fbpx
Прогнози и тенденции

AR очила като смартфон и медицинска карта в iPhone: прогнозите за Apple от Тим Кук за 2022 г.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук вижда бъдещето ни в разширената реалност (AR) и залага на развитието на телемедицината. Ето тези и някой други прогнози от топ мениджъра на Apple за бъдещето на компанията през 2022 г.

През 2021 г. се навършиха десет години, откакто Тим Кук пое поста главен изпълнителен директор на Apple. Наричат настоящият ръководител на компанията акуратен мениджър, който не бърза с иновациите, а пуска на пазара само обмислени решения. Кук също така е доста предпазлив в прогнозите си за бъдещето. Той обаче признава, че още през 2022 г. допълнената реалност ще се превърне в основна технологична тенденция, която ще намери своето приложение във всички области на нашия реален живот. Какви други тенденции вижда визионерът?

Устройство за допълнена реалност вместо iPhone

До края на 2022 г. Apple може да представи дългоочакваното устройство с допълнена реалност. Той ще бъде много по-мощно от iPhone и ще замени смартфоните през следващите десет години. С помощта на AR-шлема ще бъде възможно да играете, да общувате и да обменяте мултимедийни файлове. Устройството ще работи със собствен чип на Apple и ще бъде сравнимо по мощност с MacBook. Устройството ще струва между $300 и $900. Година по-късно се планира на пазара да излязат AR очила, които външно няма да се различават от обикновените слънчеви очила и ще бъдат много по-компактни от AR шлема.

През септември 2021 г. Кук призна, че допълнената реалност е „критично важна част от бъдещето на Apple“. Той прогнозира, че AR ще се използва широко в здравеопазването, образованието, търговията на дребно, игрите и съвместната работа.

Тим Кук говори за перспективите за допълнената реалност

Освен това Кук обръща специално внимание на разработването на устройство със смесена реалност. Apple работи по него поне от 2015 г., но до ден днешен компанията не е представила официално никакви прототипи.

Съвместимост на „умните“ устройства

Под ръководството на Кук Apple започна активно да участва в инициативата Matter , в която производителите на „умни“ устройства популяризират идеята за тяхната съвместимост. Така домашната колонка HomePod от Apple ще може да работи с „умния“ Ring от Amazon и гласовия помощник на Google. Стандартът ще бъде с отворен код и производителите няма да плащат роялти, за да го използват. Първото устройство по новия протокол, както обещаха участниците, ще бъде пуснато през 2022 г.

В рамките на този проект от Apple отвориха изходния код за инструмента HomeKit, коeто ще позволи разработването на аксесоари за „умен“ дом. Това ще помогне на разработчиците да създадат прототипи на некомерсиални продукти за „умен“ дом. Успоредно с това компанията организира разработването на операционна система за „умен“ дом homeOS и с тази цел е започнала да наема инженери. Възможно е компанията да пусне устройство с функции за колонката HomePod, която да бъде свързана към Apple TV и превърната в система за видеоконферентна връзка чрез FaceTime.

Криптовалути в Apple Pay

Тим Кук не крие, че лично е инвестирал в криптовалути и проявява интерес към тях от „известно време“. Според топ мениджъра „е разумно да притежавате такива като част от диверсифицирано портфолио“. Apple обаче няма планове да приема криптовалути в Apple Pay „в близко бъдеще“. Въпреки липсата на такива планове в компанията, Кук отбелязва, че Apple обмисля такава възможност, но поне в близко бъдеще потребителите няма да могат да купуват, продават или управляват такива активи на платформата на Apple.

Тим Кук за криптовалутите и бъдещето на интернет

Като цяло Кук е настроен да развива такива финансовите инструменти за Apple. Още през 2020 г. той каза:

“САЩ изостават малко в развитието на безконтактните плащания поради пандемията и затова сме оптимисти в тази област и вярваме, че има още много неща, с които Apple може да допринесе.”

Медицински досиета на iPhone

Още през 2018 г. Apple отвори мрежа от клиники в Калифорния, наречена AC Wellness. Засега техните телемедицински услуги са достъпни само за служители на Apple, главно в окръг Санта Клара, където е централата на компанията.

Тим Кук обаче казва, че Apple възнамерява „да внесе значителен принос“ в здравеопазването. Понастоящем компанията полага усилия да прехвърли медицинските записи на iPhone. Продуктът е в етап на бета тестване, но около сто болници вече са се регистрирали в него и компанията планира да разшири използването му в цялата здравна система на САЩ. Освен това през 2022 г. американските травматолози ще могат да използват приложението T6 на iPad, което ще предоставя обратна връзка в реално време с екип от болницата при оказване на помощ.

Освен това през есента на 2021 г. беше пуснато приложението Apple Health, което съхранява всички данни за здравето на потребителите – те могат да ги споделят с лекар или близките си. Освен това алгоритмите на приложението анализират динамиката на промените в показателите.

Функцията Screen Time, която се появи през 2018 г., днес позволява да се анализира психическото състояние на потребителя въз основа на информация за използването на iPhone, включително времето, прекарано със смартфона в ръка. Apple си сътрудничи от няколко години с разработчиците на приложение за наблюдение на психичното здраве Shine, което по-специално включва медитация и водене на дневник на психичното състояние. Кук смята, че поддържането на психичното здраве е едно от предизвикателствата на съвременния свят, така че в бъдеще компанията ще работи още повече в тази посока.

В бъдеще опцията за наблюдение на здравето се планира да бъде разширена и за други устройства. През декември 2021 г. Apple регистрира патент за MacBook с биосензори в областта на ръцете на потребителя. Когато работите на компютър, сензорът ще измерва съдържанието на вода в тялото, притока на кръв в съдовете, сърдечната честота, кръвното налягане, дихателната честота и други показатели. При това данните на потребителя ще бъдат сравнявани с данните на други хора, така че компютърът да може например да предупреди потребителя за възможна хипертония.

Apple планира да внедри такива биосензори за iMac, iPad, iPhone, преносими устройства и дори в кухненски уреди. Кук обещава, че арсеналът от инструменти за наблюдение на здравето ще се разширява и подобрява.

Самостоятелен ремонт на устройства

През есента на 2021 г. Apple обяви програма за самостоятелен ремонт, която ще предостави на клиентите достъп до оригинални запасни части, инструменти и ръководства от компанията за ремонт на определени устройства, започвайки с iPhone 12 и 13. Отначало в програмата се планира да могат да бъдат подменяни дисплей, акумулаторна батерия и камерата, а по-късно ще стане възможна замяната на чипове за Mac, започващи от M1, включително в MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini и iMac. Тим Кук обещава, че програмата ще стартира в началото на 2022 г. в Съединените щати и ще се разшири в други страни в рамките на една година.

В дългосрочен план Кук особено отбелязва значението на работите над етичния изкуствен интелект и поверителността на потребителите. Той смята поверителността за „един от основните проблеми на века“ и казва, че е важно „да оставим на следващото поколение нещо, което ще бъде много по-добро“.

Кук вижда решението на глобалните проблеми в съвместната работа не само на правителствата, но и на компаниите по целия свят:

„Живеем във време, в което някои от най-големите проблеми, като изменението на климата, не могат да бъдат решени само от правителствата. Това изисква други заинтересовани страни да се движат в същата посока и да се създават публично-частни партньорства. Многообразието и инклузивността, расовото равенство и справедливостта са тези неща, от които се нуждаем, за да може цялото общество да се движи съвместно напред.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x