fbpx
Наука и технологииТехнологии

Създаденa е домашна акумулаторна батерия, работеща без инвертор

Германският стартъп Sax Power е пуснал в продажба акумулаторна батерия за дома, предназначена за включване към домашната електрическа мрежа с променлив ток без използването на традиционните инвертори. При това, по думите на компанията , този нов модел се отличава с 50% по-голям капацитет и по-дълъг срок на годност в сравнение със стандартните акумулатори.

Битовите фотоволтаични системи могат да осигуряват достатъчно екологична и евтина енергия за дома. Но един от основните проблеми на тези системи е, че обикновено, когато се генерира най-много електроенергия, консумацията е относително ниска (по обед) , а в часовете пик на консумация генерацията не е толкова голяма. Чрез своята нова патентована разработка от Sax Power предлагат решение на този проблем.

Устройството е проектирано да се зарежда с постоянен ток и може да отдава както постоянен, така и променлив електрически ток. Във втория случай преобразуването се осъществява не с използването на транзистори, както е досега обичайната практика, а за сметка на уникално интелигентно цифрово управление на клетките на батерията. То осигурява независимо получаване на енергия от всеки от блоковете на захранване, които са съединени с каскадни Н-мостове.

Това позволява създаването на синусоида, типична за променливия ток, от отделни напрежения на постояннотоковите клетки. Тъй като преобразуването се осъществява от специално създаден софтуер, то ефективността на устройството достига 99%.

Акумулаторът Sax Power поддържа два начина за инсталиране: стандартен, чрез който се постига мощност от 4,6 kW и ток от 20 A, и предполагащ бърза връзка при мощност до 3,7 kW при 16A. Вторият вариант включва свързване на акумулаторната батерия към домашната електрическа система чрез обикновен контакт, без да се правят промени в окабеляването.

Това решение е станало възможно благодарение на използването на измервателни токови трансформатори за оценка на параметрите на електрическата мрежа. За оптимизиране на работата на устройството се използва и стойността на напрежението на входа на къщата, като тази информация се предава от сензора към батерията чрез безжична комуникация.

В основата на технологията на новия акумулатор са литиево-желязо- фосфатни елементи. Трябва да се отбележи отсъствието на кобалт, който се явява един от най-спорните компоненти в акумулаторите, както от гледна точка на сигурността, така и от екологична и етична гледна точка. Базовият модул е с тегло 52 кг и има капацитет от 5,2 kWh. Освен това трябва да се отбележи и неговата компактност – 53 х 53 х 25 см. Чрез инсталиране на допълнителни модули капацитетът може да бъде увеличен до 15,6 kWh.

Предполага се, че доставката на първите акумулаторни батерии да започне през есента на тази година. Стандартната батерия е на цена 5 079 евро, докато модификация с подобрено измервателно оборудване, което поддържа безжична комуникация, ще струва 5210 евро. Устройството се предлага с 10-годишна гаранция. Както отбелязва производителят, неговата разработка е по-лесна за инсталиране от конвенционалните акумулаторни батерии поради липсата на необходимост от свързване на инвертор.

През май Sax Power са спечелили германската награда за иновации German Innovation Award и сега ще участват във финала на конкурса EES AWARD, който ще се проведе през октомври в Мюнхен. От стартъпа заявяват, че иновативната акумулаторна батерия е само началото в тяхната нова технология. В бъдеще от Sax Power възнамеряват да представят свои решения и за автомобилната индустрия.

Източник

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x