fbpx
На фокусСаморазвитиеЧовекът

7 стъпки да преминем от професионално прегаряне към баланс

След пълен психически и физически колапс авторката на статията Никол Лапин предприела тези крачки за да спаси себе си. Тя споделя своя метод за предотвратяване на мащабно професионално прегаряне.

Доскоро, ако ме бяхте помолили да направя списък с нещата, които ценя, аз никога не бих си и помислила за поставя себе си сред тях. В този списък щеше да има всичко, което исках: прекрасна работа, страхотен партньор, а и просто хубав живот във всякакъв смисъл. Но аз не отделях нито време, нито сили, преди всичко самата аз да стана страхотна жена.

И след това преживях колапса. Tотален психически и емоционален колапс. Развитата травма, която аз игнорирах или множеството такива, с които аз живеех много години подред, накрая си казаха тежката дума. И точно тогава на мен не ми остана никакъв избор, освен да поставя себе си на първо място. Разбира се, по-рано за имах кризи, но моето прегаряне и последвалия колапс беше първият и единствен случай в моя живот, когато аз се почувствах в дълбока и тъмна дупка, от която никой не можеше да ме изкара. Никой не можеше да скочи при мен и да ме спаси. Наложи се да се спасявам самостоятелно.

В процеса на личното си търсене за намиране и съхраняване на устойчиво състояние, аз си изработих цяло ръководство за това как да намеря баланса, без да изгубя кариерата си, нито самата себе си. Ето седемте крачки, които аз направих от прегарянето към баланса и търсенето на успеха. Опитайте ги сами! Аз съм сигурна, че и при вас ще се получи!

Определете какво за вас е баланс

Колко пъти сте чували фразата „балансът между работата и личния живот”? Първо, от кога вашият живот се състои от отделни части? Ако вие сте нещастни в един аспект от своя живот, то вие сте нещастни въобще. Вие имате само един живот. Второ, аз не знам нищо за вас, но моята „работа” е достатъчно голяма част от моя живот. Човек да мисли за кариерата си, като за нещо, противопоставящо го против целия свят, е гарантиран начин да станете нещастен човек.

Всеки разглежда понятието баланс по свой начин. Балансът не е нещо универсално за всички хора. Сега баланс може да означава да влагате 90% от своята енергия във вашата кариера. А след 10 години този процент може да намалее до петдесет. Всичко зависи от това кое има ценност за вас именно сега, какво искате да постигнете и как искате да го постигнете. Вие трябва да решите какъв за вас е „баланса” в текущия момент на вашия живот.

Кажете „да” на думата „не”

Не е правилно да се казва „да”, ако вие нямате възможност да се справите с още една задача. Още по-лошо е да казвате „да” или да казвате „възможно”, когато вие абсолютно точно знаете, че това ще се случи, само ако стане някакво чудо.

Ако вие работите за себе си, вашата мигновена реакция „възможно” ще стане лакмусова хартийка за хората, с които работите и чиито проекти взимате. Особено ако вие казвате „да” на всеки и винаги. Ако вие работите за друг човек, проверявайте своята реакция. Това ще ви помогне да оцените дали сте способен да поемете още повече работа.

Работете по-малко, но правете повече

Аз знам, че част от вашия работен ден се диктува от други хора (например началника ви, или вашите клиенти) и тези обстоятелства по всяка вероятност са неотстраними. Но вие можете и трябва да предприемете по-осъзнати решения за това как да прекарвате времето си, което вие можете да управлявате.

Например, много внимателно се отнасяйте към мероприятията, в които се съгласявате да участвате. Дали тази покана идва от вашия началник или клиент? На такива сигурно си струва да присъствате. Но ако това е групова среща, съдържанието, на която може лесно да се събере във вид на съобщение от ваш колега, отклонявайте тези покани. Другите ще почнат да ценят вашето време, само тогава, когато вие започнете сами да си го цените.

Започвайте всеки ден с намерения, а не с входящи съобщения

Ако искате да вземете максимума от всеки ден, първо трябва да разберете (поне в груби щрихи) как ще изглежда бъдещия ви ден. Разбира се, някои обстоятелства изплуват в хода на работата и вашия график, както и моя, може често да се променя.

Но създаването на собствен фундамент, на основата, на който вие можете да разположите своите приоритети за деня, ще ви помогне да се настроите на по-продуктивен живот. Вие не можете да контролирате хаоса около себе си (всеки си има собствена версия за него), но вие можете да контролирате своята реакция към него.

Сложете граници и се придържайте към тях

Слагането на професионални граници не означава, че вие трябва да бъдете максимално твърд. Предоставяйте си пространство за маневриране, за да участвате в нови авантюри, проекти или да осъществите нови запознанства (и разберете, че понякога нямате никакъв друг избор, освен да кажете „да” за спешна задача, поставена от началника ви). Дръжте в ума си различните обстоятелства.

Ако ваш колега има проблем и той искрено се нуждае от вашата помощ, то супер-човекът винаги ще помогне на ближния си. Но ако това започне да се случва редовно и започва да ви изяжда вашето време, и да предизвиква дискомфорт, то това означава,че е дошло времето да кажете на ближния си, че му е време да поеме в самостоятелен полет.

Отстранете телефона си

Средностатистическия възрастен човек пипа своя телефон осемдесет пъти на ден. Аз даже не мога да се сетя за нещо друго, което правим доброволно осемдесет пъти на ден. Това не е храната, не са и прегръдките, даже не са и усмивките. Нашите телефони могат да са един от най-добрите ни инструменти, до които ние имаме достъп, но само в случай, че ги оставим в категорията „инструменти” в нашия живот, а не ги превърнем в своя маниакална пристрастеност.

Създайте си собствен план без участието на телефона. Четете новините във вестниците, а не на телефона, купете си будилник, правете си списъци на хартия, купете си калкулатор. Настанало е време да се върнем към инструментите, които прекрасно се справят със своята работа и то не по-лошо (а понякога и по-добре) от телефона.

Практикувайте грижа за себе си, преди симптомите на прегаряне да са се появили на хоризонта

Да отделяте време за вашето емоционално благополучие , това е нещото, което можете да направите единствено вие. Важното е да си съставите такъв дневен график, че да имате възможност да практикувате грижа за себе си всеки ден. В такъв случай вашата група за подръжка може да ви помогне да се придържате към избрания от вас график, но само вие можете да поемете отговорността пред себе си да го спазвате и да почувствате резултата от това.

Важно е да помните, че няма никакъв секретен изход от състоянието на прегаряне. Балансът е навик и вие можете да се обучите на този навик, без да съхранявате този баланс постоянно, а само в моментите, когато ви е необходимо. И както със всеки друг навик, даже и на майсторите им е нужно да го практикуват ден след ден, за да се формира и да остане ефективен. Балансът е постоянно движение. Той е активен и вие трябва да станете активен негов участник. Нужно е да го направите и бъдете сигурни, че ще се справите!

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x