fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Google,GM и други гиганти искат да породят бум на пазара на чиста енергия

Алиансът на купувачите на възобновляема енергия ( Renewable Energy Buyers Alliance – REBA ) ще помага на частните компании да инвестират във възобновляеми източници на енергия (ВИЕ ). Търговската организация обещава да освободи системата от излишна бюрокрация и да стимулира ръста в този бранш. Крайната цел е увеличаване на търсенето на чиста енергия и спасението на планетата.

Оживление на пазара

съвета на директорите на алианса влязоха ИТ –гигантите Google, Facebook и Salesforce, а така също Disney, Walmart, GM и Johnson&Johnson. Тези корпорации искат да подпомагат американски частни компании да инвестират в сектора на възобновляемите източници на енергия и при това да избегнат излишната бюрокрация.
„Нашата задача е да привлечем на пазара колкото се може повече играчи и да обеспечим равен достъп към възобновляемите източници” – пояснява представителя на Google Майкъл Терел.
Общият годишен приход на гигантите, подкрепили проекта, в в размер на $ 1 трлн., а за година те използват 1% от цялата произведена в САЩ енергия, т.е около 48TWh.
REBA ще помогне за оформянето на договорите, ще се договаря с регулаторите и ще внедрява нови програми за подкрепа на чистата енергия. Процесите ще бъдат опростени максимално, така че закупуването да става с «един клик».
Търговската организация разчита , че такъв подход ще увеличи търсенето на корпоративния пазар и ще провокира бум във ВИЕ.

Подкрепата от гигантите

За последните четири години частници в САЩ за подписали договори с производители на чиста енергия за закупуване на мощност от 16 GW. Алиансът планира до 2025 г. да увеличи този показател почти четири пъти до 60 GW.
Също така, REBA се надява,че чиста електоенергия ще закупуват не 5 хиляди компании както досега, а няколко десетки хиляди. Очаква се, че големите корпорации ще привлекат към този процес по-дребни свои партньори и доставчици.
„ Всяка пекарна, верига от магазини или дейта-центрове трябва да имат достъп до пазара на чиста енергия” – отбелязва Тарел.

Източник:REBA

Към търговската организация вече са се присъединили повече от 200 компании-купувачи и 125 компании от сферата на ВЕИ. Световният фонд за дивата природа ( WWF ), Институтът за световните природни ресурси ( World Resourсes Institute ) и Rocky Montain Institute също поддържат инициативата на REBA.
Климатолозите предупреждават, че за предотвратяване на глобалната климатична катастрофа остават само 12 години. Експертите от Международната агенция по енергетика ( IEA ) и Световния икономически форум смятат, че отрасъла за ВИЕ се развива с недостатъчни темпове. По данни на IEA , през 2018 година изхвърлянето на парникови газове е достигнало до рекордни нива, а търсенето на фосилни източници на енергия се е увеличило.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x