fbpx
На фокусСамопознаниеЧовекът

9 научно доказани признака, че може би сте по-умни, отколкото си мислите

Ако вие смятате, че не сте толкова умни, то това може да свидетелства за това, че сте по-умни, отколкото си мислите. Науката ни показва, че съществуват няколко на пръв поглед незабелижими признака, които могат да сигнализират за високо ниво на интелект. Небрежност, разговори сами със себе си, това действително са признаци, че може би вие се недооценявате.

Огледайте се около себе си и вашият поглед с голяма вероятност ще попадне на човек, който е прекалено уверен в себе си и се смята за по-умен, отколкото е в действителност. Но има и много хора, които даже не подозират, че са по-умни, отколкото са се смятали винаги.

Може би и вие да сте сред тези хора?

Ето девет научно обосновани признака за това, че може би и вие се недооценявате:

Вие сте креативни

Доктор Кети Дейвис, клиничен невропсихолог, разказва пред Business Insider , че креативността е отличителен признак за интелект, тъй като изисква гъвкаво и нестандартно мислене и подразбира способност да се разчупват и променят шаблоните на мисленето.

Да вземем за пример хората от рекламния бизнес. Тяхната способност да схванат същината и да я предадат в своето послание, подчертавайки преимуществата на бранда в разбираем и запомнящ се вид, това е задача, с която едва ли ще се справят повечето от „книжните интелектуалци” и е показател за силна креативност и висок интелект. Много често, гледайки блестящи презентации на рекламни кампании, човек се хваща на мисълта : „ Техният мозък работи по друг начин”. Креативността е собствената марка на интелекта.

При вас е хаос на работното ви място

Катлин Вос от Университета на Минесота твърди, че колкото сте по-небрежен, толкова сте по-умен. Изследването на Вос е публикувано в Psichological Science и в него две групи хора са били помолени да измислят креативни варианти за използването на топчета за тенис на маса. Едната група работила в безпорядъчно и разхвърлено работно пространство, докато другата група работила в изключително чисти и подредени условия. Групата на небрежните предложила забележимо по-креативни и интересни идеи.

Така че преди да се обвинявате за постоянния хаос на работното ви място, по-добре си дайте допълнително няколко IQ точки.

Вие сте любознателни

Общоприето разбиране е, че човек колкото повече обича да учи и го прави, толкова по-умен става. Науката също потвърждава това твърдение. Изследване, проведено от изследователи от Университета Голдсмит в Лондон, открило, че „това как хората влагат собствените си усилия и време в своя интелект” (например, удовлетворявайки своето любопитство) играе огромна роля в тяхното когнитивно развитие.

Но не само обучението ви прави по-умен, но и самото желание да учите повече, се явява разпространена характеристика за интелектуално развитите хора. Изследване, публикувано в изданието Journal of Individual Differences, показва корелацията между хората получили високи резултати на IQ тестове в детска възраст и възрастни хора, които са били по-любопитни и открити за нови идеи.

Психологическо изследване, проведено в Технологическия институт на Джорджия, също е демонстрирало, че хората с ярко изразено любопитство са по-толерантни към нееднозначността, което изисква по-развит начин на мислене.

Вие разговаряте сами със себе си на глас

Не, това не е признак за лудост, точно обратното. Изследване, проведено от психолозите Палома Мари-Беф и Александър Кирхем от Университета в Бангор, Уелс е показало, че разговорите сами със себе си на глас подобряват навиците за самоконтрол, което е важна част от интелекта. Те предоставили на участниците набор от задачи и към тях дали писмени инструкции за решаването им, като помолили да прочетат тези инструкции на глас или на ум. Показателите за концентрация и продуктивност се оказали много по-високи в групата прочела инструкциите на глас.

Говорейки на глас, вие установявате контрол, което правят и много професионални спортисти преди и по време на решителни стартове. Този признак позволява плавно да се премине към следващия.

При вас е развит самоконтрола

Без разлика дали развивате своите навици за самоконтрол чрез разговори сами със себе си или просто се стремите към него, това е един от най-често пропусканите признаци на интелекта. В хода на психологическо изследване, проведено от учени от Йелския университет през 2009 година, на участниците им раздали IQ-тестове, а след това им предложили парично възнаграждение, което можели да получат веднага или след известно време ( в такъв случай се предлагало по-високо възнаграждение).

Хората, решили да изчакат края на тестовете, демонстрирали по-високи IQ показатели, което показва, че противопоставянето на импулсивни решения и внимателното разглеждане на възможните варианти корелира с интелекта.

На вас ви е хубаво сам със себе си

Ако на вас ви е добре в собствената ви компания и вие не изпитвате постоянна потребност да бъдете сред други хора, то това е признак на интелект. Изследване, публикувано в изданието British Journal of Psyhology, показало корелация между удовлетвореност от самотата и интелекта.

Времето, прекарано в самота и използвано за размисъл, за обмисляне на приоритетите и планиране, е изключително стимулиращо и усилва самоконтрола.

Вие сте забавен

Психологическо изследване, проведено през 2011 година от изследователи от Университета в Ню-Мексико, констатирало, че професионалните комици и хората, които са писали по-забавни коментари към комикси, получават по-високи резултати в тестовете за измерване на вербалния интелект.

Това отчасти обяснява защо много умните хора имат изключително остроумие и чувство за хумор и са автори на оригинални, понякога доста хапливи, “крилати” мисли.

Вие сте отворен за нов опит

Психологическо изследване, проведено от учени от Йелския унивеситет, демонстрирало, че високо интелигентните хора са склонни да съхраняват отвореност на мисленето по отношение на чуждата гледна точка, не формулирайки своята собствена, докато не чуят няколко други мнения.

Но това не означава, че те са непостоянни. Същото това изследване показало , че хората с отворено мислене стават изключително уверени в своето мнение, след като са го формулирали и е много трудно след това могат да бъдат манипулирани.

Вие не смятате, че притежавате изключителен ум

Ефектът на Данинг-Крюгер гласи, че по-малко компетентните и мислещи хора постоянно преоценяват своите умствени способности, а в същото време умните хора са далеч по-осведомени за границите на своите познания.

Познаването на тези граници означава, че вие с голяма вероятност ще се обкръжавате с хора, които ще ви помагат да премествате тези граници все по-далеч. Освен това, се усилва жаждата да знаете повече, което ви прави и по-умен.

Както е казал Шекспир:

„Глупакът мисли, че той е умен. Умният знае, че той е глупак.”

Източник

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x