fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

В Австралия четвърти месец подред фиксират рекордно високи температури

През изминалия март продължи най- дългата поредица от много горещи месеци  в Австралия за цялата история на наблюдения , заяви Бюрото по метеорология , подчертавайки , че страната е преживяла най-горещите в историята януари и март. Температурата е била по-висока от средния максимален показател почти на целия континент.

Специалистите от Бюрото по метеорология (Bureau of Meteorology, BOM) съобщават, че средната температура в Австралия е била с 2,13 градуса по Целзий по-висока от дългосрочното средно значение за март, който е станал четвъртия подред месец на рекордни горещини. Показателите за тази година са надминали с няколко градуса предишния рекорд за най-горещо първо тримесечие на годината. До тази година регистрираният най-горещ януари е бил, когато за пръв път са отбелязани средни температури на континента над 30 градуса.
По думите на Блеър Тревин (Blair Trewin), старши климатолог в Бюрото по метереология на Австралия, през по-голямата част на март се е наблюдавала твърде ограничена влажност в болшинството северозападни тропици, особено в Северната територия и в Западна Австралия.

Защо е толкова горещо и засушливо?

„ Без влага ние наблюдаваме постоянно поддържане на много горещи въздушни маси в северозападната и западната част на Австралия. Когато гледаме на районите, в които е бил най-горещият март за целия период на наблюдения, едни от най-засегнатите райони са били пак Северната територия и Северозападна Австралия.При нас и досега се регистрират прохладни месеци, но честота на рекордно топли месеци и сезони значително се увеличи за последното десетилетие на фона на глобалното затопляне”- казва Тревин.

Максимални температури за м.март 2019 г.
Източник:Australian Bureau of Meteorology

Някои райони, страдащи от продължително засушаване, все пак получиха дългоочакванато облекчение, тъй като два тропически циклона, поразиха северната и западна част на Австралия през март и донесоха така дъгоочакваните дъждове.

Валежи в % за м.март 2019 г.
Източник:Australian Bureau of Meteorology

В заявлението на Бюрото по метеорология на Австралия се говори, че при отсъствие на дъждове, необходими за съкращаване на дефицита на влага в районите, пострадали от сушата, ситуацията може да стане критична. За дългосрочно решение на този проблем ще са нужни много повече валежи в течение на дълъг период от време. По думите на метереолозите, сегашните климатичните условия над Тихия и Индийския океани спомагат за повишаването на температурите, а освен това се променят дългосрочните тенденции за изменение на климата.

Тенденции в изменението на климата за бъдеще

По думите на Тревин, въпреки наблюдаваните екстремални месеци, тенденцията за повишаване на температурите в Австралия, както и в целия свят е около 0,1-0,2 градуса за десетилетие. Както утвърждава специалистът, в течение на следващите три месеца, в сравнително малко територии, очакването за значителни валежи е над 60%, а за превишаване на средната температура – за 80% и повече за голяма част от територията на страната.
Неотдавна екип от учени и дизайнери от Иститута за изкуства и дизайн към Австралийския Национален Университет и Института по изменение на климата към същия университет създаде модел, който показва климата на австралийските градове в 2050 година. Резултатите довели до неочакван резултат. След тридесет години зимата в нейното традиционно разбиране за Австралия няма да я има, а към обичайните сезони ще се добави и още един – „ново” лято.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x