fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Как британски компании използват изкуствен интелект за да следят служителите си

С помощта на системата Isaac десетки собственици на бизнес във Великобритания ежеминутно следят с какво се занимават техните служители. Изкуственият интелект отбелязва кой на кого изпраща електронна поща, кой е получил и е редактирал този или онзи файл, а също така събира данни за всички проведени срещи.

Системата, разработена от лондонската компания Status Today, е свеж пример за формиращия се тренд за управлението на хората с помощта на алгоритми. Профсъюзите се опасяват, че този тренд ще предизвика недоверие от страна на служителите, докато други смятат че технологиите ще успеят да намалят предубедеността при управлението на персонала.

Isaac показва на ръководството колко добре работи служителят в екип и какъв е той – „инфлуенсър” или „източник на промени”. Компютърът може да сравни данните за активността с оценките, давани от другите служители или с обема на извършените продажби. Накрая се получава детайлна картина как поведението на определен човек влияе на неговата продуктивност.

Служителите не получават тези данни. Тях може да ги види определен ръководител. Критиците на системата твърдят, че тя може да окаже допълнителен натиск върху служителите. Те ще се притесняват какво ще отсъди алгоритъма за тяхната работа. Ще започнат да работят без почивки и паузи за творчески размисъл, които не се зачитат в работното им време.

„Ако работните цели се коригират от изкуствения интелект и той измерва вашия прогрес по пътя към тези цели, то натискът само нараства. – смята Урсула Хавс, професор по труд и глобализация в Хертфордширския университет. – В такава система хората ще трябва да работят без да се откъсват от клавиатурата и за пет минути. Понякога на служителят му е нужна минута, за да помисли и това няма да се зачита като работно време. Как тази система ще е полезна в иновационните сфери, където са необходими креативни служители?”.

Хaвс казва, че ако служителите почнат да се страхуват да правят почивки, това може да окаже негативно въздействие върху психическото им здраве. Неотдавнашно изследване е показало, че британските работници са склонни да прокрастинират (склонност към постоянно “отлагане за после” на неприятните мисли, дела, задачи) средно три часа на ден.

Системата Isaak вече е събрала данни за повече от милиард действия, които се използват за „отделяне на ключовите служители в мрежата” и разпределение на натовареността и отговорностите. Разработчиците на системата твърдят, че тази технология ще подобри работната обстановка и ще намали нивото на стрес. Анкур Моди, директор на Status Today, обяснява, че неговата система може да провежда „анализ на благосъстоянието” на служителите и да забелязва случаи, когато човек работи повече, например вечер или по време на почивните дни. При това той признава, че „винаги съществува риск, че такава система може да бъде използвана неправилно.”

В други страни подобни системи с изкуствен интелект се използват за лицево разпознаване, за следене настроението на служителите, какви клавиши натиска служителя и къде се намира. Миналата година Британският конгрес на профсъюзите е провел анкета , в която ясно си проличало, че повечето от служителите са против такива системи за следене.

Както казва генералния секретар на конгреса Франсис О’Греди „ Служителите искат към тях да се отнасят с доверие. Всяко такова високотехнологично следене предизвиква страх и недоверие. Подкопавайки морала, вие правите по-лошо единствено за вашия бизнес. Работодателите трябва да въвеждат технологии за наблюдение само след предварително обсъждане със служителите и с тяхното съгласие, а също с одобрение на членовете на профсъюзите. В компаниите задължително трябва да има документ, където са описани всички условия за използване на подобни технологии и защита конфиденциалността на служителите.”

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x