fbpx
Наука и технологииТехнологии

Създаден е невроморфен компютър, превъзхождащ по брой неврони мозъка на мишка

Корпорацията Intel съобщи за въвеждането в експлоатация на най-големия невроморфен компютър. Системата съдържа сто милиона неврона, което е повече от невроните в мозъка на домашна мишка.

В основата на новия невроморфен компютър е чипът Loihi. Той имитира устройството на мозъка и в него има 130 хиляди изкуствени неврона и 130 милиона синапси (съединенията между невроните). Някои специфични задачи този процесор решава сто пъти по-бързо, отколкото традиционните компютри, притежаващи сравнима изчислителна мощност.

Сега инженерите на Intel са обединили 768 чипа Loihi в oбщ невроморфен компютър с името Pohoiki Springs. Не е трудно да се пресметне, че системата има около сто милиона неврони. Това е повече от тези в мозъка на домашна мишка, в който има около 71 милиона нервни клетки и е сравнимо с тези в мозъка на плъх (около 200 милиона). А трябва да отбележим, че плъховете са известни със своята съобразителност.

Източник: Intel

Създадената система се оказала достатъчно компактна. Pohoiki Springs заема приблизително толкова място, колкото пет стандартни сървъри. Използваната мощност също е достатъчно скромна – всичко на всичко 500 Вт. Системата скоро ще е достъпна за облачни изчисления от членовете на Общността за невроморфни изследвания към Intel (Intel Neuromorphic Research Community). За тази цел корпорацията ще предостави и съответстващото програмно осигуряване.

невроморфен компютър
Източник: Intel

Разработката е предназначена да се оцени потенциала на невроморфните компютри за решаването на широк кръг задачи, изискващи голяма изчислителна мощност.

В частност, много проблеми в най-различни области, от логистиката до химията, могат да бъдат сведени до търсенето на оптимален път в графи. Графът представлява множество точки, съединени помежду си, като всеки член на това множество се нарича връх, а връзката между два върха се нарича ребро. Например, това могат да бъдат населените пунктове, съединени между себе си с пътища, а картата представлява техния граф. Схемата на роднинските връзки, взаимодействията между химически вещества и много други подобни елементи и връзки могат да бъдат изобразени във вид на граф.

невроморфен компютър
Източник: Intel

Класическа задача за теорията на графите се явява тази за китайския пощальон, който трябва да обходи всички улици и да се върне в началния пункт, преодолявайки колкото се може по-късо разстояние. Именно подобни проблеми стоят пред транспортните компании. В много случаи пълният подбор на всички варианти на маршрути е непосилен и за най-мощните компютри. Математици от много години работят над алгоритми, оптимизиращи намирането на най-точното решение. Сега изследователите искат да проверят доколко ефективни ще се окажат подходите, разработени специално за невроморфен компютър. Търсенето на оптималния път в графа е само частен случай на задачите, в които трябва да се намери най-доброто решение, отчитайки съществуващите ограничения. Примери за други подобни задачи са планирането на разписанията на полетите на авиокомпаниите или бюджета на голяма компания. Именно тук Pohoiki Springs може да се прояви от най-добрата си светлина.

Специалистите възнамеряват да използват новата система също в такива традиционни за невронните мрежи области, като разпознаването на образи и търсене на изображения в определени структури.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x