Дари
Прогнози и тенденции

4 прогнози на Бил Гейтс за близкото бъдеще

Тази година много хора я смятат за най-лошата в живота си заради пандемията, причинена от коронавируса. Какво ще се случва за в бъдеще е достатъчно трудно да си представим, а понякога даже страшно. Предприемачът и милиардер Бил Гейтс, един от най-уважаваните филантропи и същевременно най-хулените хора през тази година, споделя своите виждания за това какво ни чака през следващата 2021 година на онлайн конференцията GeekWire 2020. Тя е била посветена на бъдещето в технологиите, бизнеса, науката, здравеопазването, политиката и иновациите.

Ето едни от основните тезиси на Бил Гейтс за близкото бъдеще.

1. Ситуацията с пандемията ще продължи да се влошава, но след това ще започне да се подобрява

„ Понастоящем ситуацията се влошава и ще продължава да се влошава до края на годината”. – казва Бил Гейтс, когато го питат за сроковете, в които може да се победи пандемията от Covid-19.

Но след това той смята, че ситуацията ще започне да се подобрява.

„Хубавата новина е, че най-добрите терапевтични средства, на първо място, на основата на моноклоналните антитела, ще бъдат достъпни към края на тази година или в началото на следващата.“

Освен това на стадий на разработване са много ваксини, така че скоро, най-вероятно в началото на следващата година, две или три от тях, които се намират в третата фаза на изпитания, ще бъдат одобрени.

Но така или иначе, пандемията няма да спре, докато болестта не бъде победена навсякъде по света, предупреждава Бил Гейтс.

„Ние няма да се върнем към нормален живот, докато не се избавим от този вирус по целия свят.“ – отбелязва той.

Някои страни като Нова Зеландия, Австралия и Южна Корея, бързо спряха разпространението на коронавируса, но се сблъскаха с нови случаи на инфекцията, „донесени от чужбина“.

„Така че унищожаването на вируса по целия свят и активното сътрудничество, е това, което сега е действително необходимо.“ – отбелязва той.

2. Ние ще сме много по-добре подготвени за борбата с евентуална следваща пандемия, а също така с някои болести на нашето съвремие.

По думите на Гейтс, правителствата по целия свят днес много по-добре се справят в реагирането срещу пандемията. Освен това борбата за изкореняването на Covid-19, ускори разработването на РНК-ваксини. Традиционните ваксини работят, като силно отслабени или „мъртви“ патогени заразяват реципиента, за да се провокира имунен отговор. РНК-ваксините не представляват цели патогени, а просто техен “шаблон“, който предизвиква аналогичен отговор от имунната система. Ваксините с РНК са по-безопасни за използване, по-прости за производство и потенциално по-универсални.

„Това е многообещаващ подход, както за съкращаване на времето за създаване на нова ваксина, така и за да се получи универсална „фабрика“, която да работи независимо от това с каква болест трябва да се борим – отбелязва Гейтс – По всяка вероятност тази платформа ще се използва за разработване на ваксини против ХИВ, малария и туберкулоза“.

3. Най-сериозният проблем в борбата против промяната на климата ще станат не автомобилите, а сградите

Повечето хора си мислят за борбата срещу промяната на климата от гледна точка на внедряването на такива „зелени“ решения, като слънчевата и вятърна енергетика и все по-голямото навлизане на електромобилите. И въпреки че Гейтс подчертава, че поддържа тези инициативи, по неговите думи, ние се сблъскваме с по-сериозен проблем, когато става въпрос за производството на цимент и стомана.

„Ние нямаме такъв начин за производство на цимент, който да не се съпровожда със значителни изхвърляния на вредни вещества“.-казва той.

Това означава, че въпреки промените на поведението на хората, насочени за намаляване на емисиите на въглерод, технологиите остават единственото решение.

„Без иновации нищо не може да стане“ – уверен е Гейтс.

От друга страна Гейтс е обнадежден, че пандемията, въпреки огромното си въздействие, не се е отразила силно за намаляване на климатичната активност, особено сред младите хора в международен план.

„Въпреки че въпросът с климата е далеч по-труден за решаване от пандемията, широката осведоменост и активност стават все по-големи по този въпрос“- казва Гейтс, сравнявайки кризата с COVID-19 и климатичната криза.

4. Като цяло светът ще става все по-добър

Гейтс е известен със своя оптимизъм и го проявява и сега.

По неговите думи, всъщност не всичко е толкова зле. Бавно, но вярно ние започваме да разбираме, как трябва да се отнасяме към малцинствата, към жените. Освен че намалява смъртността от рак, ние започваме по-добре да разбираме такива болести, като диабета и болестта на Алцхаймер. Има и неуспехи, и пандемията, причинена от коронавируса, е ярък пример за това. Но само преди сто години нивото на смъртност на децата на възраст до пет години е била около 30%. Сега в света няма такива места, където нещата да са толкова зле.

„Прогресът ще продължи. Така че аз съм настроен оптимистично“ – резюмира Гейтс.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x