fbpx
Здраве и дълголетиеНа фокусЧовекът

Как да “изпуснем парата” и при това никого да не засегнем: 7 проверени начина

Понякога преживяваме толкова силен стрес, особено в напрегнатите дни преди коледните и новогодишни празници, че ни се иска да викаме и даже да се сбием. Но действително ли може да ни помогне подобен начин на изразяването на емоциите? В преживяването на негативните чувства често помага катарзиса, тоест освобождаването от всички неприятни усещания и мисли. Но нима, поддавайки се на емоциите, ние не рискуваме да нараним себе си и хората около нас? Има няколко безопасни начина за „изпускане на парата“, които ни позволяват да достигнем до катарзис и при това на никого да не навредим.

Движете се

Излезте на крос, покарайте велосипед, потанцувайте под звуците на силна музика, подскачайте. Представете си дете, което е преизпълнено с емоции. То няма просто да сиди на едно място, нали? Можете да си изберете такъв вид спорт, който предизвиква изработването на много адреналин, например алпинизма или спортното катерене, които са отличен начин да изкарате всичко това, което се е натрупало във вас.

Прогресивно разпускане на мускулатурата

Не се страхувайте от сложното наименование на това упражнение. Всъщност то е много просто и изисква минимум време. Неговият смисъл се състои в това последователно да се стягат и разпускат всички части на тялото. Започнете от главата, като напрегнете тази зона максимално силно, a оставите останалите части на тялото в отпуснато състояние. След това рязко разпуснете напрегната мускулатура. Преминете към раменете и така последователно чак до стъпалата на краката.

Вдигнете шум

Най-лесните варианти са да повикате във възглавницата или пък ако имате кола, да откриете пусто място за паркиране, да включите силно музиката и силно да попеете. Ако пък искате да съвместите социалните контакти и освобождаването от емоциите, може да си направите караоке вечер с приятели.

Опишете всичките свои чувства

Писмените практики често се използват в психотерапията и действително могат да помогнат в преживяването на негативните емоции. Ако имате страх от чистия лист, пробвайте да напишете нещо в свободен текст, техника при която не обмисляте какво предварително да напишете. Може даже сто пъти да повторите „Аз не знам за какво да пиша. Аз не знам за какво да пиша…“. Накрая ако искате може да разкъсате или изгорите всички изписани страници.

Заемете се с творчество

Посетете занятия по рисуване или керамика. Самият процес на това, което ще правите със собствените си ръце, действа не по-лошо от писането. Има и доста по-драстични начини, които са по-скоро антитворчество, например да начупите стария си телевизор, но естествено при условие, че го направите безопасно без да се нараните.

Пробвайте огненото йога дишане

Огненото дишане е техника от йога, при която вие правите бързи, ритмични и непрекъснати издишвания за разпускане. Продължителността на издишване трябва да е равна на тази на вдишване, като дишането се изпълнява задължително през носа със затворена уста.

Използвайте старомодни начини

Учените предполагат, че Аристотел е споменал за катарзиса, когато е говорил за драма, разигравана на театрална сцена и водеща до душевно пречистване. Тоест ние наблюдаваме за преживяванията на героите и самите ние изпитваме подобни емоции. Не е задължително да търсите билети в театър, особено в тези празнични дни. Достатъчно е да потърсите в Netflix или друга платформа някоя сантиментална драма или комедия. Можете и в YouTube да си потърсите някоя подборка със симпатични видео.

Източник

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x