fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Да го качиш на камион: „Ролс-Ройс“ ще построят 15 атомни централи с малки модулни реактори

Едно от най-перспективните направления в съвременната енергетика са малките атомни електроцентали (АЕЦ), снабдени с модулните ядрени реактори, които могат да се превърнат в много конкурентноспособна алтернатива на сегашните АЕЦ. В близкото десетилетие във Великобритания се планира да бъдат построени 10-15 такива електроцентрали, заявяват от компанията Roll-Royce. Модулите, от които ще се сглобява подобен реактор, ще могат да бъдат превозвани с обичаен тежкотоварен транспорт.

По принцип при правилна и безопасна експлоатация атомните електроцентрали замърсяват околната среда много по-малко, даже с радиоактивни вещества, отколкото топлоелектрическите централи. Освен това АЕЦ не изхвърлят в атмосферата вредни продукти, които в ТЕЦ са резултат от процеса на горене на изкопаемите горива. При делението на един килограм уран-235 се отделят 2,5 милиона пъти повече енергия, отколкото при изгарянето на един килограм въглерод, което от своя страна води до драстична разлика в разходите за транспорт на гориво.

В момента, по данни на изданието New Atlas, което цитира Световната ядрена асоциация , по цялата планета функционират 448 граждански атомни реактора и още 53 се намират в процес на строителство.

Класическата атомна електроцентрала представлява огромно съоръжение с няколко реактора, сумарната мощност на които се изчислява с гигавати. Площта, която заема една АЕЦ обикновено е над 400 хиляди квадратни метра.

Подобни централи се строят дълго и цената е доста висока. Обикновено АЕЦ се използва като базова мощност и снабдява цели региони с електроенергия, за което пък са нужни дълги електропреносни линии.

В последните години активно се обсъжда алтернативен подход в атомната енергетика, при който да се използват малки модулни реактори (small modular reactor). Предполага се, че този неголям реактор ще се сглобява от няколко модула, изработени в завода-производител.

По този начин производството на реактора ще става в строго контролирани условия на заводско серийно производство. На място само ще остава да се осъществи присъединяването на тези модули един към друг, подобно на детайли от конструктор. По замисъла на проектантите, такъв подход ще направи атомните централи още по-безопасни.

Освен това изграждането на този реактор ще се осъществява за доста по-кратък период. Мрежа от такива неголеми АЕЦ ще може много по-гъвкаво да реагира на нуждите от електроенергия на потребителите, отколкото малко количество огромни атомни електроцентрали.

Roll-Royce може би ще стане първата компания, която ще осъществи в реалност тази идея. Британското правителство вече е обещало да финансира този проект с 18 милиона паунда. Приблизително същата сума ще вложи и самия концерн.

Предполага се, че всяка централа ще има един реактор с мощност от 440 МВт, като произвежданата електроенергия ще може да обезпечава град със 750 000 жители (например Лийдс). Площта, заемана от централата, ще е около 40 хиляди квадратни метра (десет пъти по-малка от тези на големите АЕЦ), от които самият реактор ще бъде разположен на около 6 хиляди квадратни метра. Експлоатационният срок за реакторите се предполага да бъде 60 години.

В Roll-Royce се надяват първите доставки на електроенергия да започнат през 2029 година и цената за 1МВтч да бъде 60 паунда.

Компанията планира да построи във Великобритания 10-15 такива електроцентрали. В случай на успешно внедряване се планира и износ на такова оборудване, като потенциалният пазар се оценява на 250 милиарда паунда.

В компанията подчертават, че не планират да експериментират с нов вид ядрено гориво, системи за охлаждане и други системи, включени в реактора. Разработеният реактор ще представлява мащабирана и минимално модифицирана версия на добре познатите сегашни версии на реакторите, които са доказали своята надеждност. По този начин възможният риск при новите внедрявания ще се сведе до минимум.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x