занимания или създаване на някакъв контент.

В резултат на изследването, учените не открили връзка между честото използване на гаджетите и възникването на проблеми с психичното здраве.

Това, което е интересно, че изследователите отбелязват две значими закономерности. И двете доста ги учудили. Изследването показало, че колкото повече текстови съобщения подрастващият изпращал на ден, толкова по-рядко при него се проявявали симптоми на депресия. Ако участникът в по-голяма част от времето, проведено с електронното устройство, го използвал за изпълнение на учебни задачи, то това корелирало с по-честа поява на симптоми на синдрома за дефицит на внимание и хиперактивност.

„Въпреки разпространеното мнение, че смартфоните и социалните мрежи нанасят вреда на психическото здраве на подрастващите, ние не открихме данни, потвърждаващи тази хипотеза” – казва Мишелин Дженсън от Университета на Северна Каролина.

Отбелязва се, че в друго изследване по този проблем , проведено във Великобритания, били анализирани данни от почти 10 хиляди подрастващи на възраст от 13 до 16 години. В него учените направили заключение, че по-високите нива на психологически стрес може да са свързани с честото използване на социалните мрежи. Такава връзка се откроявала преди всичко при момичетата.

Авторите на това изследване предполагат, че корелацията между влошеното психическо състояние и използването на социалните мрежи не е свързано с влиянието на гаджетите. По-скоро на тяхното самочувствие влияе загубата на сън, отсъствието на физически упражнения и сблъсъка с така наречения кибербулинг (кибертормоз).

„Нашите резултати показват, че социалните медии сами по себе си не причиняват вреда, но честото използване на гаджети може да наруши дейностите, които оказват положително влияние на психическото здраве, например съня и физическите упражнения. В същото време тяхното по-често използване подлага младите хора на въздействието на вреден контент, особено на агресията във виртуалния свят” –обяснява ръководителя на изследването Ръсел Винер от Университетския колеж в Лондон.

Друг участник в новото изследването Кендис Оджерс от Калифорнийския университет в Ървайн смята, че вече, когато е ясно, че смартфоните не могат да бъдат винени във всички проблеми, трябва да започне обсъждането на въпроса как най-добре да се поддържа психическото здраве на подрастващите.

„Възможно е резултатите от изследването да помогнат на възрастните да престанат да спорят за това дали смартфоните и социалните мрежи оказват по-добро или по-лошо влияние на психическото здраве на подрастващите, Вместо това те трябва да започнат да търсят начини как по-добре да поддържат младите хора, както в техния офлайн живот, така и в онлайн живота им” – прави заключение изследователката.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x