fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Известни жени-психолози за токсичното приятелство: 17 признака

Токсични взаимоотношения могат да възникнат не само между партньори, но и в приятелствата. Вместо лекота и комфорт, токсичните приятелства носят умора и разочарование. Има много признаци за разпознаване на токсичното приятелство и ето 17-те най-често срещани признака, за които според известните жени-психолози Перпетуа Нео, Аура Де Лос Сантос, Келси Латимър и експерта по връзките Амбър Лий, трябва да внимавате.

1. В приятелството има много драма

Един от признаците за токсично приятелство е постоянната драма. Хаосът сякаш някак си я обгръща. Тези отношения са доминирани от вечни спорове и постоянно възникващи проблеми.

„Драмата е много важна, когато говорим за токсични приятели“, обяснява Перпетуа Нео. „Токсичният приятел е склонен да ни засмуче, защото е невероятен и много велик, или защото е тъжно същество, което се нуждае от нашата помощ.“

2. Всички разговори са само за тях

Токсичният приятел никога няма да ви изслуша. Той винаги бърза да дойде неговия ред да говори отново и постоянно насочва разговора към себе си.

„В разговор между приятели можете да споделите какво ви се е случило и това е добре, защото там се появява емпатията и укрепвате връзката си“, каза Нео. „Но при токсичния човек всичко се върти около него. Те изкривяват всичко.”

Добър начин да тествате това е да повдигнете произволна тема, която няма нищо общо с никой от вас. Токсичният човек притежава необичайната способност независимо от темата да манипулира разговора, така че да го насочи към собствената си особа.

3. Те се състезават с вас

Независимо дали става въпрос за повишение в кариерата, нов партньор или нова дейност, токсичният приятел се състезава с вас. Те не харесват идеята да имате нещо, което не ги засяга, и не изпитват особено желание да успеете в каквото и да било.

„Здравословната конкуренция може да бъде нещо позитивно за едно приятелство, защото може да ви подтиква и двамата да постигате целите си и да се мотивирате един друг“, казва Амбър Лий, експерт по връзките и главен изпълнителен директор на Select Date Society.

„Въпреки това конкуренцията между приятели може да стане токсична, особено ако е едностранна. Ако вашият приятел винаги се опитва да ви “задмине”, може би е време да преразгледате това приятелство. Запитайте се дали той/тя наистина искат най-доброто за вас или пък изпитват радостта виждат как се проваляте“, каза тя.

4. Разговорът е винаги едностранен

Истинските приятели нямат нищо против да се изслушват за проблемите си. Но ако естествените разговори са небалансирани, това може да сигнализира за проблем, казва Лий.

„Ако откриете, че вашият приятел е загубил всякакъв интерес да ви слуша и се е съсредоточил единствено към себе си, това е голямо червена лампа“, смята тя. „Когато започнеш да чувстваш, че цялото приятелство е насочено към него/нея и липсва реципрочност, тогава възниква сериозен проблем.“

5. Тайно ви копират

Конкуренцията в приятелството може да стигне и по-далеч, и токсичният човек да започне да ви имитира. Той може да си купи същото нещо, което вие сте купили преди седмица, или да започне да използва същите жаргонни думи, които използвате и вие .

„Често може да чуете, че даден човек наистина ви харесва, иска да прекарва цялото си време с вас и ви копира“, каза Нео. „Именно затова токсичните приятели често много ви завиждат, унижават ви и до известна степен се опитват да откраднат вашата самоличност. В по-тежки случаи може да се представят за вас и да използват ваши снимки.“

6. Те прекрачват вашите граници

Токсичните хора правят неподходящи неща. Например, може да ви се обадят на домашния ви телефон, въпреки че никога не сте им давали номера си или даже да се появят без покана.

Те няма да ви послушат, ако им кажете, че действията им ви карат да чувствате дискомфорт. Вместо това ще ви накарат да се почувствате ядосани или неадекватни. Те не уважават вашето пространство и ви карат да се чувствате така, сякаш ги изоставяте.

Според Лий един токсичен приятел може да не уважава вашите граници с партньора ви, особено ако е самотен.

„Вашият токсичен приятел/ка може да не уважава факта, че прекарвате време с половинката си“, споделя тя. „Неуважението към личните ви граници показва липса на уважение към вас.“

7. Токсичните приятели са ви обсебели

Може да възникне усещане, че във вашия живот се е появил обсебващ партньор, който може да ви се обади или да ви изпрати съобщение по всяко време на деня, дори ако сте казали, че сте заети.

„Те се нуждаят от цялото ви време, така че това е изключително зависимо приятелство“, обяснява Нео. „Ще ви пишат през цялото време и ще очакват отговор. Дори да им кажеш, че ще бъдеш много зает през следващите шест часа, те ще ти изпращат текстови съобщения непосредствено преди това или през цялото време. И ако не отговорите, ще ви вдигнат скандал след това.“

8. Те ревнуват от другите ви приятели

Токсичният човек вероятно ще започне да обвинява другите ви приятели, ако не отговаряте на техните съобщения и обаждания. Според Нео най-вероятно той ще критикува приятелите ви директно и ще се опита да ви изолира от тях.

