Дари
ИкономикаПрирода и общество

Немският пилотен проект: базов доход в размер на 1200 евро. Какво се очаква от новия експеримент?

В Германия стартира научен експеримент по въвеждането на безусловен базов доход. С какво проекта се отличава от предишните? И какво той може да даде? След Финландия, Кения и някои други страни Германия планира да предоставя в рамките на експеримента na участниците доход от 1200 евро месечно. С какво ще се различава механизма и откъде страната мисли да профинансира такова начинание?

Концепцията за безусловен базов доход предизвиква множество спорове. Поддръжниците на идеята я хвалят като достойна алтернатива на сегашните пособия Hartz IV, която ще направи хората по-свободни и щастливи. Критиците смятат, че безусловният базов доход е социална утопия, която е нереално да бъде финансирана. Сега Германия ще направи опит да даде конкретна база за тази дискусия между двата противоположни идеологически полюса.

Обединението с идеална цел „МойБазовДоход“ , съвместно с Германския институт за икономически изследвания (DIW) , експертите от Обществото Макс Планк и Кьолнския университет стартират пилотен проект, чиято цел е изследването на конкретните ефекти от наличието на такъв базов доход. Това вече не е първия подобен експеримент, но при него има една особеност: той ще бъде първото дългосрочно научно изследване от този тип в Германия. Ето как трябва да работи този експеримент и каква информация той може да даде на изследователите.

Каква е структурата на експеримента?

Стартирайки от пролетта на 2021 година 120 участника в експеримента ще получават базов доход в размер на 1200 евро, независимо от това, колко те печелят и имат. Тези средства те ще получават в течение на три години. Едновременно с това ще бъде формирана контролна група от 1380 човека, които няма да получават пари, но които изследователите ще наблюдават по същия начин, както и получателите на базов доход. Така ще може да се изясни, какъв реален ефект може да се очаква от въвеждането на базовия доход.

Участниците в експеримента от двете групи ще бъдат подбрани сред желаещите, които могат да се регистрират на интернет сайта на проекта. За да се получи избора максимално представителен, изследователите се надяват, че до ноември интерес към проекта да проявят минимум милион човека. Предлага се проектът да бъде финансиран чрез дарения.

Какво точно ще бъде предмет на изследването?

Участниците на изследването ще бъдат анкетирани регулярно с цел да се изяснява, как наличието на базов доход влияе на техния живот. Въпросите ще касаят професионалната сфера, а също така общата удовлетвореност от живота и състоянието на здравето. Например, започнал ли е участникът да работи повече, изпитва ли стрес, голяма ли е опасността от емоционално прегаряне? Какво правят хората с допълнителната финансова „възглавница“ и как на тях влияе самия факт на нейното наличие? От някои участници в експеримента се предполага даже да бъдат взети проби от косата за анализ.

С какво този проект се различава от другите експерименти с базов доход?

Идеята за безусловен базов вече изпробвана или в момента се изпробва в няколко страни по света. Така например в Кения от няколко години хиляди хора получават базов доход в размер на 20 евро на месец. Впрочем, не винаги може да се проектират резултатите от експериментите в една страна на друга.

„Резултатите от предишните експерименти в различните страни по света не са показателни за Германия“ – смята участващия в проекта изследовател от DIW Юрген Шуп (Jürgen Schupp).

Може би най-близките за Германия резултати са тези от предизвикалите немалко резонанс резултати от неотдавнашния експеримент във Финландия. Там правителството в течение на две години плащаше на 2000 човека безусловен базов доход в размер на 560 евро на месец. Впрочем, почти всички те бяха безработни, тъй като финландците се интересуваха преди всичко от влиянието от експеримента на пазара на труда.

Тъй като резултатите от проекта бяха признати за неудовлетворителни, не последва продължение на експеримента. В Германия се предполага привличането за експеримента на представители от възможно максимален брой социални слоеве.

Впрочем не може да се каже, че тази тема в Германия е съвършено нова. Берлинският клуб на „МоятБазовДоход“, който е инициирал дадения проект, вече няколко години провежда разиграване на лотария правото да се получава базов доход от 1000 евро на месец за една година. Впрочем, този експеримент не се съпровожда с научни изследвания, така че резултатите не могат да се смятат за представителни.

Какви резултати могат да се очакват?

По резултатите на финландския експеримент, ефектът за пазара на труда се оказал не особено голям, но за сметка на това изследователи са констатирали редица други положителни последствия. Така, получателите на базовия доход са „станали по-доволни от своя живот и по-рядко са страдали от психически претоварвания, депресии, по-рядко са чувствали тъга и самота“- се казва в отчета от експеримента. Освен това, те са започнали повече да доверяват на хората от своето обкръжение и на обществените институции.

Как работи механизма на безусловния базов доход?

Много от победителите от лотарията „МоятБазовДоход“ в Германия също са признавали, че са започнали да чувстват повече удовлетворение от живота, благодарение на допълнителния доход. В хода на анкетата (която не може да се смята за представителна) повечето от спечелилите са проявили по-голяма решителност към действия и любопитство към живота. Абсолютното болшинство от анкетираните са признали, че изпитват по-малък натиск, отколкото преди, едновремено, изпитвайки желание да действат.

Изследователят от DIW Шуп признава в интервю, че очаква от предстоящия експеримент, че може би някои от участниците ще се откажат от работата си, „защото работят изключително само заради парите“. Впрочем от предишни социологически изследвания се знае, че много хора, получавайки неочакван подарък от 10 000 евра, са готови да променят целия си живот.

„Примерно в половината случаи хората отговарят, че няма да променят нищо в своя живот и даже няма да докоснат тези пари, а просто ще ги сложат по сметка в банката. Така че аз няма да се учудя, ако част от получателите на базов доход продължат своя живот по същия начин както преди.“ – добавя Шуп.

Какви са границите на изследването?

Експериментът може да даде достатъчно интересни резултати за промените в живота на различните участници. Но за обществото като цяло (за цените, заплатите и данъците) той едва ли ще има някакво влияние. Ако безусловния базов доход бъди въведен за всички, то се предполага, че ще бъдат отменени повечето други социални програми, за да може държавата да финансира безусловния доход.

По тази причина са планирани две следващи изследвания. Едното от тях ще бъде посветено на „облекчена“ версия на базовия доход“, а другото – на концепцията за финансиране. От 2022 година се планира да се изучи въпроса доколко положителни могат да бъдат последствията от първото изследване, ако участниците не получават допълнително 1200 евро, а изпитват удовлетворение да им се увеличава заплатата до това ниво ( 1200 евро минимален доход вместо максимално ниво на базовия доход).

Накрая третата част от изследването ще бъде посветена на въпроса какво ще се случи, ако базовия доход с данък от 50% бъде преизчислен с всички останали доходи.

„Когато завършат всички тези три изследвания ще може да се определи, ще даде ли базовият доход положителен ефект или този ефект е възможен вследствие появата на допълнителни пари или нарасналото психологическо чувство на безопасност“ – се казва в писмената презентация на проекта.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x