fbpx
ПсихологияЧовекът

Кризисна умора: защо трагичните събития, случващи се около нас, започват да ни стават безразлични

През последните години всеки от нас се изправи пред проблема с пандемията, поредица от вече възникнали и очакваните в близкото бъдеще кризи, галопираща инфлация, ожесточена война в Украйна след агресията на Русия. Всичко тези събития генерират постоянно стресиращи и ужасни новини, които от своя страна могат да доведат до умора от всичко случващо се около нас. Това състояние се определя като кризисна умора. Но какво представлява тя и и можем ли да се справим с нея?

Какво представлява кризисната умора и как тя възниква?

Кризисната умора е вид прегаряне, което възниква, когато хората са изправени пред продължителна трагедия или постоянно следващи едно след друго негативни събития. По този начин вместо остър стрес се развива хроничен стрес. В това състояние човек сякаш започва да става безразличен към случващото се около него и престава да изпитва състрадание. Всъщност това не е равнодушие, а просто емоционалният ресурс е на привършване и психиката вече не е в състояние да пропуска през себе си толкова много негативна информация.

Кризисната умора може да бъде причинена от няколко фактора:

Продължително излагане на стресор. Когато човек е в стресова ситуация за дълго време, това може да повлияе негативно на психологическото и физическо му състояние.

Липса на контрол. Чувството, че нямаме контрол над ситуацията води до пасивност и желание за се отстраним от всичко случващо се около нас.

Липса на подкрепа. За човек е много по-трудно да се справя със стреса без надеждна опора от близките си хора.

Множество стресори. Когато човек преживява няколко стресиращи събития едновременно, като финансова криза, война и пандемия, това увеличава неговата уязвимост.

Постоянно излагане на стресираща информация. Редовното гледане на новини ни кара да се чувстваме по-информирани, но може да ни преформатира до такава степен, че всичко наоколо да ни стане безразлично.

Какво представлява кризисната умора ?

Кризисната умора може да се проявява по много различни начини, поради което не е включена в популярната диагностична система DSM-5-TR (Диагностичен и статистически наръчник за психични разстройства – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ) на Американската психиатрична асоциация.

Но така или иначе, хроничният стрес порoден от постоянни негативни събития има редица повтарящи се симптоми:

Изтощение. Може да се прояви като умора, безсъние или физически дискомфорт. Промените в режима на сън, постоянната физическа напрегнатост и загубата на апетит могат да допринесат за ниските нива на жизнена енергия.

Психологическо откъсване. Може да включва чувство на вцепененост и усещане, сякаш не живеете собствения си живот, а пасивно наблюдавате отстрани за нечие чуждо съществуване.

Апатия. Може да се проявява като чувство на безнадеждност, цинична реакция или липса на мотивация. Човек престава да се грижи за себе си и да изпитва съчувствие към другите.

Физически симптоми. Учестено дишане и сърцебиене, изпотяване, треперене и мускулно напрежение. Ако човек е изложен на хроничен стрес за дълго време, тогава се появяват и други признаци – болки в тялото, високо кръвно налягане, храносмилателни проблеми или главоболие.

Кризисната умора може също така да доведе до сериозни проблеми с психичното здраве като тревожност, депресия, посттравматично стресово разстройство. Освен това постоянното изработване на хормони на стреса ускорява физическото износване на организма.

Как можем да се справим с кризисната умора

Ако чувствате нарастващи признаци на апатия или безразличие към постоянния негативен информационен фон, можете да опитате да си помогнете със следните стратегии:

Правете почивки. Почивайте си от новините и социалните медии. Полезно е да сте информирани, но е важно да си давате почивка от постоянното излагане на стресови събития.

Четете по-малко новини за кризите. Не е нужно да обръщате внимание на всеки детайл. Задайте си времеви ограничения за достъп до медиите и социалните мрежи.

Погрижете се за себе си. Намерете време за почивка и грижа за себе си. Обезателно се наспивайте, хранете се здравословно и спортувайте редовно.

Придържайте се към определен график. Когато сте под хроничен стрес, спазването на определен ежедневен график ви помага да се почувствате по-добре. Изследвания показват, че това позволява на хората да се справят по-лесно с негативните преживявания.

Говорете с някого. Разговорът с приятел или член на семейството може да ви помогне да се почувствате по-добре. Ако не е достатъчно, свържете се с психолог или психотерапевт. Той ще ви помогне изчерпателно и професионално.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x