Дари
Наука и технологииТехнологии

На база платформата на Volkswagen за електромобили ще строят „слънчеви“ яхти

Немският автопроизводител Volkswagen се е договорил да си сътрудничи с производителя на яхти със слънчеви батерии Silent Yachts. Те планират съвместно да създадат морски електрически катамаран, оборудван със силов агрегат на базата на платформата MEB, разработена за електромобилите на германския автомобилен гигант.

Силовият агрегат на база на МЕВ се отличава с голяма мощност, безшумност и ниско ниво на вибрации. За него е характерно, че има сравнително евтино и лесно обслужване. Освен това, използването на МЕВ в масовите електромобили за сметка на мащабите ще намалява стойността на компонентите и съответно разходите за производството на яхти.

От своя страна австрийската компания Silent Yachts е една от пионерите в изработването на неутрални на СО₂ яхти на слънчева енергия. Компанията е със седалище в Австрия и дава работа на около 400 души, включително и в корабостроителници в Италия, Китай и Тайланд. Основателите на Silent Yachts Хайке и Михаел Кьохлер са прекарали повече от 8 000 дни в морето и са изминали общо над 75 000 морски мили по света. След 23 години кръстосване на морета и океани с моторни и ветроходни яхти, двамата са стигнали до извода, че трябва да се търси екологично чист начин за енергозахранване на моторните яхти.

Silent 55

От 2005 до 2009 г. след четири години непрекъснати изследвания се появява първата океанска яхта Solarwave 46 , която използва изключително слънчева енергия не само за задвижването, но и за захранване на цялото оборудване на борда. В момента Silent Yachts имат няколко модификации, оборудвани със слънчеви панели. Най-малката е Silent 55, чиято дължина е приблизително 17 метра (55 фута) и се продава на цена от 1,97 милиона евро. Този модел може да изминава 160 километра на ден, използвайки единствено слънчева енергия.Следващите са Silent 60 и Silent 80. Флагманът на Silent Yachts е 24-метровата (80 футова) трипалубна яхта Silent 80 3-Deck, която е на цена 5,51 милиона евро.

Silent 80 3-Desk

В качеството на основен източник на енергия в новата яхта, чиято модификация ще е известна като Silent 50, ще се използват слънчеви панели. Резервното захранване ще се осигурява от дизел генератор. Аналогична схема за енергозахранване се използва и в другите проекти на Silent Yachts.

Дизайнът на новия електрически катамаран е разработен от специалистите на испанската Cupra, която представлява спортното подразделение на принадлежащата на Volkswagen автомобилна компания Seat. Те са придали на новата яхта по-футуристичен вид, отколкото на досегашните модели на Silent Yachts.

Silent 50

Създаваната заедно с Volkswagen нова яхта Silent 50, съдейки по името, ще бъде с дължина от приблизително 15 метра (50 фута). Информация за нейните характеристики и цена засега няма, но по всяка вероятност, те ще са близки до тези на Silent 55.

Началото на производството на Silent 50 е планирано за 2022 година. След отработване на всички използвани технологии, в следващите четири години във Volkswagen планират да създадат около 50 модела яхти със силови агрегати на базата на МЕВ. Планира се да бъдат използвани електродвигатели с мощност 2х50kW, 2х150kW и 2х300kW в зависимост от модификациите на яхтите. Новите електрически морски съдове ще излизат на пазара всяка година или даже по-често, ако пазара поиска това.

Немският автомобилен гигант не за пръв път търси своето място в корабостроенето. В началото на века компанията в лицето на подразделението си Volkswagen Marine произвеждаше дизелови двигатели за водния транспорт. С подкрепата на Volkswagen през 2009 година беше разработен катера Greenline 33, снабден с хибриден силов агрегат и слънчеви батерии. Явно в бъдеще Volkswagen и Silent Yachts освен да заемат сериозно място в пазара на морските електрически яхти, ще допренесат за драстичното намаляване на емисиите на CO₂ в този сегмент на водния транспорт, като с това ще допринесат за опазването на околната среда.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x