fbpx
Наука и технологииТехнологии

Odyssey 21 – електрическият „монстър” за offroad състезанията Extreme E

Организаторите на състезанията Formula E, в които вземат участие единствено напълно електрически болиди, представиха своя нов състезателен автомобил, предназначен за „родствени” offroad състезания Extreme E. Този електрически SUV е получил името Odyssey 21 и за пръв път е представен пред широката публика на фестивала Goodwood Festival of Speed, провеждащ се във Великобритания.

Размерите на Odyssey 21 са съответно 2,3 метра ширина, 1,9 метра височина и 4,2 метра дължина. Теглото му е 1 650 килограма. Неговите 940- милиметрови колела се задвижват от четири електродвигателя, по един за всяко колело. Общата мощност на двигателите e 440 киловата ( 550 конски сили), което позволява на Odyssey 21 да се ускорява от 0 до 100 километра в час за 4,5 секунди.

Електрическият  SUV
Електрическият SUV Odyssey 21 в действие
Източник: Extreme E

Odyssey 21 е произведен от  френската компания  Spark Racing Technology, с батерия от Williams Advanced Engineering. В него е  използвана  тръбна рамка от ниобиево-стоманена сплав, с повдигнато окачване, а гумите ще се доставят от  Continental.

По време на фестивала, Odyssey 21  преминал през състезателното трасе на  Goodwood.  Въпреки че е все още опитен образец, той смело може да се определи като автомобил – монстър. Шведската автомобилна състезателка Микаела Ахлин-Котулински (Mikaela Ahlin-Kottulinsky), която е зад волана на  автомобила,  поразена от възможностите на Odyssey 21, в края на етапа изразява своето възхищение  с не съвсем цензурна фраза, пресичайки финалната линия.

Тестовете на E-SUV-a ще започнат през септември тази година, като от компанията –доставчик Spark Racing Technology планират да произведат и доставят 12 екземпляра от окончателната версия на състезателния offroad електрически автомобил до март следващата година. Разработеният прототип на Odyssey 21 се смята за базов модел за Extreme E и екипите ще могат да разработват собствени трансмисии, да видоизменят различните елементи на каросерията, да правят и други модификации. Пълноценните състезания в Extreme Е се планират да започнат през 2021 година. Както през първите сезони на Formula E, в екстремалното рали ще участват еднотипни автомобили и разбира се те ще бъдат Odyssey 21 . Организаторите на Extreme Е разработват вече правилата за провеждане, определят местата за бъдещите състезания, търсят спонсори и информационна подкрепа.

Алехандро Агаг (Alejandro Agag), основател и главен изпълнителен директор на Formula E, споменава  за петте планирани места за състезания от серията Extreme E, когато тe започнат  през 2021 г. „Независимо дали е в Арктика, Хималаите, Амазонка, Сахара или на островите в Индийския океан, този автомобил ще покаже качествата  на E-SUV, не само на ентусиастите в моторните спортове, но и на потребителите, които искат да допринесат за спасяването на планетата ни, избирайки  електрически SUV”.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x