fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Капанът на некачествената почивка: как да възстановяваме силите си правилно и ефективно

С какво бихте се заели в свободното си време, ако живеехте без смартфона и компютъра си? Ние прекарваме работното си време в опити да се концентрираме. Много хора пробват различни полезни съвети или даже преминават курсове, за да подобрят своята концентрация. Но ако това касае нашето лично свободно време, ние губим ориентация. Струва ни се, че ние сме заслужили да изразходваме няколкото си свободни часа, както си искаме. Така ние попадаме в капана на некачествената почивка, като преди всичко прекарваме времето си в социалните мрежи без даже да разберем, че е станало време за лягане. Такава почивка рядко помага за възстановяване на силите, така че би било добре свободното време да се използва за благото на организма ни.

Преди да решите как е най-добре да си починете, представете си следния сценарий: вас са ви пренесли в миналото, в ония времена, когато е нямало смартфони, компютри и даже телевизори. С какво щяхте да се заемете след работа? Може би щяхте да четете повече книги? Щяхте да се видите с приятели, с който не сте се виждали от сто години? Може би щяхте да порисувате или да послушате музика? Тези занимания, за разлика от телефоните, с много по-голяма вероятност биха възстановили вашите жизнени ресурси, без да ви натоварват допълнително.

Разбира се, въобще не става въпрос да се отказваме от всички опции в съвременния свят. Но трябва да се признае един факт, че в четенето и рисуването (в качеството си на хоби) няма нищо натоварващо. На нас ни се струва, че много често ние не сме готови да си загубим вечерта в четене на книга, тъй като това е прекалено трудоемко мероприятие. Учените от Университета в Пенсилвания са изяснили, че подобна увереност се обяснява с усещането от алтернативните разходи. Казано по-обикновено, когато вие правите нещо, а алтернативното занимание ви се струва по-леко и бързо, то първоночалното занимание ви се струва твърде трудно.

Как да устоите на съблазнителната опция да прекарате вечерта си в Twitter или Facebook? Отговорът е лесен, просто трябва да направите алтернативата по-малко забележима. Например, да влизате в Twitter само през браузера и да го премахнете от смартфона си. Или примерно да оставяте телефона си в най-отдалеченото възможно място с изключен звук.

За да направите това не е нужно изцяло да преразглеждате целия си график. Просто е нужно да облекчите процеса на това, с което искате да се заемете. Ето четири елементарни крачки в тази посока:

– Изберете си занимание, на което бихте искали да се отдавате по-често (четене на книги, разходки, йога или друго)

– Изберете си занимание, за което ви се струва, че отделяте прекалено много от свободното си време;

– Попитайте се как можете да ограничите второто занимание. Например, ако искате да съкратите времето си за постоянното преглеждане на новините, ограничете се с прочитането на няколко статии един път сутринта. Ако това ви се превърне в навик, в крайна сметка ще загубите желание да преглеждате новините вечерта.

– Попитайте се, как бихте могли да вмъкнете във времето за почивка заниманието, на което бихте искали да се отдадете.

Когато вие целенасочено ограничите заниманията, които ви носят малко ценност, ще ви стане много по-лесно да правите това, което действително възстановява вашите физически и психически ресурси и ви носи истинска наслада и удовлетворение.

Приятен уикенд!

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x