fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Как имунитетът ускорява стареенето

Заради енергийни проблеми имунните Т-клетки провокират общо възпаление, каращо организмът да остарява по-бързо.

С възрастта имунитетът започва да работи по-зле. Той по-слабо реагира на ваксини, трудно се бори с инфекции, появяват се други подобни проблеми, свързани с имунитета. Една от причините за това е, че в стареещите имунни клетки по-лошо работят митохондриите, тоест клетъчните органели, които осигуряват енергия на клетката. Зле работещите митохондрии не доставят достатъчно енергия и едновременно с това произвеждат много опасни странични продукти. Такива митохондрии се смятат за една от главните причини за стареенето.

При тези процеси старите имунни клетки сами по себе си ускоряват стареенето на другите тъкани и органи. При възрастните хора и животни се развива хронично възпаление, което понякога го наричат възрастово възпаление. Като инструмент за защита, възпалителната реакция трябва да помага в борбата с инфекциите и с болните клетки, но самото възпаление само по себе си може да вреди на здравите тъкани. И ако възпалението започне по погрешка заради това, че се е повредил имунния механизъм на възпалителния контрол, то здравите клетки започват да страдат от това. С възрастта такова фоново възпаление може да ускори стареенето на целия организъм.

Екип от учени от Мадридския автономен университет, от Висшия съвет за научни изследвания на Испания и други научни центрове е изследвал каква роля играят дефектните Т-клетки при такова възрастово възпаление. По принцип Т-лимфоцитите преследват патогените, унищожават инфектираните и ракови клетки, регулират силата на имунния отговор, помагат на В-клетките да синтезира антитела, а освен това синтезират възпалителни сигнали, но само толкова колкото са нужни. Но ако в Т-клетките митохондриите не работят нормално, то Т-клетките започват да отделят прекалено много възпалителни молекули.

Участниците в изследователския екип чрез методите на генетичното инженерство са повреждали митохондриите на Т-лимфоцити на мишки. Тези мишки на седмия месец изглеждали като доста по-възрастни екземпляри, а не както обикновените млади гризачи. Те били отпуснати, със забавени движения, отслабнали и с намален обем на мускулите. Сърцето работило по-зле, губили тегло, но най-вече организмът им се борил по-зле с инфекциите. „По паспорт“ животните били още много млади, но енергийните нарушения в Т-лимфоцитите ги застарили преждевременно. С други думи , дефектните Т-клетки действително отговарят за общото стареене на организма.

В статията в списание Science, където са публикувани резултатите от изследването, се казва, че такова имунно стареене може да се спре и даже да се обърне в обратната посока.

В един от експериментите на мишките с повредени Т-клетки им давали вещество, което блокирало протеина TNF-α (Tumor Necrosis Factor alpha – тумор некротизиращ фактор алфа), който представлява една от сигналните молекули, които стимулират възпалителните реакции и която в изобилие отделяли Т-лимфоцитите на експерименталните мишки. При подтискането на този възпалителен сигнал, при мишките се засилвала силата на захващане в лапите, тоест се засилвали мускулите, сърцето започвало по-добре да изтласква кръвта, а самите животни започвали по-добре да се ориентират в лабиринт, тоест се подобрявали когнитивните им функции.

В друг експеримент на мишките им давали вещество известно с името никотинамидадениндинуклеотид, или съкратено НАД. Това е една от най-важните молекули-посредници, участваща в енергийните реакции на митохондриите. С помощта на допълнителен НАД лимфоцитите трябвало отчасти да запълнят недостига на енергия, която възниквала заради дефектните митохондрии и да причинявала вреда на организма. Мишките, които получили НАД, станали по-активни и при тях се подобрила работата на сърцето.

Инхибитори на протеина TNF-α понастоящем се изписват при хронични възпаления, например равматоиден артрит. Освен това съществуват препарати, които повишават нивото на НАД. Може да се предположи, че с тяхна помощ е възможно да се спре стареенето не само при мишките, но и при хората. Но както се отбелязват учени, мишките при експеримента остарявали по неестествен начин заради специалната мутация в митохондриалния протеин на Т-клетките. Като резултат те са доказали, че Т-клетките могат да имат непосредствено отношение към стареенето, но изрично подчертават, че не е факт, че начините, с които се забавяли процесите на стареене при експерименталните мишки, ще проработят при хора, остаряващи по обичаен начин.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x