fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Реките по целия свят са замърсени с антибиотици

В ново изследване на международен екип от учени са анaлизирани проби от речна вода в целия свят. Оказало се , че в  болшинството от тях концентрацията на антибиотици превишава допустимите норми, в някои случай стотици пъти. По този показател най-замърсени са азиатските и африканските реки.

В ново изследване на международен екип от учени са анaлизирани проби от речна вода в целия свят. Оказало се , че в болшинството от тях концентрацията на антибиотици превишава допустимите норми, в някои случай стотици пъти. По този показател най-замърсени са азиатските и африканските реки.
Тъй като антибиотиците попадат във водата и почвата, обитаващите там бактерии мутират и свикват с тези препарати. По тази причина много от антибиотиците стават неефективни против бактериалните инфекции. Освен това, много от гените за устойчивост към антибиотиците, патогенните бактерии в човека заимстват от бактериите в околната среда. Увеличаването на резистентността на бактериите към антибиотиците може да доведе до смъртта на 50 милиона жители на планетата по неотдавнашно изследване на експерти на ООН.
Антибиотиците попадат във водата и почвата чрез остатъците от човешката и животинска жизнена дейност, по тръбите на градските канализации и от фармакологичните производства. Оттам те продължават към реките, моретата и океаните.

Международен екип от учени се заел да провери колко голямо е разпространението на антибиотици в речните води на планетата. С тази цел, те взели проби от повече от 700 участъка на реки във 72 страни. Сред изследваните реки били Дунав, Меконг, Чао Прая, Сена, Темза, Тигър, Ефрат и други. Резултатите от цялото изследване ще бъдат представени на 29-та годишна конференция на SETAC Europe (Society of Environmental Toxicology and Chemistry), която се провежда от 26 до 30 май 2019 година в Хелзинки.

Получените образци са изследвани от микробилози от University of York, Великобритания за наличие на 14 от най-разпространени антибиотика, използвани за лечение. В частност, изследователи търсели наличие на триметоприм, използван преди всичко при инфекции в пикочно-половата система, препарати с широк спектър на действие като ципрофлоксацин и котримоксазол, и други. Тяхната концентрация била сравнявана с пределно допустимите показатели , определени от международния проект AMR Industry Alliance. Този проект се занимава с мониторинг на нивата на резистентност на антибиотиците, които в зависимост от основните съставки на антибиотика могат да бъдат в пределите от 20 до 32 000 нанограма на литър.
Оказало се, че антибиотици присъстват във водата на 65% от изследваните речни участъка, като в 111 от тях са открити концентрации по-високи от допустимите. Най-разпространен е триметоприма, който бил открит в повече от половината случаи. Най-често безопасните концентрации превишавал ципрофлоксацина, който е открит на 51 места. Най-голяма концентрация на антибиотик учените констатирали в Бангладеш. Там антибиотикът метронидзол, използван за лечение на инфекции в устната кухина и по кожата, превишавал 300 пъти допустимата норма.
Местата с най-голямо превишаване на максимално допустимите норми били преди всичко в Азия (23%) и Африка(35%), като особено засегнати са Бангладеш, Кения, Гана, Пакистан и Нигерия.

В Европа най-голяма концентрация на антибиотици учените фиксирали в Австрия. В участъците на река Дунав, където са вземани проби е отчетено наличие на кларитромицин, използван за лечение на инфекции на дихателните пътища като пневмония и бронхит, с почти четири пъти по-високо нивото от пределно допустимото. Въобще Дунав се оказва , че е най-замърсената с антибиотици река. Темза, която се счита за една от най-чистите реки в Европа, също се оказала замърсена, заедно с някои от нейните притоци със смес от пет антибиотика . На един участък от реката и на три от нейните притоци са констатирани нива по-високи от пределно допустимите. Ципрофлоксацинът , лекуващ инфекции на кожата и пикочните пътища, е бил с три пъти по-високи нива от безопасните. Като цяло 8% от тестваните участъци в Европа се казват с по-високи нива на концентрация на антибиотици.
Както се очаквало, най-висока концентрация била отчетена на местата, където се изхвърлят отпадъчните води, местата за депониране на отпадъци, а също така на места с политическа нестабилност, например на границата между Израел и Палестина.

Учените смятат, че тези резултати будят сериозна тревога. Те обръщат внимание, че вниманието на световната общественост трябва да е насочено към внимателната утилизация на медицинските отпадъци на цялата планета и особено в бедните страни. Като следващ етап изследователският екип планира да направи оценка на въздействието на замърсяването с антибиотици върху дивата природа, включително риби, безгръбначни и водорасли. Например концентрацията на антибиотици в някои кенийски реки била толкова висока, че по мнението на експертите нито една риба не може да оцелее при тези условия.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x