fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Вануату може да забрани едноразовите пелени

Правителството на малката тихоокеанска държава Вануату анонсира планове да забрани продажбата и използването на редица стоки, направени от пластмаса. Освен пластмасовите кухненски прибори за хранене, чаши, различни видове опаковки, под забраната ще попаднат и едноразовите пелени. Както пиши phys.org , външният министър на страната Ралф Ревенагу е заявил на конференция, състояла се в столицата на островната държава Порт Вила, че това значително ще намали пластмасовите отпадъци.

Голяма част от пластмасовите отпадъци по целия свят не се преработват и завършват своя жизнен цикъл на сметищата или в морските води, където те не се разлагат в продължение на стотици години. Например в настоящия момент петната от тях в Тихия океан са оценени на няколко хиляди тона. Наскоро пластмасови отпадъци са открити дори в Марсианската падина – най-дълбокото място в Световния океан. По тази причина много от държавите от тихоокеанския регион предприемат мерки за предотвратяване продължаващото замърсяване. Например през лятото на миналата година правителството на Нова Зеландия обяви плановете си за забрана на пласмасови торбички, а в Австралия тя съществува от няколко години.

Инициативата на правителството на Вануату

На конференцията на държавите от Тихоокеанския регион в Порт Вила, външният министър на Вануату Ралф Ревенагу е представил доклад за успехите на островната държава в ограничаването на пластмасовите отпадъци. Държавата е сериозно засегната от екологични и климатични проблеми, и затова полага големи усилия за справянето с тях. От миналата година е забранено използването на пластмасови торбички. Следващата крачка ще бъде забраната на използването на някои видове пластмасови опаковки, пластмасови кухненски прибори и чаши, а също и едноразовите пелени. В последните, освен бионеразградимата опаковка се използва и натриев полиакрилат като абсорбент. Освен пластмасата, използвана при производството на детските хигиенически средства, вреда могат да нанасят и човешките екскременти, останали по тях и непопаднали в канализацията. Най-новите изследвания показват наличие на микропластмаси дори и в тях. Но обсъждането няма само една страна. От другата страна родителите ги намират за много удобни, защото в противен случай многоразовите пелени трябва да се перат няколко пъти на ден в продължение на години. Затова тези въпроси са силно дискусионни и едва ли може да става въпрос за лесни политически решения.

Интересите на големия бизнес

Освен всичко друго става въпрос и за голям бизнес. Екологичната група Worldwatch е оценила за 2007 г. използването на едноразови пелени по целия свят на около 450 милиарда памперса. Докладът на американската маркетингова компания Grand Research показва , че световният пазар на на бебешки пелени е на стойност от 45 млрд. долара и се очаква да нарасне до 65 млрд. до 2022 г. в условия на нарастващо търсене в Китай, Индия, Бразилия. Може би по тази причина миналата година министърът на околната среда на Великобритания бе принуден да изключи категорично възможната забрана за използване на едноразови пелени.
Засега решението във Вануату за забраната на едноразовите пелени е в период на обсъждане и при одобрение на забраната, тя ще влезе в сила от декември т.г.

Трябва да отбележим, че понякога не си даваме сметка колко наглед незабележими фактори, определящи съвремения начин на живот, влияят на замърсяването на околната среда. Един от последните интересни примери за невидима заплаха бе констатиран от американски учени. В свое изследване те оцениха волното или неволно изхвърляне на контактни лещи в канализационните системи на САЩ на 10 тона годишно!

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x