fbpx
ЛюбопитноНаука и технологииТехнологии

Уникалeн ветрогенератор на стартъпа Airloom ще намали себестойността за вятърната енергия с 2/3

Американският стартъп Airloom Energy излезе от секретния си режим на работа, запознавайки обществеността с иновативното си решение за дизайн на ветрогенератор, което може да предизвика революция във вятърната енергетиката. За разлика от традиционните вятърни турбини, дизайнът на Airloom представлява монтирана на стълбове овална метална писта с равномерно разположени лопатки, които събират вятърна енергия, движейки се по затворен контур. Очаква се новата технология да намали значително себестойността на вятърната енергия.

Едно от основните предимства на подхода, използван от Airloom е, че той позволява монтираните елементи от конструкцията да са по-малки в сравнение с използваните досега и те да не са толкова високо от земята. Вместо гигантски конструкции с дълги перки, системата на Airloom ще се състои от 25-метрови опори, върху които ще е окачена овална писта, и система от 10-метрови перки, свързани помежду си с метално въже. Пистата е проектирана да улавя вятър от почти всяка посока, като перките могат да променят посоката си, докато се движат в затворения контур.

ветрогенератор на Airloom
Дизайн на бъдещия вeтрогенератор на Airloom Energy Източник: Airloom Energy

Вградените в опорите генератори генерират електричество от линейното движение на металното въже. За разлика от традиционните турбини, където само части от перките допринасят за генерирането на въртящ момент, при дизайна на Airloom цялата дължина на всяка лопатка помага за задвижването на кабела. Този дизайн елиминира нуждата от големи кули за вятърни турбини и позволява по-лесно, по-евтино и по-безопасно инсталиране и поддръжка.

Типичните вятърни турбини са огромни, тъй като наличието на гигантски перки означава, че върховете на тези перки могат да се движат по-бързо и да произвеждат повече енергия. От Airloom твърдят, че с помощта новият дизайн може да постигне същия ефект с по-малки части.

Използването на по-малко материали означава по-ниски капиталови разходи , а също така и по-евтин монтаж. Поставянето на традиционна вятърна турбина изисква използването на големи кранове, което понякога е трудно изпълнимо на труднодостъпни места. Също така компонентите на новата система могат да бъдат доставени много по-лесно, което прави възможно добиването на вятърна енергия на места, които са били твърде трудни за достъп в миналото. Всички части пасват за транспортиране със стандартно тракторно ремарке.

Освен това оборудването на Airloom може да се инсталира на земеделски полета, като отдолу безпроблемно да се отглеждат селскостопански култури. Също така подобни инсталации могат да се изграждат в близост до трасета на електропроводи и по този начин ще е необходимо по-малко окабеляване за свързване към мрежата. Предполага се, че подобни ветрогенератори ще могат да произвеждат повече енергия от стандартна вятърна ферма на една и съща площ земя, тъй като традиционните вятърни турбини трябва да бъдат разположени на по-голямо разстояние една от друга.

 тестов ветрогенератор на Airloom
Експериментален прототип на ветрогенератора на Airloom Източник: Airloom Energy

Въпреки че компанията все още не е завършила проучванията за въздействието върху околната среда, самият дизайн предполага, че той ще е по-безопасен за птиците и прилепите от този на традиционните вятърни турбини. По-ниският профил също така го прави по-малко видим, което може да помогне за преодоляване на едно от често срещаните възражения от местните общности, които се борят срещу новите вятърни паркове.

Проектантите на компанията са изчислили, че в сравнение с традиционните турбини, стойността и инсталирането на подобен ветрогенератор би струвало с 10% по-малко за 2,5-мегаватова система и с от 25% по-малко от капиталовите разходи за 20-мегаватова вятърна турбина. По отношение на приравнената цена на енергията (LcoE – Levelized Cost of Electricity ), която се използва за сравняване на разходите по време на целия жизнен цикъл за генериране на електроенергия чрез различни производствени технологии, проектът Airloom се предвижда да намали цената на вятърната енергия до около 1,3 цента на киловатчас, тоест до около една трета от сегашната цена (3,8 цента за kW).

В допълнение към икономическите ползи, дизайнът на Airloom е и естетически по-привлекателен от традиционните вятърни турбини. Лесно се мащабира хоризонтално (дължината на пистата може да достигне няколко километра), докато височината му също е регулируема, за да оптимизира производството на енергия на места с различни метеорологични условия.

Управляваният от Бил Гейтс венчурен фонд Breakthrough Energy Ventures е предоставил на Airloom 4 милиона долара първоначално финансиране, признавайки потенциала на тази технология. Компанията планира да използва тези средства за по-нататъшно развитие и комерсиализиране на своята система, като започне с изграждането до 2025 година на 50-киловатово тестово устройство. В момента в градчето Пайн Блъфс, щат Уайоминг, прототип демонстрира как работи новата технология.

Дизайн и параметри на тестовия ветрогенератор с мощност 50kW Източник: Airloom Energy

Въпреки че все още остават въпроси относно коефициента на ефективност и възможността за инсталиране на устройството в морето, икономическите ползи от технологията на Airloom може би ще надделеят над тези опасения. Енергийната индустрия продължава да се фокусира върху намаляването на разходите и иновативният подход на Airloom има потенциала да направи вятърната енергия още по-достъпна и евтина.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x