Дари
На фокусОбществотоПрирода и общество

Ново изследване показва, че е възможно бъдеще без бедност за цялото човечество

Съгласно ново изследване, проведено от международен екип от британски, швейцарски и американски учени, на нашата планета има достатъчно ресурси, за да бъде изхранено население, превишаващо три пъти сегашното, като при това на всички се осигури достоен начин на живот. Резултатите от изследването са публикувани в списание Global Enviroment Change.

Мащабните екологични и икономически реформи не само няма да ни върнат в „каменния век“, но ще върнат глобалното ни потребление на енергия към състоянието от 60-те години на миналия век, когато на планетата са живеели само 3 милиарда човека.

Изследователите смятат, че ако тръгнем в правилната посока, то до 2050 година ние ще можем да поддържаме население почти три пъти по-голямо от сегашното, като при това всеки човек ще има покрив над главата си, храна, подходящи хигиенни условия, висококачествено здравеопазване, добро образование, съвременни технологии и ограничен достъп до лични превозни средства и самолетни полети.

Изследователите за разработили опростен модел, базиращ се на принципа отдолу-нагоре, за да изчислят практически минималния праг на крайното потребление на енергия, необходим за осигуряване на достоен материален живот за цялото световно население. Моделът показал, че потреблението на енергия може да намалее с 60%.

„Имаше тенденция да се опрости идеята за „добър“ живот до представите, че колкото повече, толкова по-добре. Сега вече става очевидно , че имаме силите да осигурим достоен живот за всички, но при това защитавайки нашия климат и екосистеми“. – обяснява икономистът-еколог Юлия Щайнбергер от Университета в Лозана, Швейцария.

Това какво означава „добър живот“ е субективна представа, но авторите на изследването обясняват, че ако съсредоточим нашите усилия към жилища с ниско потребление на енергия, широко разпространение на обществения транспорт и начин на хранене с ниско съдържание на продукти от животински произход, ние можем да тръгнем по „правилния път“ за достигане на „добруване“ за най-много хора.

Такъв свят обаче изисква масово разпространение на модерни технологии във всички сектори, както и радикални промени от страна на търсенето, за да се намали потреблението, независимо от доходите, до така наречените „нива на достатъчност“. Според изследователите заложената „достатъчност“ в техния модел е доста по-щедра от това, което често предполагат онези, които се противопоставят на силното намаляване на потреблението.

Въпреки че някои изследвания показват, че Земята не е приспособена за живот на повече от 7 милиарда човека, тези прогнози се базират на продължаващия глобален икономически растеж и на съвременния начин на живот, свързан с високо ниво на потребление.

Всъщност, да се осигурят възможности за очакваното нарастване на населението на планетата, ще са нужни големи и мащабни промени в глобалните навици на потребление, широко внедряване на нови технологии и премахването на масовото глобално неравенство, смятат авторите.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x