fbpx
На фокусНаука и технологииТехнологии

Цифрова среща: Как VR „възкресява“ мъртвите

В Южна Корея са организирали среща на майка с нейната починала дъщеря във VR-среда. Технологията на виртуалната реалност (VR) все повече навлиза в много сфери на съвременния живот, а сега са и намерили още едно приложение. Южнокорейката Чан Чжи Сун , чиято дъщеря Нейон е починала от рядко заболяване през 2016 година, е успяла отново да се „срещне“ със своята дъщеря и даже да отпразнува с нея рождения и ден, съобщава Independent.

Чан Чжи Сун е взела участие в снимките на документалния филм „Аз те срещнах“ (I met you), в който разработчиците са я срещнали с починалото и дете. Работата над този проект е продължила осем месеца.

Инженерите са използвали реални фотографии и видеа на Нейон , а също така записи на нейния глас, за възпроизвеждане нейния виртуален модел. Освен това млада актриса е „подарила“ на VR-модела своите движения.

Чен, като всяка майка, преживява много тежко смъртта на Нейон. На тялото си тя има татуировки с нейното име и рождена и дата. На врата си носи постоянно огърлица с пепел от кремацията на детето и посещава много често гробището, на което е погребана Нейон.

Когато проектът за създаването на виртуална реалност е бил вече готов, на Чaн са и дали VR-шлем и тактилни ръкавици. Срещата между майката и дъщерята се е осъществила в парка, в който те много често са били заедно, който също бил пресъздаден чрез виртуална реалност. Найон изскочила пред майка си с думите „Къде се загуби, мамо? Липсвах ли ти?“.

Чан не успяла да сдържи сълзите си, внимателно протегнала ръцете си и благодарение на тактилните ръкавици, успяла да почувства докосването си до ръката на детето. След това те двете отпразнували рождения ден на детето, духайки свещичките на празничната торта. Детето си пожелало никога повече майка и да не плаче.

Чан Чжи Сун казва, че е взела участие в този документален филм за да окаже подкрепа на тези, които са загубили детето си, брат или сестра, или друг много близък роднина.

„Изминаха вече три години от смъртта на дъщеря ми и сега аз вече смятам, че трябва повече да я обичам, а не да скучая и да страдам, за да мога следващия път, когато я видя, да се чувствам по-уверена. Надявам се, много хора ще помнят за Нейон след гледането на филма“ – е написала Чан в своя блог.

„Може би това беше истински рай. Аз се видях с Нейон, която ме посрещна с усмивка, даже и за кратко, беше много щастливо време. Мисля си, че осъществих своята мечта“ – казва жената.

Порталът Futurism отбелязва, че използването на технологията засега не е съвършенна, но в близко бъдеще общуването с починали близки роднини чрез VR ще стане нещо много нормално в съвременното общество. С производството на филма се е занимавал цял екип от специалисти, но в бъдеща перспектива е много вероятно да се появи отделна платформа, където потребителят да вкарва фотографии и видеа, създавайки VR-модел на всеки човек, с който той желае да се види отново. Няколко стартапа вече активно се занимават със създаването на такива приложения на професионално ниво, позволяващи да общуваш във виртуална реалност с починали членове на семейството.

Трудно е да се предвидят последствията, преди всичко морално-етичните, а и психологическите, от използването на тази технология, особено в съчетание с изкуствен интелект. Едно от предположенията е, че има вероятност това да помога да се преживее по-лесно загубата на близък и ще даде сили на човек по-лесно да продължи напред. Но не е изключено, че много хора могат да развият зависимост от такъв виртуален свят и да прекарват в него повече време, отколкото в реалния.

Някои експерти предсказват, че бъдещото общуване с умрелите ще излезе извън пределите на виртуалната реалност и в реалния свят ще се появят специални роботи-андроиди, „изобразяващи“ починалия роднина.

Ако искате да видите художествената интерпретация на подобен сценарий и възможните последствия (според прекрасния сценарист Чарлз Брукър), ви съветваме да гледате първата серия от втори сезон на култовия британския научно-фантастичен сериал „Черното огледало“ (Black Mirror), наричаща се „Be Right Back“, заснета още през 2013 година.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x