fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Починете от себе си. Как да бъдете свободни в свободното си време

Най-лошото нещо, което можете да направите, когато наистина искате да си починете, е да бъдете себе си. Защото да бъдеш себе си в обичайния смисъл означава да работиш, да се тревожиш, да обмисляш планове и проблеми, да отговаряш на обаждания и съобщения. Тоест да правиш всичко, от което ти е писнало.

Да починеш истински = да починеш от себе си

Това не означава, че трябва влезете в кожата за някой друг, за да да си починете, въпреки че часовете по актьорско майсторство също са добра идея. Съществуват няколко доказани метода, които дават желания ефект.

Излезте от рутината

Мозъкът се рестартира, когато сменяте средата и изпълнявате необичайни, но приятни задачи. Според научни доказателства, най-лесният и ефективен начин да излезете от рутината е да пътувате. На разстояние е по-лесно да се дистанцирате от ежедневните стресови фактори и тревожни мисли. Но за да промените обстановката, не е задължително да пътувате далеч. Германският блогър Маркъм Хайд разказва как една вечер, вместо да гледа телевизия и да проверява по навик имейлите си, той се поддал на спонтанен импулс, качвайки се на велосипеда си за да стигне до близкото горско езеро, в което да поплува и след това да се наслади на залеза. Така преди да си легне той се хванал на мисълта, че това кратко пътешествие му донесло много повече впечатления, отколкото целия уикенд.

Не правете нищо

В днешния свят, обсебен от ефективността и управлението на времето, безделието определено е непозната практика, обяснява философът от Дъблин Брайън О’Конър, автор на книгата „Празнота“ ( „Idleness“ ). Да не правиш нищо не е толкова лесно, колкото изглежда. Вашият мозък, свикнал с постоянна работа, толкова свиква с потока от информация и външни стимули, че по време на почивка започва да компенсира липсата им с така известното явление руминация, тоест безкрайното превъртане на мисли за миналото и бъдещето, предизвикващи безпокойство. Как да избегнем този страничен ефект? Пробвайте с „никсен“. Така холандците наричат изкуството да не правиш нищо и да се наслаждаваш на празнотата в главата си.

Планирайте си предварително времето, така че в един от почивните дни за известно време да не правите абсолютно нищо.

Създайте подходяща среда на „никсен“, като приберете вашите електронни устройства, поставете възглавниците на дивана, за да е по-удобно да седите, или приближете любимия си стол близо до прозореца. Ако не обичате просто да седите, излезте на разходка в парка – просто не носете смартфона и слушалките със себе си: ще имате време да слушате любимия си подкаст в понеделник.

Първият път се опитайте да безделничите за около 30 мин. И не се притеснявайте, ако мозъкът ви се опита да провали експеримента още в началото, провокирайки ви да включите любимия ви сериал или да измиете чиниите. С течение на времето мозъкът ще свикне с безделието и ще започне да му се наслаждава.

Ако се интересувате от идеята да не правите нищо, можете да разгледате книгата „Autopilot. The Art and Science of Doing Nothing”. Научният журналист Андрю Смарт вярва, че да изключиш от всички работни дела е просто необходимо състояние за мозъка.

Планирайте това, което ви прави щастливи

И накрая, най-очевидният начин да си починете добре е да направите нещо, което отдавна сте искали, но не сте имали достатъчно време. За да започнете, направете възможно най-голям списък с такива желания. И не забравяйте да включите в него общуването. Може да е крос с приятел, вечеря със семейството на необичайно място, групов клас по йога. Да проявиш социална активност е чудесен начин да облекчиш натиска от ежедневния стрес.

И още един съвет от предприемача и инвеститора Крис Диксън

Това, което гениите правят през уикендите, всички останали започват да го правят след десет години през делничните дни. Става въпрос, че много иновации като криптовалутите или 3D печат са започнали като хоби. Така че обърнете внимание как прекарват свободното си време познати, които цените за интелигентността и таланта им. Ако техните хобита изглеждат също толкова луди или безсмислени, може би трябва да опитате и вие.

Приятен уикенд!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x