fbpx
СамопознаниеЧовекът

IQ…EQ…RQ? Какъв тип интелигентност е необходима за силни и пълноценни връзки с хората около нас

Най-вероятно сте чували за EQ – емоционална интелигентност или IQ – коефициент на умствена интелигентност. Но е по-малко вероятно да сте добре запознати с RQ – релационната интелигентност или способността да се ориентирате добре във взаимоотношенията. Нашият духовен, физически, финансов, емоционален и професионален напредък е свързан с това кого пускаме в живота си. Тези хора могат да бъдат разделени на четири категории и с всяка от тях трябва да изграждаме различен вид взаимоотношения.

Релационната интелигентност става все по-значима, защото хората, с които взаимодействаме, неизбежно влияят на определени области от живота ни.

Но какво е релационна интелигентност?

Релационната интелигентност се състои в способността първо да определим кой да бъде част от нашия живот и какво място той ще заеме в него, а след това да изградим взаимоотношения си въз основа на това съотношение. Това ни дава представа колко усилия и време трябва да влагаме във взаимоотношенията си с различните хора около нас.

Първата стъпка в това отношение е да характеризирате връзката си с даден човек. Може да помислите за класификация в четири основни категории:

1. Приятели

В приятелските отношения не трябва да се държите по същия начин както на работа, където хората просто обменят умения. С други думи, ако не вложите талант или способности в работата си, тогава няма да има никаква връзка.

Но общуването с приятелите не е бизнес връзка. Това е единственото пространство, където можем да бъдем себе си. С приятелите си ние си казваме: „Аз съм това, което съм и няма нужда да се опитвам да бъда някой друг“.

Това не означава, че не растете и не се развивате. Просто в основата на личните взаимоотношения лежи приемането.

2. Партньори

Партньорите често се бъркат с приятелите . Но именно релационният интелект позволява да разпознаете разликата.

Когато класифицирате някого като партньор, това означава, че нямате достатъчно време, интерес или желание да изградите близки приятелски отношения. Това са връзки, в които човек по някаква причина не иска да навлиза по-надълбоко, оставяйки ги на повърхността.

Най-вероятно това се дължи на липсата на химия или общи интереси, или има нещо във характера на отсрещната страна, което ви кара да се чувствате несигурни.

Дори ако в живота смятате някого за „добър човек“, не забравяйте, че всеки, който може да ви навреди или пренебрегне, в най-добрия случай може да бъде определен като партньор.

3. Подчинени

Този тип взаимоотношения съществуват преди всичко тогава, когато даден човек осъществява наставничество, ръководство, обучение или коучинг над друг.

Основната характеристика на тази категория отношения е еднопосочният обмен. Подчинените са хора, на които вие давате, но не получавате нищо в замяна.

Това не означава, че те не искат да допринесат с нещо в живота ви. Просто тези взаимоотношения съществуват по такъв начин, че вие давате нещо, което сами сте получили от някой друг.

В тези отношения понякога има дух на приятелство, въпреки че всъщност този човек не ви е приятел. Хората без развит релационен интелект обикновено не са наясно с това и рискуват да направят грешката да се отнасят към подчинения си като към приятел. Ако това се случи, във нас могат да се появят погрешни очаквания или да разкриете нещо поверително.

4. Съветници

Съветниците служат като ментори и дават съвети в конкретни области от живота, обикновено за ограничен период от време. Това са или бизнес съветници в професионалната област, или духовни, които ви дават разбиране, мъдрост и ориентири.

Съветниците ви предпазват от ненужното въздействие на такива фактори като болката и грешките. Но те са и катализатори – правят възможни неща и събития, които едва ли биха се случили без тях. Те ви помагат да се предвижвате по-бързо напред.

Но не всеки може да бъде класифициран като съветник само защото ви е дал съвет. Може би това е приятел или партньор, който има какво да ви предложи в контекста на една или повече беседи.

Как да използвате RQ, за да подобрите живота си

След като категориите на взаимоотношенията са ясно дефинирани, следващата стъпка е да класифицирате хората в живота си в различните категории и да разберете защо те трябва да са там.

Без това преднамерено действие вие ще живеете в постоянно състояние на несигурност и фрустрация във взаимоотношенията си. Размишленията са важен аспект от релационния интелект, включващ поставянето на правилните въпроси, за да внесе повече яснота във взаимоотношенията.

Ето няколко примера, като за начало:

– На кой етап от живота се намирам? Помислете къде се намирате – емоционално, духовно, професионално и т.н. Ако не можете да намерите себе си, в резултат на това ще ви бъде трудно да определите къде искате да ви отведат взаимоотношенията ви.

– От какво се нуждая? Има моменти в живота ни, когато имаме нужда от хора, които просто знаят как да ни разсеят. Това не е основната им ценност, но това са взаимоотношенията, които ни позволяват да изключим от всепоглъщащата работа. В този случай си казваме: „Имам нужда от хора, които могат да ме извадят от паяжината на работата“. И след това ще взема решенията как да изграждам взаимоотношения си.

– Какво имам? Защо не получавам това, от което се нуждая в дадена връзка? Възможно ли е някои хора да попаднали в грешните категории?

– Какво трябва да направя? Трябва ли някой да бъде преместен в друга група? Мога ли продължа връзката си с този човек или трябва да я прекъсна?

Най-успешните хора са „умните хора“

Целта да бъдете „релационно умни“ не е да извлечете максимума от другите хора или да ги манипулирате. Просто става дума за това да бъдеш страхотен приятел и да имаш прекрасни приятели. Трябва да дадете най-доброто от себе си на другите – и да го направите в контекста на реципрочност. Едно от най-големите постижения в живота е създаването на среда, в която получаваме и даваме, и в която да се чувстваме спокойни и щастливи.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x