fbpx
СамопознаниеЧовекът

Социалните навици в бъдеще ще стават все по-важни: 5 признака, че ги притежавате

Не се страхувайте да изглеждате подлизурко, когато правите комплимент, бъдете ентусиаст, благодарете искрено, слушайте с внимание и използвайте езика на тялото.

Изследване на учени от Оксфордския университет е показало, че добрите социални навици помагат за успеха в кариерата, особено ако работите в сфера, която все повече се автоматизира. Тези, на които им липсва добра комуникативност, имат по-слаби шансове да получат повишение на работа или покана за по питие след работа. Но има и добри новини. Социалните навици могат да се подобрят. И като за начало е добре да ги измерите, например с помощта на следния чек-лист от пет признака.

Вие можете да хвалите хората за техните успехи

На всеки от нас понякога му се иска да бъде особено забелязан. Ако колегата ви или ваш близък е успял в нещо „да победи“, да постигне добър резултат, то непременно споделете това, поздравете го и покажете, че вие сте забелязали неговата необикновеност. Например, предстои ви интервю. Потърсете информация за рекрутъра преди срещата и му направете комплимент, свързан с професионалните му успехи. На шефа си е уместно да благодарите за обратната връзка. Не се страхувайте да изглеждате подмазвач, когато правите комплимент. В главата на човек, на който му казвате нещо приятно, това ще звучи като неподправена истина, а не като прекалена похвала.

Вие можете да слушате и да слушате

Това не е толкова лесно, колкото може да ви се струва. Хората, които наистина могат добре да слушат, правят силно позитивно впечатление. Изследване на Лабораторията за социална когнитивна невробиология в Харвардския университет е показало, че 60% от времето хората говорят за себе си. А когато не говорят , то мислят какво точно да отговорят. Най-добрата стратегия за подобряване на своите слушателски навици се състои от три пункта:

Старайте се да четете езика на тялото на човека, с когото разговаряте;

Пробвайте да разберете за какво той мисли;

Опитайте да разберете какво той чувства;

Не си струва да използвате и трите съвета едновременно при всеки разговор. Практикувайте ги постепенно.

Вие сте изпълнен с ентусиазъм

Нас ни привличат хора, които споделят своята положителна енергия с околните. Те са оптимисти, пълни с ентусиазъм и позитивни в своя светоглед. За да станете такъв човек в очите на другите, старайте се да не ги обвинявате, да се оплаквате за стеклите се обстоятелства, когато това може да се избегне, и никого не унижавайте.

Вие ефективно използвате езика на тялото

Социалните навици са много повече от това да произнасяте правилните думи. Обърнете внимание на езика на тялото си. Гледайте хората в очите и не се отвличайте към социалните мрежи по време на разговор. Постоянно бягащият поглед , отсъствието на зрителен контакт се усеща от събеседника като нежелание да се общува и да се игнорира отсрещната страна. Ако човек сиди, то вземете си стол и седнете до него, защото на никой не му е приятно да висите над него и да му говорите прав.

Вие лесно можете да благодарите на хората

Този признак въобще не е по-маловажен от останалите. Да се благодари на хората за това, което са ви дали и направили за вас, е най-нормална вежливост, която някои пренебрегват.“Благодаря ви“ е универсален израз, който е уместен за събеседване, делова среща, конференция, а също в кореспонденцията с колеги, партньори или приятели. Отличен начин да благодарите на някого за отделеното време е да му напишете ръкописна бележка, но не задължително, ако нямате такава възможност. Също толкова подходящо е изпращането на съобщение или мейл, като е добре да го направите в рамките на няколко часа след събитието.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x