Дари
Наука и технологииТехнологии

Аудиоустройство изпраща без слушалки звук точно във вашите уши

Представете си, че вие се предвижвате по света в собствен невидим звуков балон. Вие слушате любимата си музика, играете на компютърни игри, гледате филми или получавате инструкции от своя навигатор в автомобила, като всичко това чувате само вие и то без слушалки, без да пречите на останалите. Сега благодарение на новата аудиотехнология на израелската компания Noveto Systems, това е възможно. Новото устройство насочва звука непосредствено към слушателя без необходимостта за използване на слушалки.

Ако се доверим на кореспондента на The Associated Press, за когото разработчиците са организирали ексклузивна демонстрация на настолния прототип на устройството SoundBeamer 1.0 , преди официалната презентация, усещането от предложеното прослушване е било като от фантастичен филм. Триизмерният звук е бил толкова близко, че чувството е било, че той едновременно прониква и обкръжава. От Noveto System очакват, че тяхното устройство ще имa много различни практически приложения: от възможността на офис служители да слушат музика или да участват в телефонни конференции, без да пречат на колегите си до беззвучни за околните компютърни игри, филми и музика. Липсата на слушалки означава, че могат ясно да се чуват и другите звуци в обкръжаващото пространство.

Източник: Noveto Systems

Технологията използва 3D-сензорен модул, който открива и проследява ушите на потребителя, изпращайки ултразвукови вълни, за да създаде „звукови джобове“ около ушите на слушателя. Устройството може да се слуша в стерео-режим или в 3D-режим. Последният буквално обгръща слушателя със звук, обясняват от компанията.

Източник: Noveto Systems

Демонстрацията е включвала видеоклипове с звукове от природата: лебеди в езеро, ромолене на планинско поточе и жужене на пчели.

„Повечето хора просто казват „Уау, аз не вярвам, че това е възможно“. Ти не вярваш, защото това звучи като говорител, но никой наоколо не чува нищо … Ти си в центъра на всичко. Това се случва около теб“ – споделя своите впечатления производственият мениджър на SoundBeamer Аяна Уолуотър (Ayana Wallwater).

Устройството може да се настрои по такъв начин, че звукът да следва след слушателя, когато той движи главата си. Освен това, той може да се излезе от зоната на действие на устройството и то да не може да бъде чувано.

„Вие не трябва да казвате на устройството, къде се намирате. То не се насочва към едно определено място. То просто ви следва, където и да се движите“ – обяснява Уолуотър.

Въпреки че концепцията за „звуковия лъч“ не е нова, компанията Noveto Systems, явно е станала първата успяла да създаде на базата на тази технология потребителски продукт.

Генералният директор на компанията Кристоф Рамщайн (Christophe Ramstein) е съобщил, че до Коледа на 2021 година компанията ще е готова да пусне в продажба по-компактна версия на новото аудиоустройство.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x