fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Нивото на CO₂ в атмосферата през май е достигнало рекордна стойност, невиждана от милиони години

През май 2022 г. съдържанието на въглероден диоксид в земната атмосфера e достигнало следващ максимум – 421 части на милион. Явно човешката дейност е достигнала такива размери, че обръщането на тенденцията изглежда почти невъзможна задача, но решения трябва да се търсят.

Този резултат е получен при измервания, направени от обсерваторията за атмосферен мониторинг на NOAA, разположена в подножието на вулкана Мауна Лоа на Хаваите на 3397 м. надморска височина.

Такава концентрация на CO₂ в земната атмосфера е нямало от милиони години, казват учени от Националната агенция за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) и Института по океанография Скрипс към Калифорнийския университет в Сан Диего.

Средният показател на въглеродния диоксид е показал стойност от 420,99 ppm (части на милион), който е с 1,8 ppm е по-висок спрямо 2021 г. Учените от института Скрипс, които са провеждали независим мониторинг, са изчислили средно месечно значение от 420,78 части на милион.

“Няма как да се измъкнем от тези научни факти: хората променят климата по начин, към които икономиката и инфраструктурата трябва да се адаптират”, казва изпълнителният директор на NOAA Рик Спинрад. “Всеки ден ние виждаме ефектите от изменението на климата навсякъде около нас.”

Осреднените стойности на концентрацията на CO₂ измерени от 1958 г. насам, измерени в обсерваторията на NOAA Източник: NOAA Global Monitoring Laboratory, Scripps Institute of Oceanography at the University of California San Diego

Трябва да се отбележи, че повишаването на концентрацията на CO₂ във въздуха е резултат от различни дейности, като изгарянето на изкопаеми горива за транспорт и производство на електроенергия, при производството на цимент, поради продължаващото обезлесяване, в селското стопанство и много други човешки дейности. Така заедно с другите парникови газове, повишеното количество на CO₂ в атмосферата улавя все повече топлината, излъчвана и отразена от повърхността на планетата, която в противен случай би се разсеяла в космоса.

В резултат на това атмосферата на планетата непрекъснато се затопля, причинявайки каскада от метеорологични бедствия, включително епизоди на екстремни горещини, суши и горски пожари. И не само това, увеличените валежи, наводненията и нарастващата интензивност на тропическите бури също са следствие от антропогенното изменение на климата.

Замърсяването на атмосферата с парникови газове има отрицателно въздействие и върху океаните. Температурата на водата се повишава, морското равнище се повишава, количеството въглерод, погълнат от океана, се увеличава, което води до превръщането на неутралните киселинните води в подкислени такива. Все повече обитатели на моретата и океаните усещат ефектите от повишаването на температурите и киселинността, като най-ярък пример за това са кораловите рифове. Това води до намаляване количеството кислород в океана (появява се деоксигенация), което също затруднява оцеляването на много морски организми.

За почти 6000 години човешка цивилизация до преди индустриалната революция (1760 г.), нивата на въглероден диоксид в атмосферата са били почти постоянни – около 280 части на милион. Оттогава хората са произвели приблизително 1,5 трилиона тона CO₂, повечето от които ще продължат да затоплят атмосферата в продължение на хиляди години.

Изследователите отбелязват, че днешните нива на CO₂ са сравними с тези от най-топлия период на плиоцена, а именно преди 4,1 и 4,5 милиона години. Тогава концентрацията на въглероден диоксид е била над 400 части на милион. По това време морското равнище е било с 5-25 метра по-високо от днешното, като такова покачване в съвременни условия ще е достатъчно, за да наводни много от най-големите градове в света. В този период температурата е била с около 3,5 °C по-висока, отколкото в доиндустриалните времена, като изследвания показват например, че по това време на мястото на днешната арктическа тундра е растяла гъста гора.

Ако такива промени ни очакват в бъдеще, това ще означава световна катастрофа, тъй като нито хората, нито икономиката, нито инфраструктурата са готови за това. Учените вече от половин век тръбят за задаващите се климатични промени и призовават световната общност да предприеме незабавни действия за забавяне на този катастрофален процес. Но въпреки десетилетията на преговори, световната общност не успява значително да забави, камо ли да обърне, годишното повишаване на нивата на атмосферния CO₂, което се потвърждава и от последните измервания. Използването на изкопаеми горива може и да не се ускорява вече, но ние все още се движим с максимална скорост към глобална катастрофа, мрачно заключават учените.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x