“Те са изключително ревниви към другите ви приятели и дори ще стигнат дотам да ви кажат, че вие сте единственият им приятел и единственият човек, за когото ги е грижа. Дори и да имате среща, те очакват да се откажете от всичко заради тях.“

9. Те не се появяват, когато имате нужда от тяхната помощ

Може да имате приятел, когото постоянно посещавате по негово молба. Но това не означава, че той ще направи същото за вас.

Известният клиничен психолог Аура Де Лос Сантос смята, че ако винаги сте готови да помогнете на свой приятел, но той никога не ви отвръща със същото и не ви идва на помощ, това е силен знак, че имате токсичен приятел.

“Когато имате нужда от тяхната подкрепа за нещо, те винаги казват, че нямат време или че ще ви помогнат друг път“, казва тя.

„Винаги трябва да им изпращате съобщения или да им се обаждате, за да се видите и чуете мнението им“, добавя тя. „Те никога не правят първата стъпка, за да отправят покана и не се интересуват много за вашето благополучие. Те ви търсят само когато просто имат нужда за нещо от вас.“

10. Чувствате се отговорни за тях

„Въпреки че токсичните хора действат ирационално, те умеят да карат хората да се чувстват зле заради тях. Тяхното чувство за вина не знае граници“, казва Нео,“ тъй като вероятно са измислили куп сълзливи истории за това колко труден е бил животът им.“

„У вас се създава такова чувство на подкрепа, сякаш сте пътеводен фар за тях и ако се провалите и те ще рухнат. Ако решите да прекарате време с някой друг, вас не ви напуска мисълта: ами ако той направи нещо лошо? Ами ако се нарани, ако не му отговоря?“

11. Постоянно ви унижават

Токсичният приятел никога няма да ви направи комплимент. Той никога няма да се зарадва на вашите постижения. Всъщност такива хора са много по-склонни да ви ритнат, когато падате.

Де Лос Сантос смята, че с голяма вероятност ще ви сравни с други хора, които смята за по-успешни, за да ви накара да се почувствате зле.

„Те не ви приемат такъв, какъвто сте, критикуват ви неконструктивно и гледат на личността ви като на нещо негативно“, обяснява тя. „Да променят своето поведение, което може да е негативно, не е същото като да промени себе си, защото вашият приятел просто това не му харесва.“

Критиките от токсичен приятел никога не се правят от любов или загриженост, добавя тя. По-скоро те подчертават вашите слабости и се опитват да минимизират силните ви страни.

12. Те са лицемерни

Въпреки че ви карат да се чувствате виновни, че не им отделяте достатъчно време, токсичните хора никога няма да се почувстват виновни, че са ви разочаровали. Но тъй като са толкова ирационални и драматични, всичко може да им се размине, защото не искате да ги дразните.

„Могат да ви дължат пари и да се преструват, че никога не са ви дължали каквото и да било, или пък да пренапишат историята какво се случило“, казва Нео. „Така вие може да се почувствате раздразнени и ядосани, но не искате да ги провокирате, така че обикновено правите крачка назад.“

13. Те са незрели

Незрелостта и радостният живот са две различни неща. Някой може да бъде млад по душа и при това да остава отговорен възрастен.

От друга страна, незрелите приятели изсмукват вашите сили. Според Лий това може да се прояви по различни начини: Те може да ви завиждат, да таят злоба поради всякакви причини и да ви игнорират, когато нещата не вървят по желания от тях начин.

„Може да се опитат да ви повлияят да се разделите с любим човек, който отвлича вниманието ви от тях. Всички тези неща може да не се забелязват в началото, защото те се опитват да ви манипулират. След като започнете да обръщате внимание, със сигурност ще разпознаете този тип поведение.“

14. Лъжат, за да спечелят съчувствие

Токсичните хора са склонни да преувеличават историята на живота си.

„Те могат да преувеличат хаотичността в живота си, за да спечелят съчувствие“, казва Нео. „Могат да разкажат и много безсмислени истории, които не съвпадат напълно една с друга.“

Въпреки това вие с голяма вероятност подкрепяте приятеля си, който постоянно говори за употреба на наркотици, проблеми с алкохола и други зависимости.

15. Винаги се настройвате за провал.

Публичните драматични изпълнения са любимо занимание на токсичния човек. Например, той може да каже, че сте обещали да отидете с него на кино, но това никога не се е случило.

„Те са много драматични, така че може публично да ви засрамят някъде, да ви крещят, за да ви накарат да се почувствате зле и да ви поставят на мястото ви. Те ви карат да се чувствате така, сякаш вината е ваша и ако не искате подобно поведение, ви намекват да не правете повече така“, казва Нео.

16. Чувствате се стресирани при мисълта, че ще прекарате време заедно.

Ако се страхувате да прекарвате време с даден човек или усещате свиване в стомаха всеки път, когато ви оставя съобщение, това е сигурен знак, че приятелството ви е нездравословно.

Психологът Келси Латимър казва, че ако винаги се чувствате разстроени и подтиснати, когато сте около някого, това означава , че той не е правилният човек за вас.

„Истинските приятелства изваждат най-доброто от хората, а не най-лошото“, каза тя. „Дори и двамата да са прекрасни като личности, те не могат да бъдат страхотна двойка заедно”.

17. Чувствате, че нещо не е наред

Според Нео тялото ви добре улавя сигнали, ако нещо не е наред. Може да е трудно да се определи какво точно не е наред, но ако постоянно се чувствате на границата на срива, това може да се дължи на това, че сте около токсичен човек.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x