fbpx
Наука и технологииТехнологии

НАСА сключи договор със SpaceX за изпращане на модули от лунната станция Gateway с Falcon Heavy

НАСА сключи договор с компанията SpaceX за транспортирането на първите два модула, необходими за създаването на окололунната станция Gateway. Планира се стартът да е през 2024 година с ракетата Falcon Heavy, съобщава сайта на космическата агенция.

Един от най-важните проекти на НАСА в близките години е лунната програма „Артемида“. Ключов елемент в нея ще бъде окололунната орбитална станция Gateway, която ще бъде разположена на необичайна елиптична орбита около спътника на Земята. Отначало се планираше тя да бъде разположена в точката на Лагранж L2, но впоследствие НАСА разработи специалната орбита Near Rectilinear Halo Orbit (NRHO), на височина от 3000 до 70 000 километра. Планира се размерът на окололунната станция да е около една шеста от размерите на Международната космическа станция (МКС). Тя ще приема пилотираните и транспортни кораби, а от нея космонавтите ще се отправят към повърхността на Луната. Освен това в летателната програма на станцията ще има и друга важна цел, а именно разработването и тестирането на технологии, които в бъдеще ще позволят кацането на първите хора на Марс, като един от основните концепти предвижда, че космическият кораб към Марс ще стартира от Земята, ще се стикова с Gateway и след това ще продължава своя полет към Марс.

Отначало НАСА предвиждаше на почти всички етапи от тази програма да използва собствената си свръхтежка ракета SLC. Но нейното разработване продължава вече почти десет години и първият и старт нееднократно се пренасяше за по-късен период по различни причини, включително и неуспешни изпитания. Последният неудачен тест беше през януари 2021 година. По тази причина НАСА реши да предостави доставката на частни компании, включително на SpaceX, която вече разработва тежката версия на космическия транспортен кораб Dragon, а сега вече ще отговаря и за доставката на първите модули на окололунната станция.

Съгласно договора, който е на стойност от 331, 8 милиона долара, SpaceX ще транспортира в космоса енергодвигателния модул Power and Propulsion Element (PPE) и станцията за животообезпечаване и снабдяване Habitation and Logistics Outpost (HALO). РРЕ ще отговаря за захранването на станцията, връзката с диспечерския център на Земята, управлението на ориентацията на станцията в пространството и височината на орбитата. Модулът ще бъде оборудван със слънчеви панели с обща мощност 60 киловата, йонни двигатели за корекция на орбитата и антени за връзка със Земята, с пристигащите космически кораби и апаратите, които ще се отправят към лунната повърхност. PPE ще бъде изработен от компанията Maxar Technologies от Уестминстър, Колорадо, съгласно договор подписан през 2019 година. HALO ще има херметична конструкция и ще осигурява жизненото пространство за астронавтите и ще бъде площадка за подготовка за кацанията на Луната. HALO се разработва от компанията Northrop Grumman.

Единният модул на PPE и HALO, който ще бъде изстрелян с Falcon Heavy Източник: NASA

Модулите ще бъдат сглобени в обща конструкция на Земята и ще бъдат изстреляни и транспортирани заедно. За тази цел ще се използва свръхтежката ракета Falcon Heavy, която има товароподемност от 63,8 тона. Заради специалното изискване на НАСА да бъдат изстреляни двата модула заедно, SpaceX планира да използва по-дълъг челен обтекател, който сега се разработва по договор с Министерството на отбраната на САЩ. Планира се стартът да бъде не по-рано от май 2024 година.

Към сегашния момент се предполага, че астронавтите ще летят до Gateway с помощта на космическия кораб на НАСА Orion, който ще бъде изстрелван с SLC. Но от друга страна космическата агенция вече поръча на SpaceX да доработи пилотирания си космически кораб Starship за кацане с хора на повърхността на Луната, така че в случай на по-нататъшни проблеми с ракетата или космическия кораб на НАСА, технически SpaceX ще бъде готова да осигурява всички етапи на лунната програма самостоятелно.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x